Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Drukarka laserowa kolorowa, atramentowa, laserowa mono z auto dupleksem do biura

phowiec 24 Feb 2017 10:10 1914 11
    phowiec
    Level 9  
    Dzień dobry.

Przeszukałem forum i dzięki temu wiem już trochę więcej niż kilka dni temu i nikt mi nie napisze "użyj funkcji szukaj..." :).

Jak w temacie - do biura firmy szukam drukarki laserowej kolorowej, atramentowej i laser mono - dupleks mile widziany, ale jeśli się okaże, że z parametrów, które podam nie uda się wybrać, to nie musi być tej funkcji.

Atramentowa:
    - drukowanie tekstu, grafiki (prezentacje z PowerPoint) i kilka zdjęć (4 albo 6 na stronę), które są częścią prezentacji (nie musi być jakość foto) - wszystko w stosunku kolejno 60%, 35%, 5%,
    - druk w kolorze,
    - druk częsty - 800 - 900 kartek w miesiącu,
    - tusze oryginały albo tanie albo dużej pojemności,
    - zamienniki nie psujące drukarki (tak, wiem, że cuda wymagam, ale może takie są),
    - druk po USB,
    - bezstresowa eksploatacja - czyli elementy najczęściej się psujące, typu głowica wytrzymywały przynajmniej 3 lata,
    - sterownik pod WinXP i późniejsze.

Laserowa kolorowa:
    - drukowanie tekstu, grafiki (prezentacje z PowerPoint),
    - druk w kolorze,
    - druk - 300 - 400 kartek w miesiącu,
    - tonery oryginały albo tanie albo dużej pojemności,
    - zamienniki nie zasypujące drukarki,
    - druk po USB,
    - bezstresowa eksploatacja,
    - czarna obudowa!,

Laserowa mono:
    - druk tekstu,
    - 900 - 1000 kartek w miesiącu średnio (raz mniej, raz więcej),
    - tonery oryginały albo tanie albo dużej pojemności,
    - zamienniki nie zasypujące drukarki,
    - druk po USB,
    - bezstresowa eksploatacja,
    - dupleks (opcjonalnie) - wydruk PITów, zaświadczeń do ZUS, listy płac itp.,

Dygresja - dlaczego nie dwie atramentowe, albo nie dwie laserowe?

Bo jedna laserowa będzie stała w gabinecie prezesa (dlatego musi być czarna) i musi być lepsza niż inne (przynajmniej wizualnie) - poza tym przy laserze rzadziej będę gościem w tym pokoju, a to też jest ważne :).

Myślałem o atramentówce Epson L455, L486, L565, albo Brother DCP-T700W. Ale naczytałem się o problemie z głowicami, że koszt wymiany to koszt nowej drukarki itp. więc nie wiem.

Laserówka kolor myślałem o HP M177fw, bo podobno ma zamienniki dobre.

Laserówka mono to jest wolny wybór, bo myślałem o HP P1102. Wiem, że nie ma dupleksu, ale mam już kilka takich drukarek i na zamiennikach jadą już kilka lat i są nie do zdarcia.

Ale może ktoś ma inne doświadczenia i pomoże.

P.S. Jeśli ktoś dotarł aż tutaj to gratuluję. Starałem się opisać problem zrozumiałym i prostym językiem.
    serwek
    Level 25  
    Witam
    Z tańszych w zakupie lecz w miarę wielofunkcyjny, do mniejszych obciążeń "podrzuciłbym" model: Bizhub C35 (kolor, laser, format A4)
    Jeżeli już Pan ma, zna i wie co są warte w użytkowaniu te drukarki to jest to wartość sama w sobie (bardzo ważne)!
    HP P1102 to w miarę proste drukarki więc awaryjność stosunkowo mała Z jakością wykonania niektórych egzemplarzy różnie bywa (jak z większością taniego sprzętu) Eksperymenty w większości przypadków drogo kosztują a, stara zasada: lepsze = wrogiem dobrego :idea: :wink: sprawdza się dzisiaj znakomicie :lol:
    Pozdrawiam
    "serwek" :wink:
    pecet7
    Level 18  
    Potwierdzam słowa kolegi wyżej - Bizhub C35 urządzenie wielofunkcyjne lub C35p - sama drukarka.
    Jeżeli chodzi o czarno-białe to polecałbym Kyocera P2135dn.
    phowiec
    Level 9  
    Uściślając - to ma być sprzęt do max. 1300 netto za każdą, więc Bizhuby, mimo swoich niezaprzeczalnych zalet, odpadają.
    serwek
    Level 25  
    phowiec wrote:
    Uściślając - to ma być sprzęt do max. 1300 netto za każdą, więc Bizhuby, mimo swoich niezaprzeczalnych zalet, odpadają.

Witam
    A, może inaczej rozłożyć obciążenie (finanse)?
    Przykład:
    3 x 1/4 budżetu na jedną lub dwie lepsze drukarki,
    1x 1/4 na jedną taniusią w zakupie na (cytat Klienta) "ekspozycję statyczną" (biurkową) :wink:
    Pozdrawiam
    "serwek" :)
    zen3x
    Level 34  
    1. atrament Epson WorkForce WF-7110DTW
    2. laser kolor Lexmark CS310dn
    3. laser mono Lexmark MS312dn
    pecet7
    Level 18  
    zen3x wrote:
    1. atrament Epson WorkForce WF-7110DTW
    2. laser kolor Lexmark CS310dn
    3. laser mono Lexmark MS312dn

Lexmarki raczej do tanich w eksploatacji nie należą.
    rys57
    Moderator
    pecet7 wrote:

Lexmarki raczej do tanich w eksploatacji nie należą.
    Ale @zen3x ma parcie na Lexmarka i musi go polecać :D .
    abcpawel
    Level 19  
    Dobrze sobie wybrałeś już w pierwszym poście. Brother t700w też jest dobry i tani w utrzymaniu na oryginalnym atramencie.
    Anonymous
    Level 1  
    phowiec
    Level 9  
    Bizhub odpada. Po pierwsze, cena. Nie przekonam szefostwa, że się opłaca kupić. Po drugie, nie wiem gdzie kupię nową - a musi być nowa, bo to będzie przetarg.
    Gdyby chodziło o wynajem - postawiłbym w firmie dwa Bizhuby w krańcowych miejscach budynku i wsio. Ale do wynajmu też nie mogę przekonać szefostwa.
    zen3x
    Level 34  
    Polecam urządzenia sprawdzone. Pracuje w firmie gdzie drukuje się tyś stron miesięcznie. Pobieżnie obliczyłem że jest to w okolicach 6 mln str. rocznie. Jest około 50 drukarek, 4 igłowe do listów i 2 wierszowe do rocznych zestawień. Wszystkie drukarki po za wierszowymi są Lexmarka (najczęściej T644, ale jest kilka E360DN). Wcześniej były hp, kyocery i bizbub, jednak po obliczeniu kosztów eksploatacji najtańsze wyszły Lexmarki.