Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Darmowa telewizja naziemna ? -

Detk 25 Feb 2017 17:39 9951 34
Computer Controls
    Detk
    Level 9  
    Mam pytanie dotyczące naziemnej telewizji cyfrowej i analogowej. Czy jeżeli zrezygnuje z kablówki to za darmo po nastrojeniu telewizora będę mógł odbierać zupełnie za darmo 23 kanały cyfrowe i 34 analogowe ?
  • Computer Controls
    pawel_amatorek
    Level 14  
    Wydaje mi się, że nie ma już analogowego nadawania TV. Ściągam TV naziemną i również muszę płacić abonament od posiadania odbiornika TV. Jeżeli masz tuner TV z możliwością odbioru DVB-T to na antenie siatkowej/kierunkowej odbierzesz telswizję naziemną. Lecz pamiętaj o uiszczaniu opłaty abonamentowej.
    Detk
    Level 9  
    U mnie i u wielu innych w warmińsko mazurskim wciąż stroi analogowe, z abonamentu jestem zwolniony. Telewizor Samsung LED z wbudowanym tunerem. Dlaczego tylko będę musiał skorzystać z anteny siatkowej/kierunkowej ? Myślałem że będę mógł nastroić telewizor bez anteny bo teraz też mi nastraja tv bez anteny i bez karty z kablówki.
    _kli_
    Level 40  
    Detk wrote:
    Mam pytanie dotyczące naziemnej telewizji cyfrowej i analogowej

Detk wrote:
    U mnie i u wielu innych w warmińsko mazurskim wciąż stroi analogowe

W Polsce analogowa tv naziemna została wyłączona w czerwcu 2013 roku. Niektóre programy mogą być jeszcze dystrybuowane przy pomocy sygnału analogowego przez sieci kablowe.
    Nadajniki naziemne nadają obecnie 27 bezpłatnych ogólnopolskich programów cyfrowych.
    Detk wrote:
    Czy jeżeli zrezygnuje z kablówki to za darmo po nastrojeniu telewizora będę mógł odbierać zupełnie za darmo 23 kanały cyfrowe i 34 analogowe ?

Detk wrote:
    z abonamentu jestem zwolniony

Zwolnienia abonamentowe nie obowiązują u operatorów tv płatnej. Zapytaj w swojej kablówce czy po rezygnacji z umowy cokolwiek dostaniesz u nich za darmo. :wink:
    Anonymous
    Anonymous  
    TELMOR_PL
    Level 32  
    Detk wrote:
    Dlaczego tylko będę musiał skorzystać z anteny siatkowej/kierunkowej ? Myślałem że będę mógł nastroić telewizor bez anteny bo teraz też mi nastraja tv bez anteny i bez karty z kablówki.

8-O
    No tak ale kablówka skądś ten sygnał bierze, sam TV potrzebuje anteny.
    Z powietrza można zebrać 23 programy z pasma UHF (MUX1,2,3) i na razie 4 programy z pasma VHF - MUX8. To jest "za darmo" - tyle że trzeba wykupić abonament za odbiornik TV.
    Detk
    Level 9  
    Dowiedziałem sie że jak zrezygnuje z jakiejkolwiek z trzech pakietów kablówki nie będę miał nic, wiec podpisałem jeszcze najtańszą umowe ale za dwa lata poszukam dobrej anteny, czy te darmowe 23 +4 kanały będą sie stroić w jakości cyfrowej ? w HD także np. TVP ?
    irekr
    Moderator
    W jakości HD są obecnie TVP1, 2 i Info (3). Dodatkowo na niektórych nadajnikach lokalnych są prowadzone przekazy HD. Reszta jest w SD.
    Możliwość odbioru to zupełnie inne sprawa, wszystko zależy od konkretnej lokalizacji i możliwości instalacji anteny. Trudno mówić o "strojeniu", raczej o wyszukiwaniu zawartości multipleksu.
    _kli_
    Level 40  
    Detk wrote:
    czy te darmowe 23 +4 kanały będą sie stroić w jakości cyfrowej ? w HD także np. TVP ?

Nic nie wskazuje żeby było inaczej. Jedynie kanałów może przybyć, bo na mux-8 trzy sloty nie są jeszcze obsadzone przez TVP. Są plany dołączenia TVP Sport HD, ale co tam ostatecznie będzie - jeszcze nie wiadomo.
  • Computer Controls
    Detk
    Level 9  
    Dobra antena kierunkowa zamontowana na ścianie budynku to podstawa u mnie próbowałem wystawiając za okno antene dvb-t 360 stopni z filtrem LTE i nastroiło tylko 20 pare kanałów w analogowej .
    TELMOR_PL
    Level 32  
    Mam spore wątpliwości odnośnie do tego odbieranego analogu,... ale to szczegół. Może jeszcze ktoś gdzieś nie wyłączył, bo mu się "zapomniało" :D
    Bardziej zastanawia mnie ta antena DVB-T 360 st. z filtrem LTE. To dopiero musi być wynalazek na miarę XXI wieku a może nawet XXII,.. :please:
    simhak
    Moderator of SAT
    Kablówna nadale analog "eterem" ?
    Gdzie takie cuda?
    TELMOR_PL
    Level 32  
    No jak to gdzie, 50 km od dużego miasta... :crazyeyes:
    Detk
    Level 9  
    Analogową tv nastroiłem z anteny ale i tak kablówka dalej puszcza tv analogową kablem a nie żadnym eterem
    mieszkam 50 km od Olsztyna
    simhak
    Moderator of SAT
    Czyli reasumując ( trudne słowo, w razie czego można synonim znaleźć w Google ) masz u siebie, jako jedyny w Polsce dostęp do sygnału analogowego, który nadaje kablówka z odległości 50 km ?
    Detk
    Level 9  
    Boże ile razy mam mówić TAK MAM telewizje analogową zawsze jak stroje tv to nawet jak wybieram strojenie naziemne czy kablowe to zawsze stroi mi 23 kanały analogowe przed cyfrowymi. Po prostu kablówka nadal chyba nadaje ten sygnał analogowy mimo ze miałbyć ogólnie wyłączony. Dlaczego tak jest nie wiem nie znam sie
    _kli_
    Level 40  
    To że podłaczając odbiornik do kablówki stroi Ci kanały analogowe to nie jest dziwne. Natomiast kuriozalne jest stwierdzenie
    Detk wrote:
    wystawiając za okno antene dvb-t 360 stopni z filtrem LTE i nastroiło tylko 20 pare kanałów w analogowej
    brofran
    Level 40  
    Detk wrote:
    TAK MAM telewizje analogową zawsze jak stroje tv

Gdzie masz podpięty kabel TV analogowej do telewizora ( co pisze na gniazdku ? ) , a gdzie jest wpięty drugi koniec tego kabla ?
    Detk
    Level 9  
    _kli_ wrote:
    To że podłaczając odbiornik do kablówki stroi Ci kanały analogowe to nie jest dziwne. Natomiast kuriozalne jest stwierdzenie
    Detk wrote:
    wystawiając za okno antene dvb-t 360 stopni z filtrem LTE i nastroiło tylko 20 pare kanałów w analogowej

Dlaczego kuriozalne ? Gdy miałem podłączoną do TV te antenę 360 stopni i odłączony kabel z kablówki od telewizora i wyjętą karte/moduł CAM kablówki to normalnie nastroiło mi trzymając antene w ręku w domu z 17 kanałów analogowych ale bardzo dużo śnieżyło, nie da sie oglądać wyglądało to jak za starych lat, a gdy wystawiłem antene za okno to nastroiło mi 23 kanały analogowe.
    TELMOR_PL
    Level 32  
    To jest dobre pytanie. Kolega chyba coś miesza, bo jeśli z kablówki ma jeszcze analog to jest do wytłumaczenia, ale z anteny zewnętrznej to raczej nie. Chyba, że .... kolega wystawia antenę na zewnątrz nie podłączając jej do TV a stroi z kablówki. Sądząc po poprzednim wpisie....
    Detk wrote:
    ...Dlaczego tylko będę musiał skorzystać z anteny siatkowej/kierunkowej ? Myślałem że będę mógł nastroić telewizor bez anteny bo teraz też mi nastraja tv bez anteny i bez karty z kablówki.
    _kli_
    Level 40  
    Detk wrote:
    Dlaczego kuriozalne ?

Bo kablówka - jak sama nazwa wskazuje - nadaje w KABLU, a nie w powietrzu. Więc nie masz prawa odebrać jej za pomocą anteny. A sygnał analogowy tv naziemnej nie jest nadawany w całej Polsce od 2013 r!
    Detk
    Level 9  
    brofran wrote:
    Detk wrote:
    TAK MAM telewizje analogową zawsze jak stroje tv

Gdzie masz podpięty kabel TV analogowej do telewizora ( co pisze na gniazdku ? ) , a gdzie jest wpięty drugi koniec tego kabla ?

Kabel biegnie z korytarza na klatce schodowej ze skrzynki kablówki, kabel jest podłączony do telewizora końcówkę ma tradycyjną okrągłą antenową takie jak w modemach internetowych. Ale mówię jak było odłączyłem ten kabel gdy stroiłem przez antene i nastroiło mi analogowe kanały tylko zdziwiłem sie dlaczego nie cyfrowe.

Dodano po 5 [minuty]:

TELMOR_PL wrote:
    To jest dobre pytanie. Kolega chyba coś miesza, bo jeśli z kablówki ma jeszcze analog to jest do wytłumaczenia, ale z anteny zewnętrznej to raczej nie. Chyba, że .... kolega wystawia antenę na zewnątrz nie podłączając jej do TV a stroi z kablówki. Sądząc po poprzednim wpisie....
    Detk wrote:
    ...Dlaczego tylko będę musiał skorzystać z anteny siatkowej/kierunkowej ? Myślałem że będę mógł nastroić telewizor bez anteny bo teraz też mi nastraja tv bez anteny i bez karty z kablówki.

No właśnie to jest najdziwniejsze pamiętam jak zanim kupiłem antene to odłączyłem kabel z kablówki od tv wyjąłem też kartę i nastroiło mi 23 analogowe i do tego drugie tyle cyfrowych aż sie zastanawiałem jak to sie nastroiło gdy zapytałem w kablówce czy gdy zrezygnuje z wszelkiej telewizyjnej oferty to bede miał jakiś sygnał to powiedzieli mi że nie.
    Anonymous
    Anonymous  
    TELMOR_PL
    Level 32  
    Znajomy ksiądz kiedyś mi powiedział, że cudów nie ma. Będę musiał zweryfikować jego pogląd.
    Dla prządku zapytam, czy TV działa również bez podłączenia do gniazdka zasilania 230V?
    Przepraszam za sarkazm ale,... widziałem już świecącą świetlówkę trzymaną jedną ręką przez mojego nauczyciela fizyki oraz żarówki świecące bez podłączenia do prądu (bezpośrednio pod linią wysokiego napięcia- nie będę opisywał jak to działa).
    Ale to,...? Może czegoś nie wiem,... no cóż, człowiek całe życie się uczy.
    jarekm27
    Level 18  
    Intrygujący temat.... Tak z czystej ciekawości panie (specjalnie z małej litery) detk, jak ty to robisz, to znaczy po czym odróżniasz kanały cyfrowe od analogowych, które odbiera twój telewizor ?
    LeDy
    Level 43  
    jarekm27 wrote:
    Intrygujący temat.... Tak z czystej ciekawości panie (specjalnie z małej litery) detk, jak ty to robisz, to znaczy po czym odróżniasz kanały cyfrowe od analogowych, które odbiera twój telewizor ?

No właśnie nie odróżnia
    Quote:
    w ręku w domu z 17 kanałów analogowych ale bardzo dużo śnieżyło, nie da sie oglądać wyglądało to jak za starych lat, a gdy wystawiłem antene za okno to nastroiło mi 23 kanały analogowe.
    mczapski
    Level 39  
    Zagadnienie banalne lub śmiesz i zajmujecie się nim mocno. Nic w tym odkrywczego, że sieci kablowe zachowały dostarczanie sygnału analogowego i trochę cyfrowego aby utrzymać klienta, który nie zmieni odbiornika i dostawcy. Oczywiście odbierają sygnały cyfrowe. Ponadto są przypadki, że sici uzyskując dostęp do infrastruktury budynku zobowiązywały się do dostarczenia określonych minimalnych usług gratis. A tutaj kolega przynajmiej w opisach myli rodzaj sygnału z dostawą usługi i stąd to zamieszanie. Widocznie sieć dostarcza taki rodzaj sygnału i niechętnie zdradzi tajemnice aby klient zbyt wiele nie wiedział. I nie jest tajemnicą, że sygnał z przewodu sieci kablowej odbiornik może odebrać bez jego włączenia do gniazda odbiornika. Antena także może przez sprzeżenie uzyskać sygnał z sieci. I wreszcie człowiek napisał, że musiał wykupić podstawowy pakiet z oferty. więc ma sygnał taki jaki oferuje dostawca. Gdzieś tam mowa o wyjęciu karty, ale skoro korzysta z pakiety podstawowego to karta do niczego nie jest potrzebna. W rezultacie zdaje się, ze nie korzysta z żadnej anteny.. Więc dajcie spokój niechże człowiek ochłonie.
    Detk
    Level 9  
    hehehe niektórzy tutaj to chyba traktują mnie i ten watek jakby zobaczyli ducha albo jakiś spełniający sie cud ale zupełnie nie rozumiem waszego zdziwienia naprawdę. Widocznie nikt tutaj nie jest w stanie znaleźć odpowiedź na to pytanie, podobnie jak ja znaleźć wytłumaczenia.
    TV stroi mi kanały analogowe i cyfrowe po odłączeniu kabla z kablówki i po wyjęciu kart cam która zakodowuje wszystkie kanały, to jest dziwne skąd idzie wtedy sygnał ? ale jeszcze dziwniejsze jest to ze podłączona antena nastroiła mi tylko kanały analogowe. Po czym odróżniam kanały analogowe od cyfrowych ? przecież to odrazu widać po jakości obrazu w porównaniu do cyfrowych do tego podczas strojenia mam w moim tv Samsung LED tv w oknie automatycznego programowania do wyboru źródło sygn. antenowego (kablowe i naziemne) oraz źródło kanału (cyfrowe i analogowe) biorę tryb wyszukiwania pełne i w oknie mam podzielone cyfrowe i w osobnej kolumnie analogowe. To są kanały analogowe bo mam je zawsze ustawione od 1 do 34 potem cyfrowe znowu od 1. Jestem w kablówce Arkus w Ornecie stroi mi 257 kanałów cyfrowych (244 tv, 13 radio) z czego połowa połowa jest pokodowana bo mam oszczędny pakiet niektóre to podwójne kanały raz w cyfrowym drugi raz w HD i 34 analogowe . W oknie z nr kanału gdzie na cyfrowych kanałach mam napisane cyfr. kab. na analogowych pisze ATV i obok głos NICAM Stereo.

Dodano po 14 [minuty]:

mczapski wrote:
    A tutaj kolega przynajmiej w opisach myli rodzaj sygnału z dostawą usługi i stąd to zamieszanie. Widocznie sieć dostarcza taki rodzaj sygnału i niechętnie zdradzi tajemnice aby klient zbyt wiele nie wiedział. I nie jest tajemnicą, że sygnał z przewodu sieci kablowej odbiornik może odebrać bez jego włączenia do gniazda odbiornika. Antena także może przez sprzeżenie uzyskać sygnał z sieci. I wreszcie człowiek napisał, że musiał wykupić podstawowy pakiet z oferty. więc ma sygnał taki jaki oferuje dostawca. Gdzieś tam mowa o wyjęciu karty, ale skoro korzysta z pakiety podstawowego to karta do niczego nie jest potrzebna. W rezultacie zdaje się, ze nie korzysta z żadnej anteny.. Więc dajcie spokój niechże człowiek ochłonie.

Dlaczego mylę rodzaj sygnału z dostawą usługi ? Z tym że kablówka wciąż dostarcza analogowy sygnał to sie oczywiście zgodzę, a to że sygnał odbiornik może odbierać bez podłączenia przewodu kablowego to ciekawe lecz gdybym zrezygnował z kablówki to już nie miałbym sygnału. Z anteny nie korzystam tylko chciałem spróbować gdybym miał zrezygnować z kablówki.
    jarekm27
    Level 18  
    Panie gdzie pan mieszkasz ? Chętnie przejadę sie obejrzeć te cuda....