Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tevion DSS2200 - nie działa wzmacniacz, dziwne połączenie MUTE

inspector_electro 27 Feb 2017 15:43 1224 4
    inspector_electro
    Level 22  
    Witam Forumowiczów.
    Próbuję naprawić wzmacniacz a właściwie subwoofer z satelitami. Po podłączeniu do wejść audio, wzmacniacz nie działa. Ani subwoofer, ani satelity. Końcówki mocy to:
    TDA7265
    2xTDA7269A
    Wszystkie końcówki mocy podłączony mają MUTE identycznie:
    Tevion DSS2200 - nie działa wzmacniacz, dziwne połączenie MUTE
    Po odłączeniu rezystora 100 omów sub. działa i satelity też. Dodam że nie znalazłem żadnego sterowania MUTE z procesora poprzez tranzystor. Schemat jest dokładnie taki jak pokazałem. Zasilanie końcówek to 44V. Na pin MUTE też w tej chwili idzie 44V. Nie rozumiem tego kompletnie bo w aplikacji układu jest poniżej 6 V na MUTE OFF.
    Czy ktoś coś może pomóc w tej kwestii?
    huluk
    Level 32  
    Ciekawe, gdyż katalogowo max napięcie dla TDA7265 to ±25V, na schemacie zaznaczyłeś +40V i -40V... Pomijając tę kwestię to co z diodą? Powinna być do dioda Zenera która zapewni odpowiedni poziom napięcia na końcówce od Stand-By / Mute. Jakie napięcie na jej katodzie jest gdyż rezystor jest podłączony?
    inspector_electro
    Level 22  
    Tam nie ma -40. Przepraszam za błąd. Poprawiłem rysunek. Dziwne to połączenie, ale prawdziwe. Studiowałem połączenia kilka razy, szukając podłączenia do procesora sygnału MUTE. Wg. aplikacji układu z zasilaniem SINGLE SUPPLY, a takie właśnie jest, to powinny być diody zenera 5.1v. Tym czasem sprawdziłem te diody i wyglądają na 1n4148. Model tego ustrojstwa to Tevion DSS2200.

Dodano po 2 [minuty]:

huluk wrote:
    Jakie napięcie na jej katodzie jest gdyż rezystor jest podłączony?

Jest 40V.
    ropi
    Level 22  
    inspector_electro wrote:
    Dodam że nie znalazłem żadnego sterowania MUTE z procesora poprzez tranzystor.

Bo zapewne chodzi tylko o czasowe opóźnienie załączenia trybu "play" przy włączeniu zasilania sieciowego.
    r.