alt11 wrote: Jako że nie mam takiego poziomu na elektrodzie to posłużę się wypowiedzią innego admina
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic970278.html wypowiedź #10 Akrzy74
"Dodanie dławika nie poprawi zapalania łuku,lecz poprawi jego stabilność." co się przekłada na ... i tu trzeba się dokształcić
A ja jako że mam poziom, taki jaki mam, pozwolę sobie stwierdzić, że głos zabierać powinni ci, którzy mają coś sensownego do powiedzenia.
robokop wrote: No niby można, tylko co jego zastosowanie ma wnieść?
Dopiero teraz padła odpowiedź, na to pytanie:
alt11 wrote: I o to mi chodzi bo mam dwie spawarki dwufazowe - ET2-200 Bester2100 turbo, ale strasznie plują i jakość spawu pozostawia wiele do życzenia
To spawarka prądu przemiennego, zasotosowanie w niej dławika nie przyniesie żadnych korzyści, poza ograniczeniem prądu spawania. To że plują - cóż, cud to to nie jest, trzeba zadbać o sztywną linię zasilającą i to w zasadzie tyle co można z tym sprzętem poradzić.
Strumien swiadomosci swia wrote: Poprawi bo indukcyjność dławika będzie podtrzymywać łuk .
Jest różnica w spawarkach bez i z dławikiem.
W przypadku spawarek prądu stałego, gdzie jest przebieg gasnący - wyprostowana sinusoida. Dławik gromadzi energię - zatrzymując jej część w "szczytach", a następnie oddaje, gdy przebieg opada.