Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Scania R V8 560km 6x4 2010 r

szeryf_bronxu 01 Mar 2017 13:45 408 8
  • #1 01 Mar 2017 13:45
    szeryf_bronxu
    Poziom 11  

    Witam. Mam problem ze światłami w Scanii R V8 560KM 6x4 2010 rok.
    Usterka dotyczy świateł prawej pozycji i 4 świateł obrysowych. Pali się bezpiecznik, jest gdzieś zwarcie do masy. Lampy odłączone i dalej to samo. Ma ktoś jakiś pomysł?

    0 8
  • #2 01 Mar 2017 17:12
    szaman108
    Poziom 29  

    Przewód do świateł naczepy wypiety z konia.

    0
  • #3 01 Mar 2017 20:50
    szeryf_bronxu
    Poziom 11  

    Kolego to nie jest koń to jest podwozie 6x4

    0
  • #4 02 Mar 2017 14:46
    szaman108
    Poziom 29  

    To jeśli nie ma przyłącza do przyczepy i naczepy to szukaj koło zbiorników paliwa jak masz oryginalne oslony boczne i dodatkowo na przelotkach tylnych lamp w miejscu gdzie przewody przechodzą przez ramę.

    0
  • #5 02 Mar 2017 20:45
    szeryf_bronxu
    Poziom 11  

    Przyłącze do przyczepy jest ale wszystko działa jak trzeba przyczepa ma oddzielne bezpieczniki od świateł, sprawdzałem na ramie i tam gdzie przewody przechodzą ale nic nie widać trzeba chyba rozcinać opaski i może wtedy coś więcej się zobaczy
    Myślałem odpiąć całą kostkę z przodu pod maską i dawać napięcie bezpośrednio przez bezpiecznik na lampy i obrysówki jeśli na którejś będzie się przepalał to znaczy trzeba szukać na tym kablu?
    Nie wiem czy dobrze kombinuje ?
    Ma ktoś może jakiś inny sposób ?

    0
  • #6 02 Mar 2017 23:24
    szaman108
    Poziom 29  

    Na początek odłącz może przewód wychodzący z kabiny na przednie światła APS i resztę i sprawdź czy pali bezpiecznik.

    0
  • #7 03 Mar 2017 12:32
    chicken19
    Poziom 11  

    Sprawdź czy niechcący nie przyciął ktoś przewodów w przedniej lampie jak zmieniał żarówkę.Sprawdź obrysy na przedniej blendzie .To jest wywrotka? Spora moc😊

    0
  • #8 03 Mar 2017 19:59
    szeryf_bronxu
    Poziom 11  

    Przewód na przednie światła sprawdzony i dalej to samo w lampie tez jest ok.
    PS Nie to nie jest wywrotka jest to samochód do przewozu drewna z hds.

    0
  • #9 03 Mar 2017 20:15
    Dagomir
    Poziom 16  

    Ja proponuje kolego jeszcze odpiąć boczne światła obrysowe i wtedy sprawdzić czy pali bezpiecznik. Jeśli są ledowe to jest taka opcja że spalona lampka powoduje zwarcie i ginie cała strona. Często i gęsto przerabiam to aktualnie we wszelkiego rodzaju naczepach. Spalony pomarańczowy LED powoduje zwarcie i brak jednej strony w naczepie i ciągniku.

    1