Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Whirlpool AWO/C 61400 - nie leci woda w komorze na praniu wstępnym

LEvvEL 27 Lut 2017 21:17 687 8
  • #1 27 Lut 2017 21:17
    LEvvEL
    Poziom 7  

    Mam problem z pralką Whirlpool AWO/C 61400. Przy programie "pranie wstępne" woda nie leci z prawej strony komory na proszek. Leci za to w środkowej komorze na płyn, a następnie przy praniu zasadniczym woda leci z lewej strony komory na proszek (czyli ok).

    Pralka działa, pierze, wiruje, później podczas prania leci woda także w komorze na płyn, wypompowuje wodę. Zrobiłem test pralki, zero błędów. Sprawdziłem wąż od wody do pralki, a także gumowe przewody od elektrozaworu (jest podwójny) do komory z proszkiem. Wyczyściłem komorę gdzie leci woda na proszek. Zamieniłem także gumowe przewody od elektrozaworu miejscami z myślą, że teraz woda będzie lecieć przy praniu wstępnym, a nie w zasadniczym, lecz nic to nie zmieniło. Przy odcięciu zasilania pralki, elektrozawór odcina wodę.

    Co mogę jeszcze w warunkach domowych sprawdzić? Czy winny może być podwójny elektrozawór?

    0 8
  • #3 27 Lut 2017 21:33
    LEvvEL
    Poziom 7  

    falo22 napisał:
    Ciśnienie wody jakie?

    Ciśnienie wygląda na duże, woda leci bardzo mocno i szybko do pralki, a także w komorze na proszek.

    0
  • #5 01 Mar 2017 07:15
    LEvvEL
    Poziom 7  

    artfik napisał:
    Witam ,zawór nie może jest regulacja na lince poptrz dobrze na obudowie komory proszku moze się przestawiła

    Szukałem takiego rozwiązania lecz nie znalazłem. Możliwe jest to sterowane tylko cyfrowo?

    0
  • #6 01 Mar 2017 16:33
    POL02
    VIP Zasłużony dla elektroda

    LEvvEL napisał:
    Whirlpool AWO/C 61400. Przy programie "pranie wstępne" woda nie leci z prawej strony komory na proszek. Leci za to w środkowej komorze na płyn, a następnie przy praniu zasadniczym woda leci z lewej strony komory na proszek

    Prawdopodobnie uszkodzony masz elektrozawór.Kup drugi i zmontuj nie baw się w sprawdzanie jeżeli tego nie robiłeś.Nie są to wielkie pieniądze.

    0
  • #7 03 Mar 2017 15:44
    LEvvEL
    Poziom 7  

    Elektrozawór wymieniony, nic się nie zmieniło. Nadal woda nie leci z prawej komory na pranie wstępne.

    0
  • #8 03 Mar 2017 15:49
    POL02
    VIP Zasłużony dla elektroda

    LEvvEL napisał:
    Elektrozawór wymieniony, nic się nie zmieniło. Nadal woda nie leci z prawej komory na pranie wstępne.

    To prawdopodobnie masz uszkodzony triak sterujący elektrozaworem lub jet przerwa
    w zasilaniu elektrozaworu (przerwy należy szukać pomiędzy elektrozaworem a modułem)

    0
  • #9 03 Mar 2017 17:31
    LEvvEL
    Poziom 7  

    Pralka naprawiona, problem tkwił w komorze na proszek. Zdjąłem ponownie węże, ale tym razem drutem pogrzebałem w środku komory, coś "przeskoczyło" i działa.

    0