Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VW Lupo 1.7sdi 2000r - Brak ładowania akumulatora

MrChewe 01 Mar 2017 20:37 999 18
  • #1 01 Mar 2017 20:37
    MrChewe
    Poziom 6  

    Witam,
    Mam mały problem z ładowaniem w lupo 2000r., mimo wymiany alternatora (używka więc nie wiem czy sprawny) jest brak ładowania, kontrolka na zegarach gaśnie, jak wypnę wtyczkę i zmierzyłem (na zapłonie) to na:
    L-miałem coś kolo 11V
    i na dfm-też kolo 11V troszkę mniej

    Powiedzcie czy ma być na dfm napięcie we wtyczce po zapłonie??

    Zrobiłem test i odciąłem dfm zostawiłem tylko L ale i tak nie ruszył .

    Zwarcia brak między + a -

    0 18
  • #2 01 Mar 2017 21:22
    frankrom
    Poziom 16  

    Podłącz żarówkę 2W pomiędzy "L" a plus i zobacz czy się wzbudzi.

    0
  • #3 01 Mar 2017 21:49
    MrChewe
    Poziom 6  

    a dfm nie jest konieczne żeby był podpięty??

    0
  • Pomocny post
    #4 01 Mar 2017 21:57
    frankrom
    Poziom 16  

    Do takiej próby nie.

    0
  • #5 02 Mar 2017 09:25
    MrChewe
    Poziom 6  

    Zrobiłem test na dwa sposoby pierwszy na akumulatorze w samochodzie i podpiąłem wzbudzenie od akumulatora z żarówką 2W
    akumulator miał 12,2 po odpaleniu spadło do 11,88 bez reakcji na obroty czy to 1000 czy 3000

    Druga próba podpiąłem drugi akumulator napięcie 12V wzbudzenie z niego i podpiąłem go podając minus na silnik a B+ z alternatora podpiąłem pod plus akumulatora (by ominąć całą instalację) alternator nabił do 12,4-12,5

    Oczywiście auto palone było z akumulatora w samochodzie a silnik miał kręcić tylko altkiem

    Zastanawiam się jeszcze czy nie dałem za słabego kabla, bo założyłem z kabla siłowego (linki) po dwa przewody na plus i na masę (żyły dosyć niby grube )

    0
  • #6 02 Mar 2017 09:49
    frankrom
    Poziom 16  

    A żarówka zgasła czy nie?

    0
  • #7 02 Mar 2017 12:34
    MrChewe
    Poziom 6  

    tak ona gaśnie cały czas czy to na tym połączeniu z żarówką czy też jak był wpięty do samochodu, na starym altku też gasła kontrolka

    0
  • #8 02 Mar 2017 13:06
    frankrom
    Poziom 16  

    A jak się silnik rozgrzeje do ponad 60 stopni to ładowanie też jest takie słabe?

    0
  • #9 02 Mar 2017 14:17
    MrChewe
    Poziom 6  

    nie rozgrzewałem go , ale co może mieć temperatura do tego, i tak by świadczyło że alternator do wymiany, komputer tym nie steruje chyba, że się mylę przecież to auto stare,

    0
  • #11 03 Mar 2017 08:16
    MrChewe
    Poziom 6  

    Sprawdzone, bez zmian

    0
  • #13 03 Mar 2017 10:29
    andrzej20001
    Poziom 42  

    Jeśłi po rozruchu lampka gaśnie a nie ma napięcia 14> V na akumulatorze sprawdz jeszcze czy masz zasilanie z + aku na śrubie i tam bezpośrednio mierz napięcie. Ew, świece żarowe odepnij bo może cały czas dogrzewają i jest spadek napięcia jak zabrudzony główny plus alternatora. Oczywiście o pasku i kole pasowym nie wspomnę.

    0
  • #14 03 Mar 2017 10:45
    MrChewe
    Poziom 6  

    bo auto nie ma ładowania a kontrolka gaśnie, a wiadomo że jak nie ładuje to w końcu auto zgaśnie, sprawdziłem drugi alternator ale chyba trafiłem na uszkodzony bo też nie działa nawet podpinając na osobnej instalacji

    Chyba ,że do ładowania wymagane jest podpięcie pinu dfm bo go nie podpinałem , ale on ma tylko wysyłać info do kompa ale nic nie steruje

    0
  • Pomocny post
    #15 03 Mar 2017 10:51
    frankrom
    Poziom 16  

    DFM do prób nie jest potrzebny.

    0
  • #17 03 Mar 2017 12:32
    MrChewe
    Poziom 6  

    no właśnie auto gaśnie jak się rozładuje akumulator , wcześniej jeszcze na starym alternatorze miał zwarcie na nim bo jak odpalilem i zmierzyłem to skakało do 8V
    po odpięciu już tego nie było


    pobór prądu na postoju po uśpieniu wszystkiego 0.00 A

    dzisiaj wymieniam alternator na inny i jak nie zacznie ładować to będę myślał

    0
  • Pomocny post
    #18 03 Mar 2017 14:15
    frankrom
    Poziom 16  

    Czekamy na wiadomość.

    0
  • #19 03 Mar 2017 23:21
    MrChewe
    Poziom 6  

    kolejny alternator tym razem działa, jest 14,2-14,3
    Dzięki frankrom

    0
  Szukaj w 5mln produktów