Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zrobić przerywacz zapłonu?

TheKocur 25 Feb 2017 18:00 1152 11
    TheKocur
    Level 8  
    Jestem w trakcie budowy silniczka spalinowego i już wszystko zrobiłem oprócz zapłonu. Mam cewkę zapłonową, ale nie wiem co dalej. Jak mógłbym samemu zrobić przerywacz zapłonu?
    TheKocur
    Level 8  
    Taki też może być, ale ja chcę zrobić to za free.
    Może inaczej, z czego zrobiony jest przerywacz, że nie przeskakuje na nim iskra? Zrobiłem własny z 2 wkrętów (są zeszlifowane) i na nich skacze iskra, po chwili przypalają się i już nie ma iskry na świecy.
    vodiczka
    Level 43  
    TheKocur wrote:
    Może inaczej, z czego zrobiony jest przerywacz że nie przeskakuje na nim iskra.
    Mechaniczny ma (wpięty równolegle do styków) kondensator a elektroniczny nie ma ruchomych styków.
    Jaka pojemność silniczka, jakie paliwo i jaka świeca?
    TheKocur wrote:
    ja chce zrobic to za free.
    Jak się ładnie uśmiechniesz na szrocie to może będzie za free albo za puszkę piwa :)
    TheKocur wrote:
    Mam cewkę zapłonową
    Jaka cewka, od jakiego pojazdu?
    TheKocur
    Level 8  
    Gdybym poszedł na złom to bym za grosze dostał przerywacz ale najbliżej złom mam z 30 km.. cewkę mam od audi lub VW, Pojemność silniczka jakieś 10 cm3, a świeca od komarka :)
    vodiczka
    Level 43  
    rafcio_21 wrote:
    Przerywacz jest pokryty platyną
    Bez przesady. Może było "luksusowe" wykonanie z platynowanymi stykami, stąd popularna nazwa styków w przerywaczach - platynki ale to tylko stop srebra o odpowiedniej twardości, barwą podobny do platyny. Z wadliwym kondensatorem lub bez niego styki wypalają się szybko ale nawet ze sprawnym, wymagają oczyszczenia i ustawienia szczeliny co ileś km przebiegu pojazdu.
  • Helpful post
    vodiczka
    Level 43  
    To jest pomysł :) plus obowiązkowo kondensator o ile pamiętam 0,22µF/250V.
  • Helpful post
    jarek_lnx
    Level 43  
    Kiedyś gdy elektroniczne układy bezstykowe nie były tak powszechne jak dzisiaj, spotykało się prostą elektroniczną modernizacje układu stykowego, która znacznie wydłużała jego trwałość.

Do przerywacza mechanicznego podłączano tranzystor dzięki czemu prąd cewki nie niszczył styków, przez które płynął tylko niewielki prąd załączania tranzystora.
    Freddy
    Level 43  
    vodiczka
    Level 43  
    Co link kolegi pomoże w sytuacji:
    TheKocur wrote:
    ja chcę zrobić to za free.
    TheKocur wrote:
    Gdybym poszedł na złom to bym za grosze dostał przerywacz ale najbliżej złom mam z 30 km

Może jakaś litościwa dusza ma w szufladzie przerywacz i wyśle autorowi za free.