W aucie na pewno do zrobienia jest olej + filtry + rozrząd + pasek osprzętu. Jeden amortyzator zaraz będzie do wymiany, oraz drążek kierowniczy. Małe zapocenie przy misce olejowej. Auto bez rdzy, silnik pracuje OK, brak błędów w sterowniku. Jeden pilot był uszkodzony, wystarczyło przylutować microswitch i działa. Żarówki w tylnych lampach wymienione, jakiś mechanik zrobił dodatkową masę w lampach, poprawiłem wszystko i myślę, że problem z choinką z tyłu mnie nie czeka (znany problem z clio). Ogólnie jestem zadowolony z kupna auta. Kilka rad dla innych szukających auta (nie każdy z nimi może się zgadzać):
- nie kupuj auta od handlarza/auta sprowadzonego
- nie kupuj auta z LPG, chyba że gaz jest założony 1-3lata potem może dziać się wszystko z LPG
- auto bez rdzy - silnik i zawieszenie naprawisz, walka z rdzą może nigdy się nie skończyć
- oglądać codziennie ogłoszenia (czasem niektóre auta potrafiły się sprzedać w kilka godzin od wystawienia ogłoszenia)
- Odpuścić silnika Diesla (obojętnie czy to tdi, dci, tddi, tdci, jtd czy inny, po prostu lepiej nie brać diesla pod uwagę, wyższe koszty napraw, a przy aucie z ~ 4-7 tyś to po prostu złom)
- fiata można odpuścić (chyba że zadbany egzemplarz), każde auto ma już wymieniane progi, problem z alternatorem/rozrusznikiem, fiata możemy szukać od modeli panda 2/grande punto (punto 2 FL z młodszego rocznika jest ciężko dostępne a ceny wysokie)
- Toyota jest bardzo wysoko ceniona czy to yaris lub corrola, jak nada się okazja można coś wyrwać, raczej brak aut na rynku wtórnym (w dobrej cenie)
- Peugeot/citroen (PSA), 206 czy xsara bardzo ciekawe auta, tylna belka której właściciele aut francuskich nie wymieniają odstrasza. Bardzo dużo aut z silnikiem diesla, ciężko znaleźć zadbaną benzynę.
- Renault, clio 2/3 laguna, megane lub twingo (najbrzydsze), auta godne polecenia mają swoje wady, ale z silnikami benzynowymi dość tanie auta w utrzymaniu
- Daewoo/chevrolet - matiz i tico to sama rdza, można polecić lanosa, ale nie mają tak mocnej blachy jak to wszyscy opisują, zadbany egzemplarz bardzo ciężko znaleźć większość aut z LPG 2 gen, kalos jest ciekawym autem (mało popularnym). Chevrolety na częściach GM np. lacetti czy aveo niestety bardzo rzadko można je spotkać
- opel - corsa C z benzyną to słaby wybór silniki nie mają mocy + egr i problemy z przekładniami, lepiej dołożyć i kupić astre, można znaleźć bardzo dobry egzemplarz. Omege czy vectre można odpuścić z wiadomych przyczyn (rdza)
- bmw - zadbany egzemplarz ciężko znaleźć, trzeba długo szukać, droższy serwis i OC, u mnie ta marka odpadła na samym początku.
- VW - polo 3FL/4 / golf 4/ bora- solidne auta, droższe przy zakupie, zadbaną polówkę znaleźć również jest trudno i cena jest oczywiście wyższa w porównaniu do innych marek. Unikać aut z silnikiem 1.2 12V na łańcuchu, czy FSI, reszta jest znośna, dobrze tolerują również LPG
- ford - auta bierze rdza, w mondeo dużo trzeba włożyć, focusa da się znaleźć, silniki średnio nadają się do gazu, więc o LPG albo zapominamy albo dokładamy do lepszej instalacji, największy wróg auta - rdza. Ford ka ani to ładne, ani ekonomiczne + rdza - raczej odpada
- Kia/ hyundai, w tej kwocie raczej znajdziemy jakieś zadbane picanto/rio. Co hyundaia to możemy poszukać nawet coupe czy jakiegoś accenta
- audi - marka premium w polsce, za stare jak świat audi 80 z toną szpachli wołają więcej niż dałem za clio, a za audi a3 1gen ceny są kolosalne (za 20 letnie auto z słabym wyposażeniem chcą zaraz 6-7tyś).
- skoda - fabia 1 gen da się znaleźć coś zadbanego, tak samo jak w przypadku polo, octavia często bywa tańsza od golfa, również można coś znaleźć
- seat - z seatem jest ciężko, o ibize/cordobe czy toledo ciężko, auta rdzewieją bardziej niż VW, ale to moja opinia
- Lancia/dacia - marki niskobudżetowe, warto szukać auta tych marek, można znaleźć coś ciekawego
- honda/mazda - legendarne dobre silniki benzynowe szkoda tylko że blacha papierowa, nie polecam ponieważ rdza już jest często dość mocno rozwinięta w aucie
- nissan, można znaleźć micrę czy primerę, trzeba uważać na rdzę, zadbany egzemplarz pojeździ:)
Są również inne marki, można kupić również auto z awaryjnym silnikiem ale zadbane, gdyby ktoś chciał coś dodać to proszę, potem zamknę topic. Pozdrawiam