Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Napęd BFT DEIMOS NET KIT (FastNet) + pilot Mitto 2

evan86 02 Mar 2017 11:14 2244 4
    evan86
    Level 8  
    Witam,

Mam problem z zaprogramowaniem pilota do w/w napędu. Sytuacja jest następująca:

Zakupiłem parę lat temu zestaw BT Deimos Net Kit (FastNet) oraz napęd do bramy grażowej też od BFT. Dostałem dwa piloty Mitto2.

Ze dwa lata temu zamontowałem bramę garażową i zaprogramowałem prawy przycisk każdego pilota do sterowania tą bramą. Wszystko działa OK.
    Natomiast teraz wreszcie mam ogrodzenie z bramą przesuwną. Zamontowałem napęd no i nadszedł czas na zaprogramowanie pilotów. Niestety kiedy na centralce wyskakuje napis HiddenButton. Po wciśnięciu i przytrzymaniu dwóch przycisków niestety nic się nie dzieje.( mam piloty bez dziurki z tyłu). Dalej na wyświetlaczu pisze HiddenButton

Czy ktoś wie co może być przyczyną?. Do zestawu miałem fotokomórki i lampę FastNet. (póki co zainstalowałem tylko lampe) Nie było żadnych płytek dodatkowych z radiem. Czy coś potrzebuje dokupić.? Może taką kartę: Napęd BFT DEIMOS NET KIT (FastNet) + pilot Mitto 2

Czy to powinno już działać? Dodaje zdjęcie centralki ( Nettuno S-MA) Napęd BFT DEIMOS NET KIT (FastNet) + pilot Mitto 2

Z góry dzięki za odpowiedź:)

Dodam, że piloty w pilotach zaprogramowałem prawe przyciski z bramą garażową, a bramę wjazdową chciałbym obsługiwać lewym przyciskiem.
    tomek201
    Level 15  
    Zacznij od menu LOGIKA:

Fixed code (....)[OFF]
    (UNIPRO => Zaawansowana logika => adres 13)
    ON odbiornik jest skonfigurowany do pracy w trybie kodów stałych, zobacz akapit „klonowanie nadajnika radiowego”.
    OFF odbiornik jest skonfigurowany do kodu zmiennego, zobacz akapit„klonowanie nadajnika radiowego”.

– Radio transmitter programming (...) [ON]
    (UNIPRO => Zaawansowana logika => adres 15)
    ON umożliwia wprogramowanie pilota do pamięci płytki sterującej:
    1 – najpierw naciśnij ukryty klawisz (P1) i następnie (T1, T2, T3
    albo T4) nadajnika już zaprogramowanego
    2 – W ciągu 10s naciśnij ukryty klawisz (P1) i następnie (T1, T2,
    T3 albo T4) nadajnika który ma być wpisany do pamięci.
    Odbiornik wychodzi z trybu programowania po 10 sek., ewentualnie
    w tym czasie można programować inne nadajniki. Ten tryb nie
    wymaga dostępu do pulpitu sterowniczego w napędzie.
    OFF uniemożliwia programowanie nadajnika przez radio. Kolejne
    piloty mogą być programowane jedynie przez używanie odpowiedniego
    menu.

W menu RADIO usuń piloty i spróbuj wg. Twojego opisu wgrać. Proces programowania tak jak pisałeś.
    Ps. Daj znać czy pomogło.

Dodano po 23 [minuty]:

Napęd BFT DEIMOS NET KIT (FastNet) + pilot Mitto 2
    evan86
    Level 8  
    Niestety nie pomogło. Dalej nie reaguje po wciśnięciu 'hiddenbutton' na pilocie. Już próbowałem wcześniej według Twojej porady robić i przeanalizowałem to całe menu opisane w instrukcji. Sprzęt był kupowany w firmie, w której pracuje mój brat i po zniżkach mu powrzucali elementy do pudełka :D miało się wszystko zgadzać, ale już fotokomórki u nich wymieniałem bo zamiast do FastNetu wrzucili zwykłem Cellulla 130 i nie było ich jak podłączyć pod ten napęd. Wyglądem się niczym nie różniły tylko podłączeniem w środku. Możliwe, że tej płytki radioodbiornika brakuje, o której pisałem bo jest miejsce na nią i w napędzie po prawej stronie (widać na zdjęciu w pierwszym poście) i w lampie FastNet też jest złącze pod tą płytkę.

Mimo wszystko dzięki za fatygę i odpowiedź na mój post. Może jeszcze ktoś się spotkał z tym napędem i miał wszystko oryginalnie zapakowane od producenta.
    tomek201
    Level 15  
    Chyba brakuje Ci radioodbiornika MRE z kodem dynamicznie zmiennym, na zdjęciu centralki nie widziałem takiego:)
    evan86
    Level 8  
    Też do takiego wniosku doszedłem. Ten radioodbiornik to właśnie taka karta jak w pierwszym poscie. Zamówiłem. Napiszę czy wszystko działa o ile ją w ogóle otrzymam, bo cieżko ją już zamówić.