Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Samsung galaxy s7 edge prawdziwy czy podróba ?

patryk10042 01 Mar 2017 00:33 10941 8
    patryk10042
    Level 9  
    Witam, od jakiegoś czasu chciałem kupić telefon, w końcu na olx znalazłem spoko ofertę z nowym galaxy s7 edge. Gość mi już go wysłał za pobraniem z możliwością sprawdzenia przed zapłatą. Teraz tak trochę poczytałem odnośnie doskonałych podróbek z Chin i się zastanawiam czy ten jest oryginalny. Niby wysłał za pobraniem, cena jest normalna (nie jakaś podejrzanie niska), podesłał mi fotę z EMEI -sprawdziłem na infolinii Samsunga i jest okey, bo tel jest zarejestrowany w Play (czyli tak jak gościu pisał), ma i wysłał mi fakturę zakupu. Generalnie wydaję się być dobrze. Myślicie, że to może być taka opcja, że gość podrobił fakturę i numer EMEI ? Np. sciągnął chiniola przekleił EMEI, wgrał też do softu i wql? Wątpliwości mnie naszły jak skonfrontowałem zdjęcie EMEI z tymi na innych aukcjach.
    To jest ten co mi wysłał.
    Samsung galaxy s7 edge prawdziwy czy podróba ?17094002_1...9153_n.jpg Download (23.18 kB)
    A to jest z jakiejś innej aukcji.
    Samsung galaxy s7 edge prawdziwy czy podróba ?494517252_...-32gb-.jpg Download (58.13 kB)
    Przede wszystkim martwi mnie w tym co mi wysłał jakość tego wydruku , a po za tym ostatnie litery w drugim kodzie są jakieś większe, natomiast na drugim zdjęciu (przykładowym) nie ma czegoś takiego. W dodatku napis SAMSUNG na tyle telefonu jakiś taki tandenty (no chyba że nie wyraźne zdjęcie i temu). Może przesadzam, ale wole się upewnić niż wydać tyle kasy na podróbkę. Co sądzicie ? Poniżej pozostałe zdj. jakie mi podesłał.
    Samsung galaxy s7 edge prawdziwy czy podróba ?496435574_...rev004.jpg Download (183.22 kB) Samsung galaxy s7 edge prawdziwy czy podróba ?496435574_...rev004.jpg Download (175.7 kB)
    bearq
    Level 38  
    Musiał byś sprawdzić programowo IMEI ale zrobisz to jak będziesz miał telefon, aczkolwiek nie wiem jak Ci to wysłał za pobraniem z możliwością sprawdzenia. Kurier nie wyda Ci paczki jak mu nie zapłacisz jednocześnie kwitując odbiór paczki. Nie odbierzesz (płacąc i kwitując) to paczki nie otworzysz bo formalnie nie została ona dostarczona do odbiorcy czyli Ciebie.

W przypadku podróby będziesz się musiał spierać bezpośrednio z sprzedającym, a wtedy słowo przeciwko słowu i jak by się nie potoczyło będziesz i tak w plecy ;)
    patryk10042
    Level 9  
    Wysłał mi pocztą polską, a tam jest taka możliwość za dopłatą 2 złotych , że mogę sprawdzić przed zapłatą.
    Teraz tylko powiedz mi jakim programem mogę to sprawdzić ? Bo na necie jak patrzyłem np. jeśli chodzi o parametry to na takim Atutu jak wyświetle je to też mogą być fałszywe. Obczaiłem jeszcze, że takim Atutu office mogę to zrobić , gdzie obliczenia są robione na innym urządzeniu czy coś takiego i wynik jest wiarygodny benchmarku .A z tym EMEI to co polecasz żeby to sprawdziło ?? A odnośnie tego zdj. z EMEI i loga samsunga też wydaje Ci się to trochę podejrzane ?
    bearq
    Level 38  
    Jak patrzysz na necie to patrz i nie zawracaj głowy na forum jakimiś głupotami. Numer do sprawdzenia IMEI *#06# na klawiaturze.
    Przeczytaj regulamin Poczty Polskiej. NIE MOŻESZ sprawdzić przesyłki przed jej odbiorem, a odbiór to nic innego jak zapłata za paczkę i pokwitowanie odbioru! Jak możesz coś sprawdzić skoro formalnie tego nie dostałeś? Dla systemu brak podpisu to brak odbioru paczki, jeśli paczka będzie otwarta a brak będzie pokwitowania i pieniędzy to obciążony wtedy jest listonosz. To o czym ty piszesz to sprawdzenie paczki ale PO ODBIORZE, po zapłaceniu i pokwitowaniu czyli przy listonoszu ją otwierasz i tu uwaga, sprawdzasz zawartość przesyłki według "Specyfikacji zawartości przesyłki". W specyfikacji będzie zapewne nazwa telefonu i ilość, zgadzać się będzie więc? Nawet jeśli listonosz poczeka aż złożysz czy uruchomisz telefon, sprawdzisz IMEI to i tak nie wypisze protokołu bo zawartość paczki zgadza się ze specyfikacją. Albo sprzedający robi Cię w bambuko albo nie raczyłeś sprawdzić na czym polega opcja sprawdzenia przesyłki.
    patryk10042
    Level 9  
    Już trzeci raz tak kupuję telefon i za każdym razem gdy sprawdzałem paczkę to najpierw ją rozpakowałem, sprawdziłem zawartość i włączałem telefon i sprawdzałem czy wszystko gra, następnie mówiłem że przyjmuję paczkę i dopiero potem płaciłem. Czyli jednak się da.
    Chodzi mi tylko o to jak można rozpoznać podróbę. Teraz tak sobie myślę, że jeżeli włącze telefon i będzie brand softu od play i IMEI się zgadzał to chyba nie ma opcji żeby było coś z tym tel nie tak, chyba.
  • Helpful post
    tino2003
    Admin of GSM Group
    Telefon wygląda na oryginał, sprawdziłem w bazie imei i wszystko się zgadza. Telefon jak był z Play to nie musi wcale mieć brandu Play a normalnie czysty soft.
    venummasa
    Level 19  
    Jak masz jakie kolwiek wątpliwość to sobie odpuść pełno jest podróbek i wałków na olx żeby później płaczu nie było
    patryk10042
    Level 9  
    Przejrzałem filmiki o podróbkach i wiem teraz na jakie elementy zwrócić uwagę gdy będę go oglądał. Jeśli fakturka będzie podbita i wyglądała oryginalnie, wszystkie nr EMEI oraz zawartość się będzie zgadzać oraz telefon będzie wyglądał na oryginalny to wezmę. Jak będę miał jakieś wątpliwości to nie przyjmę paczki.

Ps. jak sprawdzałem EMEI dzwoniąc do Samsunga to powiedzieli mi że ten telefon z tym nr. EMEI posiada brand od Play.
    patryk10042
    Level 9  
    Sprawdziłem go przy odbiorze.