Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Siemens A 10-26 (WM 10A261PL) - nie pobiera wody

gilgamesz84 26 Lut 2017 21:58 522 19
  • #1 26 Lut 2017 21:58
    gilgamesz84
    Poziom 4  

    Witam serdecznie.
    Mam problem z moją starą pralką myśle o kupnie nowej, ale najpierw remont chce zrobić. Mianowicie gdy włączam pranie drzwi zamykają się minuty lecą, ale nic sie nie dzieje. Sprawdzałem czy np. na wirowaniu działa i działa, a także wydaje mi się że coś nie tak jest z pobieraniem wody? Nie wiem czy elektrozawór czy pompa, a może coś innego? Nie znam się...
    Bardzo proszę o pomoc i z góry wielkie dzięki :-)

    0 19
  • Pomocny post
    #2 26 Lut 2017 22:23
    krzysiek482
    Poziom 2  

    Sprawdź elektrozawór.

    0
  • Pomocny post
    #3 27 Lut 2017 00:05
    Bridgestone
    Poziom 17  

    Proszę sprawdzić czy na elektrozawory dociera zasilanie, jeśli pralka nie pobiera wody. Jeżeli zasilanie jest to uszkodziła się cewka elektrozaworu. Warto by też sprawdzić stan szczotek w silniku pralki.

    0
  • Pomocny post
    #5 27 Lut 2017 10:13
    Bridgestone
    Poziom 17  

    Warto by te cewki włożyc z powrotem do elektrozaworu i napięciem 230V z sieci sprawdzić czy elektrozawor się otwiera i zamyka. Można je sprawdzić mulimetrem, ale nie pamiętam jaka ma być prawidłowa rezystancja. A pralka podaje napięcie na elektrozawór po włączeniu programu prania?

    0
  • #6 27 Lut 2017 17:58
    gilgamesz84
    Poziom 4  

    Tak nadaje prąd i prąd na cewkach jest

    Dodano po 5 [godziny] 19 [minuty]:

    Kupilem 2 elektrozawor i niestety nie dziala nadal :-( natomiast jezeli wlewam wode bezposrednio to od razu program sie zalacza..
    Co to moze byc za przyczyna?hmm

    Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

    a czy jak nie działa prawidłowo hydrostat to też może nie pobierać wody?

    0
  • Pomocny post
    #7 27 Lut 2017 19:48
    Bridgestone
    Poziom 17  

    Na przewodach zasilających elektrozawory pojawia się zasilanie po włączeniu programu prania?
    Sprawdzał kolega to?
    Nieprawidłowo działający hydrostat nie powoduje braku dopływu wody. Hydrostat reguluje poziom wody w pralce i odcina zasilanie elektrozaworu po tym jak pralka napełni się wodą.

    0
  • #8 27 Lut 2017 20:26
    gilgamesz84
    Poziom 4  

    Tak sprawdzalem prąd jest ale w jednym kabelku z 3 a gdy podpinam kostkę to już we wszystkich czy to normalne?jeżelji chodzi o bolce wychdzące z cewki to w obydwu powinien być?

    Dodano po 7 [minuty]:

    Kolejna sprawa jak odłączam hydrostat to o dziwo gdy włączam program to bęben kreci mimo że nie ma wody :-) ale czeski film hihi już nie wiem co robić może jednak pseudo serwis u Pana Kazia co skasuje bo już nie mam pomysłu.. Puki co już 100 zł w plecy i cały dzień wrr

    0
  • #9 27 Lut 2017 21:03
    Bridgestone
    Poziom 17  

    Te 3 przewody od elektrozaworòw mają te same kolory?
    Dwa po bokach to fazy czyli + a środkowy to zero. Co kolega ma na myśli pisząc, że napięcie jest na wszystkich?

    Dodano po 14 [minuty]:

    Ma kolega multimetr? Najlepiej by nin sprawdzić napięcie na przewodach elektrozaworu.

    0
  • #10 27 Lut 2017 21:32
    gilgamesz84
    Poziom 4  

    Sprawdzam próbówka niestety i tak są to 3 te same kolory brązowe i w jednym mam faze po lewej na zdjęciu natomiast gdy podłączam kostkę do elektrozaworu to w 3 jest faza ... A mozna jakoś na krótko podłączyć sam elektrozawór

    0
  • Pomocny post
    #11 27 Lut 2017 21:35
    ROBSON33
    Moderator AGD

    gilgamesz84 napisał:
    Sprawdzam próbówka


    Czyli nic nie sprawdziłeś.

    gilgamesz84 napisał:
    Puki co już 100 zł w plecy i cały dzień wrr


    Podejrzewam że w tej cenie pralka by była naprawiona i żona zadowolona :wink:

    0
  • #12 27 Lut 2017 21:37
    Bridgestone
    Poziom 17  

    Niech kolega sprawdzi czy na tym starym elektrozaworze też tak jest.
    Probòwka nie bardzo nadaje się do takich pomiarów. :|

    0
  • #13 27 Lut 2017 21:42
    gilgamesz84
    Poziom 4  

    Ale jaja czyli co próbówka nić nie dała wrr dajmy na to że w takim razie nie idzie napięcie tak?i co teraz...?hmm

    Dodano po 1 [minuty]:

    Jest identycznie..

    0
  • #14 27 Lut 2017 21:47
    Bridgestone
    Poziom 17  

    A oprawkę ze starej lampy kolega znajdzie w domu? Takim sposobem będzie się można upewnić czy jest zasilanie czy nie ma.
    Tak swoją drogą to drogi ten elekrozawòr. :|

    0
  • #15 27 Lut 2017 21:58
    gilgamesz84
    Poziom 4  

    No tak chodzą można było zamówić taniej ale chciałem na szybko . tak oprawke mam gotową tylko który kabel do którego chodzi mi o te trzy 1 do prawego lub lewego i drugi srodkowego?dzieki w ogóle za pomoc :-)

    0
  • #16 27 Lut 2017 22:02
    Bridgestone
    Poziom 17  

    Środkowy napewno i ten na którym probòwka świeciła.

    0
  • #17 27 Lut 2017 22:20
    gilgamesz84
    Poziom 4  

    Prąd jest zarówka zaświeciła ..hmm

    0
  • #18 27 Lut 2017 22:28
    Bridgestone
    Poziom 17  

    Czyli po zamontowaniu nowego elekrozaworu pralka nadal nie pobierała wody?

    0
  • #19 27 Lut 2017 22:51
    gilgamesz84
    Poziom 4  

    Niestety nie pobiera :-( dziwna akcja szczególnie że prąd jest ale mam że gdzieś ucieka czy coś no już zgłupiałem co dalej robić..

    0
  • #20 27 Lut 2017 22:59
    ROBSON33
    Moderator AGD

    gilgamesz84 napisał:
    już zgłupiałem co dalej robić..


    Wezwać serwis :idea:

    Pomagać możemy komuś kto zna choć podstawy działania sprzętu niestety :|


    Siemens A 10-26 (WM 10A261PL) - nie pobiera wody

    1