Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Clevo P370EM - Karta graficzna ATi HD 7970m - nie startuje Windows.

michal19877 25 Feb 2017 12:51 1044 8
    michal19877
    Level 9  
    Witam.

Mam problem z radeonem 7970m w Clevo P370EM. W laptopie są 2x7970m, pewnego dnia po przeinstalowaniu Windowsa, zainstalowałem sterowniki do grafiki i po tej instalacji trzeba zresetować laptop. Nie włączył się już ponownie normalnie, tylko logo ładowanie Windows i po tym czarny ekran, nic więcej. Po odinstalowaniu sterowników w trybie awaryjnym laptop znów zaczął normalnie działać tzn. wykrywał dwie karty, ale były tylko zainstalowane standardowe sterowniki.

Tutaj screen z gpu-z sprawnej w pierwszym slocie:

Kolejny z niesprawnej tez w pierwszym slocie:

Czy ktoś orientuje się co może być z tą jedną kartą nie tak?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    nuda
    Level 17  
    Jakie oznaczenie sterowników i jaki system. Spróbuj zainstalować starsze sterowniki nie z serii Crimson tylko Catalyst.
    michal19877
    Level 9  
    Witam,
    System- Windows 7 Pro 64
    Sterowniki do grafiki- Radeon Crimson 16.9.2.

Próbowałem już ze starszymi sterownikami. Nawet na tych, na których kiedyś działały karty teraz już nie dzialają. Nawet zmieniałem windowsa na 8.1 pro 64 oraz win 10, rezultat taki sam. Od razu po zainstalowaniu sterowników od grafiki system nie może zastartować, pojawia się tylko czarny ekran w końcowej fazie ładowania systemu.
    nuda
    Level 17  
    Problem jest sprzętowy jedna z kart może sprawiać problemy, pozostaje raczej serwis.
    andrzejz78
    Level 18  
    A po co serwis skoro diagnozę darmo możesz sam zrobić

Włóż jedną zainstaluj sterownik i sprawdź To samo z drugą

Naprawa tej grafiki mało opłacalna bo to są już zabytki
    michal19877
    Level 9  
    Juz tak zrobilem z podmienianiem. Po wlozeniu tej uszkodzonej czarny ekran pomimo tego ze sterowniki i pierwsza karta dzialaly prawidlowo. Czyli karta nie warta naprawy?
    andrzejz78
    Level 18  
    Ja bym nie naprawiał 7970/8970 to stare karty i z tego co wiem to padają już Wiek i eksploatacja swoje robi
    Ja od trzech lat siedzę tylko na nvidii i raczej tego nie zmienię
    Obecnie mam 1060M i pewnie trochę na niej posiedzę ;) (o ile nie dorwę 1070 w standardowym laminacie)
    lisek
    Service technician RTV
    Poczytaj np. z tego forum Link

Lub to forum poświęcone Sager lub Clevo Link
    michal19877
    Level 9  
    Chyba dam sobie spokój z naprawą, jedna jeszcze działa, także nie jest źle. Dziękuje wszystkim za rady.
    Pozdrawiam