Witam mam pendriva 16 GB czy jest możliwość podzielenia Pendriva na dwie partycje jedna np: 4GB FAT32 druga 12GB NTFS jeżli jest taka możliwość to prosiłbym o program który to zrobi ?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereveder1 wrote:Dlaczego dwie ponieważ mam lapka starszego który botuje tylko z systemem plików FAT32 z NTFS nie bootuje
Gelip wrote:veder1 wrote:Dlaczego dwie ponieważ mam lapka starszego który botuje tylko z systemem plików FAT32 z NTFS nie bootuje
Niemożliwe aby BIOS nie obsługiwał bootowania z NTFS - nie odpalił byś systemu Windows z dysku. Tu raczej nie chodzi o system plików a typ nośnika jaki obsługuje BIOS. Niektóre BIOS'y rozpoznają pena bootowalnego jako super dyskietkę USB-FDD lub USB-ZIP z jedną partycją. Twój BIOS zapewne obsługuje tylko typ USB-HDD.
Jak komputer nie ma wsparcia bootowania z USB lub są jakieś problemy to można użyć PLOP Boot managera. Jeśli jest możliwość to najlepiej dodać do BIOS'u jako Option ROM ISA - świetna sprawa![]()
Instalacja PLOP w BIOS'ie (BOOT z pamięci USB)?
linuks wrote:Dokładnie do tych samych celów używam tego pena którego fotkę zamieściłem. Tylko nie używam nortona a partimage z linuksa ratunkowego. Jak nie musi być koniecznie norton to programem unetbootin zrób takiego pena z tym live. Oczywiście na partycji FAT 32 live a na partycji NTFS obrazy partycji czy inne dowolne dane. A przy okazji masz kompletny system operacyjny na penie nie tylko norton. Do banku z tego live loguje bo bezpieczniej niż z systemu na dysku.
http://freedisc.pl/linuks1,f-8201445,lubuntu-16-10-ratunkowy-pl-skype-iso
Dodatkowo są na tym live różne programy dyskowe.
Pozdrawiam
veder1 wrote:Oczywiście, że jest (był) - Drive Image nieistniejącej już firmy Power Quest ale nie nadaje się do robienia obrazów Windows 7Dobra pytanie z innej beczki, może istnieje jakiś program który z pod DOS-a robić obrazy partycji, można zbootować ten program z pendriva i jest opcja dzielenia obrazu na części ?