Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co można dołożyć /kupić do Ursusa c360 ,żeby wygodniej się pracowało.

romet2 01 Mar 2017 13:28 10077 68
    romet2
    Level 9  
    Witam jak w temacie co można dołożyć lub kupić do 60 siatki ,żeby przyjemniej się pracowało, dodam tylko tyle ,że mam już :turbinę, wspomaganie, radio, dodatkowe oświetlenie. (Przedniego napędu nie chce montować, ponieważ w moich warunkach tylny napęd z dobrą blokadą spokojnie wystarcza)
    wielecki
    Level 21  
    Zostaje tylko klima i podgrzewana siedzenie :D
    romet2
    Level 9  
    Klima jest jak się dach podniesie:) ,a grzany fotel to ja pokrowiec z siedzenia zdejmuje na pięć go kładę na noc i w zimę mam zaraz jak wsiadam cieplutko :)
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    romet2 wrote:
    Witam jak w temacie co można dołożyć lub kupić do 60 siatki ,żeby przyjemniej się pracowało,

A co robisz w ogóle ciągnikiem?
    romet2
    Level 9  
    Ciągnikiem robię w polu ok 3 hektary pola i często jeżdżę z transportami różnymi.
    romet2
    Level 9  
    Do czego mi nowy JD i nauszniki jak mam zabudowana podłogę i wyciszona kabinę ,w której można normalnie rozmawiać.
    wielecki
    Level 21  
    romet2 wrote:
    często jeżdżę

tempomat?
    romet2
    Level 9  
    Hmm tempomat dobre tyle, że wezmę sobie pełen gaz reczny i ciągle 4 dychy jedzie. Zastanawiam się nad lepszym ogrzewaniem niż to co jest w oryginale.
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    romet2 wrote:
    Zastanawiam się nad lepszym ogrzewaniem niż to co jest w oryginale.

No to zastosuj nagrzewnice , tylko jak już weź jakąś dużo np. epace, bmw.
    romet2
    Level 9  
    Myślę ,żeby dac nagrzewnice od golfa 3 ,a do niej wiatrak od Hyundaia H1 ,który został mi od interculera. Chcę zrobić dolot w kolektorze wodnym ,wywierce w nim dziore wspawam kolanko i zawór 1/2 cala, a odpływ przetne dolny wąż od chłodnicy wstawię kawałek rurki pomiędzy w którym wywierce dziore i tak samo wspawam kolanko i zawór 1/2 cala.
  • Helpful post
    kmr
    Level 18  
    Masz miękki most przedni jak w c355 lub c4011?
    romet2
    Level 9  
    Niestety nie, ale to dobry pomysł. To jest taka jak z tego linku:http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/458043-ursus-c-360/ tak?
    sewo.k
    Level 26  
    To są jakieś jaja?
    60-ka nigdy 40 nie wyciągnie to jedna sprawa.
    Tak jak ty myślisz nagrzewnicy nie podłączysz. Musisz mieć pompę wodną z dodatkowym wyjściem jak w zetorze i tam wpiąć lub w przewód spomiędzy termostat a pompę wody gdzie nie ma na to miejsca za bardzo.
    romet2
    Level 9  
    Sewo.k proszę nie mów mi ,ze 60 siatka 40 nie pojedzie, bo pojedzie, a jak to zrobić bardzo prosto na pompie mam obroty do 3 tysięcy podkręcone i z turbo i z dobrej góry 42 na GPS pokazuje, a nagrzewnice to na 100% Ci nie powiem ,ze racji nie masz ,bo może masz ,ale taki sposób podłączenia to mi mój wojek ,który coś takiego robił powiedział, że to działało.

Dodano po 8 [minuty]:

Strumien swiadomosci swia ja wyciszylem, wygluszylem i zabudowalem podłogę wiec przewiewy są jedynie jak otworze dach lub drzwi wiec myślę że da rade ta nagrzewnica, a jeśli nie to wtedy biorę od e36 jak mówiłes ,tym bardziej, że ta od golfa kosztuje 40 zł wiec to nie jest majątek.
    sewo.k
    Level 26  
    Nie wierzę w to absolutnie. Mtz ma biedę osiągnąć 40 kilometrów przy obrotach 2600 gdzie przy 2200 jedzie około 32. Więc 60-ka która przy przy 2200 jedzie około 25 km/h nie ma szans nawet zbliżyć się do 40-ki. Długoletnia jazda już na obrotach 2600 tym ciągnikiem z czasem pourywa korbowody tak że przy 3000 tyś to ja ci powodzenia życzę. Turbina na prędkość max nie ma nic do rzeczy.
    Miałem 40-kę która ma szybsze zwolnice z silnikiem 60-ki i właśnie w ten sposób wykończyłem motor.
    Ogrzewanie. Po co dziurawić i tak jeden z najgorzej umieszczonych węży w tym ciągniku skoro można kupić pompę z wyjściem na nagrzewnicę?
    W 60-ce wygłuszyć kabinę to nie tylko podłoga ale i cała deska rozdzielcza za którą nie ma przegrody. Tamtędy dostaje się hałas z silnika i napędu do kabiny.
    romet2
    Level 9  
    Tez mam zwolnice od 40 ,a jak mi nie wierzysz to trudno ją wiem swoje, a ty swoje ,a co do grzania to czm niby ten wąż jest w najgorszym miejscu w razie czego zmieniam go w 10 minut, a zbiornik z maską i kabiną wyciszylem tak ,ze dolozylem tam gumę o grubości 8mm i specjalna mata wygłuszająca oblozylem.
    sewo.k
    Level 26  
    Ja ten temat przerabiałem bo miałem taki ciągnik i wiem że to bzdura. Nawet wyliczając teoretyczną prędkość przy obrotach silnika 3000 wychodzi ledwo 34 km/h. Gdzie masz pozostałe 6?
    Teoretyczną prędkość 40-tu osiągnął by dopiero przy obrotach trochę ponad 3500.

Tam jest ciasno, wąż blisko koła pasowego często zachlapany smartem. Osobiście założył bym pompę z ostrówka i zrobił to jak należy.
    romet2
    Level 9  
    Teoria teorią ,a praktyka praktyką GPS raczej nie oszukuje.
    romet2
    Level 9  
    No nwm jak mi nie wierzysz to trudno, chętnie bym Ci zaprezentował to ,ale obecnie wymieniam sprzegielko kołowe od sprężarki do pneumatyka i traktor jest rozebrany.
    romet2
    Level 9  
    Odsniezam w zimę ,a blokada jest przerobiona zęby podszlifowane, a dźwignią jest na rękę ,którą można zablokować poprzez włożenie w wycięty ząb w plaskowniku.

Dodano po 48 [sekundy]:

Po wymianie pompy spokojnie podnosi moje maszyny.
    kmr
    Level 18  
    romet2 wrote:
    Niestety nie, ale to dobry pomysł. To jest taka jak z tego linku:http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/458043-ursus-c-360/ tak?

Tak.
    Była jeszcze wersja na okrągłej rurze, jak tu ale ta jest od 4011 (dwa wąsy) :
    Link

Komfort w transporcie nieporównywalny pod warunkiem że dbasz o luzy:)

Masz grzałkę w misie olejowej do rozruchu zimą?
  • Helpful post
    sewo.k
    Level 26  
    Trochę problematyczne zawieszenie szybko się zużywa i coraz ciężej z częściami.
    Balonówki założyć bo ma wspomaganie zrekompensują brak amortyzacji do tego w polu mniej tonie przodek. Tylko do 3 hektarów... trochę szkoda roboty.
    Podnośnik chciałem u soboe totalnie przerobić nie dla tego że miał słaby udźwig. 60-ką i tak nie ma co ciągać wielkich maszyn bo nie daje rady.
    Chciałem po prostu wywalić bebechy z plecaka, założyć dwa siłowniki zewnętrzne i rozdzielacz trzysekcyjny.
    romet2
    Level 9  
    Kmr 60-siatka w zimę stoi w garażu gdzie zawsze jest conajmniej 10 stopni + ,bo musi być 100% ,ze odpali, a ten miękki przód latem i tak bd musial go robic wiec się zamieni na ten miękki ,a co do podnośnika to dałem go do regeneracji i teraz jest ok przez 2 lata szkoda, że szybciej nie dałem tego tematu ,bo na 100% bym te siłowniki założył jak pisales wyżej niż bawić się w ten podnośnik.
  • Helpful post
    kmr
    Level 18  
    Pełen zestaw wyposażenia do zamontowania w ciągniku masz tu :Link

Zawsze możesz jeszcze automatyczną blokadę mechanizmu różnicowego. Jest to przydatna sprawa.
    romet2
    Level 9  
    Link chyba nie ten jest on o piosence jakiejś :)
    A blokady chyba ruszac narazie puki bdb działa nie będę ,ale pomysł jak najbardziej na +