Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Beko WMD75126 Volumax 5 hałasuje przy wyższych obrotach

MWW43 25 Feb 2017 11:48 2739 8
    MWW43
    Level 9  
    Witam;
    Pralka mocno hałasuje przy wyższych obrotach. Szczególnie przy płukaniu, ale nie jest to hałas jednostajny jednak na tyle głośny (ostry), że potrafi uprzykrzyć życie. Odnoszę wrażenie jakby być może było coś pomiędzy bębnem metalowym, a obudową plastikową.

Po zdjęciu przedniej części obudowy, drzwiczek i gumy prześwit pomiędzy metalowym bębnem wewnętrznym, a obudową plastikową jest zbyt mały aby cokolwiek sprawdzić w ten sposób. Czy bęben (a właściwie ta obudowa plastikowa) w tej pralce jest rozbieralna by to sprawdzić? Czy może być jeszcze inna przyczyna? Hałas nie jest typowy dla obijania się bębna o obudowę itp.
    Poza tym pralka działa ok. Pierze i płucze dobrze. Będę wdzięczny za podpowiedzi.
    Pralka Beko WMD75126 Volumax 5 hałasuje przy wyższych obrotach Pralka Beko WMD75126 Volumax 5 hałasuje przy wyższych obrotach Pralka Beko WMD75126 Volumax 5 hałasuje przy wyższych obrotach Pralka Beko WMD75126 Volumax 5 hałasuje przy wyższych obrotach
    Pozdrawiam
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Czy rozbieralny to najlepiej jak sam ocenisz czy dwie połówki wanny są skręcone wkrętami bo na foto tego nie widać.Jeżeli to jest wina łożysk to wyczujesz to kręcąc bębnem tym metalowym, sprawdź też czy ma on luz. Mogą być uszkodzone łożyska bo puścił simering a może też być uszkodzony krzyżak bębna. Odkręć betonową przeciwwagę z góry i zrób foto miejsca łączenia bębna t.j. wanny piorącej.Można też wyjąć grzałkę z tyłu i przez otworek ten obejrzeć trochę wnętrza lub drutem trochę poszperać .
    Piotr2608

Level 41  
    Według nowych doniesień każdy bęben jest rozbieralny, pod warunkiem iż umiemy zespawać go z powrotem - znam jednego serwisanta który robi to perfekcyjnie, przy użyciu własnoręcznie skonstruowanych dysz a przy okazji wymienia łożyska na takie, które działają dłużej o wiele dłużej niż fabryczne. Ten bęben ze zdjęcia trzeba ciąć.
    MWW43
    Level 9  
    Pralka Beko WMD75126 Volumax 5 hałasuje przy wyższych obrotach
    Zrobiłem jeszcze jedno zdjęcie bębna po zdjęciu górnęgo obciążnika.
    Jak obracam ręką bęben to nie ma hałasu. Tak jak pisałem dzieje się tak zazwyczaj przy wysokich obrotach. Więc może to faktycznie łożysko. Bo jeżeli by coś było pomiędzy będnem a obudową to właśnie przy wysokich obrotach raczej już by nie było słychać ze wględu na siłę odśrodkową. Wymiana łożyska jest mocno skomplikowana?
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Fakt. Założyciel pisze wyraźnie ,, pralka hałasuje przy płukaniu,, - nie wczytałem się dokładnie. Ciekawe jeszcze w jakiej fazie płukania - nabierania wody, płukania a więc obrotu bębna ( raczej wykluczone gdyż są to małe obroty no dużo mniejsze niż przy wirowaniu) czy w ostatniej fazie wypompowywania wody.
    MWW43
    Level 9  
    Jak widzę kluczowe jest dokładne zdiagnozowanie kiedy ten hałas się pojawia. Na razie dzięki za podpowiedzi. Składam ją do kupy. Zrobię pranie i prześledzę dokładnie jakie to są momenty i potem spróbuję jeszcze raz opisać dokładnie.
  • Helpful post
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Teraz jeszcze można zajrzeć do pompy bo jest dobry dostęp, może tam coś w wirniczku jest jakaś moneta itd.
    MWW43
    Level 9  
    Masz na myśli tę dolną pompę gdzie jest filtr odpływowy?

Dodano po 2 [godziny] 15 [minuty]:

Ok. Sprawdziłem jeszcze raz pompę i tę rurę łączącą. Mimo, że kilka dni temu wyciągnąłem z filtra parę rzeczy znalazłem jeszcze dwie monety. Jedna była w tej rurce karbowanej i pewnie dlatego nie widziałem jej wcześniej. Chodzi i nie terkoce czyli ok. Dzięki za podpowiedzi.