Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vaillant atmotec pro - sygnał zapotrzebowania na ciepło

inner 24 Feb 2017 13:51 1608 5
    inner
    Level 10  
    Cześć!

Mam Vaillanta atmotec pro z podłączonym termostatem pokojowym (jakiś taki najprostszy za pare dyszek). Wszystko działało ok, dopóki myszy nie przegryzły mi przewodu od termostatu. Całą zimę grzałem drugim piecem na węgiel, więc gazowy leżał nieużywany jakieś pół roku. Wczoraj naprawiłem kabel, włączyłem piecyk i tu zaczynaja sie schody. Piecyk grzał cały czas pomimo, że w domu było ciepło. Zdjąłem więc obudowę i wypiłem termostat nie wsadzając zworki (3-4) a piec jakby nigdy nic dalej grzał i dobijał do temperatury ustawionej ręcznie na piecu. Wygrzebałem instrukcje i menu serwisowym pod d8 sprawdziłem, ze piec cały czas dostaje sygnał zapotrzebowania na ogrzewanie :o

I tu pytanie, czy ktoś ma pomysł co może być nie tak?

Pozdrawiam
    diodak_13
    Level 18  
    jeżeli nie ma zworki na zaciskach 3 i 4 a pokazuje zapotrzebowanie na grzanie to stawiam na płytę - możę są jakieś zwarcia między ścieżkami. Rozumiem że złącza 789 sa wolne i nić pod nie nie jest wpięte.
    inner
    Level 10  
    Tak, złącza 789 są wolne. Czy da się naprawić takie coś i czy nie przekroczy to wartości piecyka?
  • Helpful post
    diodak_13
    Level 18  
    jeżeli na 789 i zaciskach 3 i 4 nie ma nic, a w parametrze d8 jest 1 to znaczy że uszkodzona jest płyta główna. poszperaj czy na ścieżkach nie ma jakiegoś zwarcia lub na kostce nie został jakiś drucik. Jeżeli dalej problem będize występował to wymiana płyty głównej, koszt ok 800pln (jak podasz dokładnie model to można podać dokładną cenę). Oficjalnie Vaillant nie naprawia płyt, wręcz jest to zakazane. Zostaje ewentualnie podrzucić jakiemuś elektronikowi, może coś znajdzie. Są firmy które naprawiają, ale zasada jest taka że jak przekracza wartość połowy płyty nie naprawiają.
    inner
    Level 10  
    Ok, jak będę w domu to poszperam czy nie ma zwarcia na kostce i dam znać jak się rozwiązała sprawa.

A narazie suuuper dziękuję za pomoc !!! :)
    inner
    Level 10  
    Wróciłem wczoraj do zabawy i na szczęście rozwiązałem problem! Przedmuchałem całą płytkę, pokręciłem śrubkami w kostce i trochę pogmerałem w nich śrubokrętem, na koniec delikatnie popukałem w kostkę i piecyk się naprawił. Całość wraz z rozebraniem piecyka zajęła mi 5 minut i kosztowała 0 PLN.

Podsumowując, tak jak pisaliście coś musiało robić zwarcie na ścieżkach albo w kostce. Osobiście obstawiam, że jakiś drucik z kabla od termostatu pokojowego został w kostce.

Dzięki wszystkim za pomoc! :)