Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Citroen C4 1.4 16v benz/lpg. - nie zapamietuje ustawien

genua111 27 Feb 2017 05:35 1239 12
    genua111
    Level 9  
    Witam serdecznie, wszystkich.
    Niedawno zakupiłem citroena c4 - ke 1.4 16v 2008r.( z gazem sekwencja).
    Nauczyłem sie już co nie było takie łatwe ustawiać menu jezyka ( niestety brak polskiego),daty i godz, wszysko jest fajnie dopuki nie zgasze silnika i wyjme kluczyk. a poźniej gdy wsadzam kluczyk do stacyjki,przekręcam i wszystko mruga odnowa,j.francuski i wyzerowana data godz itd. Czy jest to możliwe samemu naprawic?Aa i podobnie jest z pilotem. Gdy otworze drzwi manualnie( bo pilot narazie nie działa),odpale auto i zgasze, pilot zyje i używam go normalnie,otwieranie zamykanie,i światła. Przejde sie do domu na chwile,wróce to pilot juz nie działa.nowa bateria nic nie pomogła. Przyuczenie,w stacyjce ( włożenie, odpalenie i trzymanie przycisku zamknij) też nie pomogło. Moze mi ktos pomóc? Dziękuje wszystkim z góry, i przepraszam za błedy w pisowni.
  • Helpful post
    rafal35
    Level 17  
    Wygląda na to że gdzieś zginęło stałe zasilanie które podtrzymuję pamięć radia ,zamka itd.
    Czy sprawdzałeś wszystkie bezpieczniki ?
    genua111
    Level 9  
    Witam i dziękuje za odp. Nie sprawdzałem,bo nie zabardzo wiem w kórych bezpiecznikach szukać?

Dodano po 3 [minuty]:

Aha,A radio stacje zapamiętuje, i temperature też,to dziwne.
  • Helpful post
    rafal35
    Level 17  
    Temperatury nie musi pamiętać :-) a stacje faktycznie niektóre radia pamiętają bez zasilania.Mimo wszystko poszukaj instrukcji od w/w modelu i na początek sprawdź wszystkie bezpieczniki.
    genua111
    Level 9  
    Dzieki. Musze gdzieś po necie poszukać instrukcji,bo tą co w aucie mam jest obcojęzyczna.
    genua111
    Level 9  
    Dzieki, bede to sprawdzał. Czyli zwora to SH?
  • Helpful post
    leonov
    Level 42  
    genua111 wrote:
    Czyli zwora to SH?
    Oznaczenia bezpieczników to "F" , zwora będzie miała inne ;-)
    genua111
    Level 9  
    A zwora jak ma? Bo nie wiem ile w tym prawdy,ale gdy sie obróci zwore, może to pomóc.
  • Helpful post
    leonov
    Level 42  
    genua111 wrote:
    A zwora jak ma?
    Jak w temacie wyżej, Xara miała SH.
    genua111 wrote:
    ale gdy sie obróci zwore, może to pomóc
    Mnie pomogło, a już "fachowcy" chcieli sterowniki wymieniać ;-)
    genua111
    Level 9  
    To czyli to SH to zwora?

Dodano po 1 [minuty]:

No tak napisał pan że tak,przepraszam.
    genua111
    Level 9  
    Witam i przepraszam że po tak mega długim czasie odp. Tak to była zwora SH , wystarczyło przepiąć zworke o jeden pin w bok i wszystko działa elegancko.
    genua111
    Level 9  
    Witam i przepraszam że po tak mega długim czasie odp. Tak to była zwora SH , wystarczyło przepiąć zworke o jeden pin w bok i wszystko działa elegancko.

Dodano po 10 [minuty]:

Przełorzyłem Zworke SH o jeden pin w bok (bo ma 3piny) i wszysko zaczeło działać ok. Zworka była w pozycji fabrycznej by zapobiegać rozladowaniu się akumulatora w czasie dłuższego postoju. I w ten sposób odcinała prad do niektorych podzespołów.