Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Drgania / Buczenie Masztu - Maszt Antenowy wydaje dziwne dźwięki

Tomaglog 02 Mar 2017 14:52 6204 43
    Tomaglog
    Level 7  
    Witam
    Postanowiłem tutaj napisać o moim problemie bo nie wiem co robić. Mianowicie mam maszt antenowy, nie za duży myślę że około 2 metry. Na tym maszcie zamontowałem niedawno dwie anteny:
    - http://www.dipol.com.pl/profesjonalny_zestaw_antenowy_z_polaryzacja_h-v_dipol_28-5-12-21-60_dvb-t_A2810.htm
    - http://www.dipol.com.pl/antena_radiowa_dipol_1-rz_b_A0200.htm

Wszystko połączone zwrotnicą, wszystko gra jak należy, żadnych problemów z odbiorem. Jest tylko jedna bardzo uciążliwa rzecz mianowicie maszt lub antena wydają z siebie dźwięki które są przenoszone na budynek i w środku słychać buczenie / dudnienie. Przy silnym wietrze jest to nie do wytrzymania. Gdzieś czytałem że wibracje w jakie wpada antena mogą być przenoszone na budynek. Co ciekawe przy samej antenie nie słychać tego buczenia tylko w środku budynku. Przy silnym wietrze widać że antena wpada w rezonans. Tylko też do końca nie wiem czy to buczenie wydaje maszt czy sama antena przenosi wibrace przez maszt do budynku. Kiedyś miałem lekką antenę logarytmiczną i ten problem nie występował. Teraz przy tej nowej antenie wieloelementowej buczy. Zaznaczę jeszcze że przy nowej antenie dodałem jeden odciąg z linki stalowej do masztu. Nowa antena jest cięższa i dlatego odciąg. Może to jego wina? Czy jednak antena? Wydaje mi się że w budynku słyszę wyraźnie jakby dipole wpadały w rezonans. Kiedy wejdę na dach i stanę przy antenie tego buczenia nie słychać.

Czytałem w internecie że ludzie też mieli takie problemy i próbowali obciążac dipole aby nie rezonowały. Słyszałem też o patencie żeby maszt przed przykręceniem anteny owinąć 2-3 razy gumą, na przykład starą dętką. Tak aby ta guma odebrała i nie przeniosła wibracji na maszt. Może ktoś się spotkał już z czymś takim i ma jakiś pomysł?
    Dziękuję bardzo.
    Tomek
    Sławek 61
    Level 19  
    Swego czasu zamontowałem sporo anten o wiele dłuższym maszcie i nikt nie zgłaszał takich problemów. Myślę, że należałoby zacząć czy sam maszt jest dobrze zamontowany, dobrze byłoby napisać kilka słów jak jest zamontowany czy do komina czy inaczej. Przy maszcie 2m nie stosowałem żadnych odciągów, nie wykluczone, że to jest przyczyną w/w problemu. Oczywiście nie zaszkodzi odizolować maszt kawałkiem gumy.
    Tomaglog
    Level 7  
    Maszt to niestety pozostałość po poprzednim właścicielu. Za wiele tutaj nie zmienię. Masz jest bezpośrednio zatopiony w stropie i ogniomurku. Od góry zaizolowany, ładnie obrobiony tak aby woda się nie dostawała do stropu. Wychodzi bezpośrednio z ogniomurka na dachu płaskim. Jest dosyć cienki. Nie da się go zatem odizolować od budynku. Jedynie można odizolować antenę od masztu kawałkiem gumy. Tylko nie wiem czy jest sens rozbierać to wszystko, czy to coś pomoże?
    Sławek 61
    Level 19  
    Maszt dosyć cienki to znaczy jakie może mieć fi ? Nie chciałbym się rozwodzić jakoś bardzo technicznie ale pierwsza rzecz to usunąć odciąg jeśli nie pomoże to zmniejszyć lub zwiększyć odległości między antenami a następnie je odizolować jakimś paskiem gumy.
    Tomaglog
    Level 7  
    Maszt może mieć fi 30 mm. Nie jest za gruby. Antena combo dipola jest zamontowana w polaryzacji pionowej na pasmo VHF zatem mocowanie anteny do masztu musi być za sam tył, nie na środku. Powoduje to dużą przeciwwagę stąd odciąg. Spróbuję najpierw dać kawałek gumy między maszt a uchwyt, zobaczymy co z tego wyjdzie. Ciężko mi sobie wyobrazić jaki może mieć wpływ odległość między antenami na ich rezonans przy silnym wietrze. Bardzo dziwne, można stanąć obok anteny i nie słychać buczenia, w domu natomiast buczenie jest mocno odczuwalne.
  • Helpful post
    Sławek 61
    Level 19  
    Jeszcze co przychodzi mi do głowy to minimalny luz między masztem a jego osadzeniem i wtedy może dojść do opisywanego problemu. Sprawdź kolego łapiąc za maszt i próbując go poruszać czy nie ma minimalnego luzu. Trudno jest coś doradzać jak się tego nie widzi ale myślę, że jest to do rozwiązania. Jeśli będziesz już na dachu zrób jakieś zdjęcie tego masztu u podstawy.
    Tomaglog
    Level 7  
    OK. Dzięki za rady. Narazie to czekam na pogodę. Jutro ma być pogoda zatem wybiorę się na dach i założę najpierw kawałek gumy między maszt a uchwyt anteny. Jeśli nie pomoże to ściągnę odciąg. To na teraz, jeśli nie przyniesie to rezultatu to będe kombinował dalej. Najgorzej że jak jutro będzie pogoda to nawet nie będzie wiadomo czy to przyniosło skutek, znowu będzie trzeba czekać na wiatr. Zrobię też fotki i wrzucę tutaj. Dzięki raz jeszcze. Te buczenie już mnie mocno irytuje, trzeba coś z tym zrobić.
    Sławek 61
    Level 19  
    Wcale się nie dziwię myślę, że zdjęcia też będą pomocne. Ale jednak stawiałbym na jakiś luz masztu.
    Tomaglog
    Level 7  
    Na zdjęciach nie wiem czy coś będzie widoczne. Tak jak pisałem maszt jest zatopiony w betonie. Wychodzi prosto ze stropu.
    Sławek 61
    Level 19  
    Maszt wychodzi ze stropu i opiera się o ogniomur ? Jak wysoki jest ten ogniomur ? A może wystarczy dać dodatkowo klamrę do ogniomuru.
    Tomaglog
    Level 7  
    Maszt nie wychodzi obok ogniomuru tylko bezpośrednio z niego, ze środka. Maszt jest zatopiony w stropie i ogniomurze.
    Dodano po 1 [godziny] 41 [minuty]:
    No i jestem po wizycie na dachu. Założyłem gumę pod obejmę anteny, zobaczymy czy coś to pomoże. Dziś nie ma wiatru i ciężko będzie określić czy coś to pomogło. W załączniku zdjęcia jak to wygląda.
    Sławek 61
    Level 19  
    Jedyne co mnie jeszcze zastanawia czy maszt jest solidnie osadzony czy nie ma minimalnych luzów, nie wiem czy przypadkiem jest zatopiony w stropie a w ogniomurze już niekoniecznie.
    W tej sytuacji jeszcze dodałbym opaskę gumową do odciągu kto wie czy to on nie sprawcą opisywanej sytuacji. Proszę napisać czy zabiegi zmierzające do zlikwidowania uciążliwego problemu pomogły oczywiście gdy będzie wiatr.
    Tomaglog
    Level 7  
    Maszt jest zatopiony w stropie i ogniomurze. Byłem przy stawianiu tego ogniomuru i przy generalnym remoncie dachu. Maszt jest dosyć solidnie osadzony. Wygina się raczej dlatego że to cieniutka rurka a antena dosyć ciężka. Swoją drogą to te combo od dipola powinno być dodatkowo wzmocnione. Profil aluminiowy do którego są przykręcone pozostałe elementy jest dosyć cienki i też się wygina na wietrze. Antena działa fajnie ale nie jest to solida rzecz na lata. Dziwię się że taką antenę wypuścił dipol. Trudno, jak padnie to kupię dwie anteny osobno, te combo działa fajnie ale jest tandetnie wykonane.
    Wracając do problemu to jeśli faktycznie dalej będą te dudnienia to zdejmę odciąg, zobaczymy czy to nie on jest winny tej sytuacji. Muszę jednak poczekać na wietrzną pogodę.
    krzysiozak
    Level 39  
    Pamiętam słupy telefoniczne, to buczały nawet przy ładnej pogodzie, przy delikatnym wietrzyku, sądzę że przy większym wietrze to normalka że twój maszt powoduje takie objawy.
    Adi01
    Level 19  
    krzysiozak wrote:
    to normalka że twój maszt powoduje takie objawy.

To nie jest normalka. Mój maszt jest z podobnej rurki (3/4"), wystaje ok. 5m ponad dach, ma trzy odciągi i nie wydaje żadnych dźwięków, nawet przy bardzo silnych wiatrach. Jedyna różnica to montaż, ja przykręciłem go do ściany. Pierwszy raz widzę maszt zatopiony w konstrukcji budynku.
  • Helpful post
    Darek.S
    Level 34  
    Mój maszt jest zatopiony w kominie , nie ma żadnego odciągu i przez ponad 20-cia lat nie zaobserwowałem żadnego buczenia. Owszem w czasie wichury są różne odgłosy ale nic takiego co wiązałbym z masztem i antenami. Być może rzeczywiście ten odciąg daje takie efekty. Jakby nie było to struna i to gruba i długa. W gitarze basowej są krótsze i cieńsze. Może się okazać, że częstotliwość drgań takiej struny to kilkanaście Hz ( próg słyszalności to 16Hz). Trzeba się w czasie występowania tego zjawiska wybrać na dach i zwyczajnie dotknąć tego odciągu na samym dole. Jeśli to on jest powodem drgania będą wyczuwalne. Chwytając odciąg w połowie wytłumimy te drgania. A jeśli nie odciąg to myślę, że podobną metodą da się ich źródło "wymacać" :D
    Tomaglog
    Level 7  
    Dzięki panowie. Wezmę to pod uwagę. Nic nie piszecie o antenie. Tak jak pisałem jest to combo dipola które jest podatne na ruchy wiatru, jego budowa nie jest najstabilniejsza. Zauważyłem że szczególnie dlugie dipole VHF są podatne na wiatr. Cała antena na wietrze mocno się buja. Czy to nie antena może wpadać w wibracje i przenosić je przez maszt do środka budynku? Zresztą zobaczymy czy założona opaska gumowa coś pomoże. Oglądałem dziś inne anteny, podobają mi się anteny telves, są drogie ale tam mam wrażenie że jest lepsze zabezpieczenie przed tego typu przypadłościami poprzez różnego rodzaju zakończenia plastikowe na dipolach. Wtedy ciężko o drganie anteny. Czytałem mocne pochwały w stosunku do dipola, po zamontowaniu tej anteny mam trochę mieszane odczucia. Mam też antenę radiową która przyszła wiadomo z symetryzatorem. Wykonanie jednak tego symetryzatora jest też mocno "podejrzane".
    Darek.S
    Level 34  
    A propo drgań to kiedyś ( dawno temu...) zamontowałem maszt aluminiowy niestety cienkościenny na dachu domu położonego na wzgórzu. Bardzo nie wiało ale gołym okiem widać było, że maszt ( jeszcze bez anten ) drga z częstotliwością kilku Hz. Pojechałem do najbliższego składu budowlanego i zakupiłem rurę stalową ocynkowaną. Od tamtej pory cienkościennych alu nie stosuję a tylko grubościenne.
    Tomaglog
    Level 7  
    Akurat mój maszt jest stalowy i ma dosyć grubą ściankę. Ma natomiast małą średnicę. Buczenie, tak jak pisałem, wcześniej nie występowało na poprzedniej antenie logarytmicznej. Była ona lekka. Waga jednak nowej anteny jest pewnie ze 3-4 razy większa. Dziś jest cisza w domu bo nie wieje, przy mocniejszym wietrze buczenie jest mocno irytujące. Bardzo dziwna rzecz, kiedy stoję przy antenie nie słyszę nic a w domu orkiestra. Kiedy powiedziałem o tym wczoraj znajomemu uznał mnie za wariata :/
    Darek.S
    Level 34  
    Tomaglog wrote:
    Bardzo dziwna rzecz, kiedy stoję przy antenie nie słyszę nic a w domu orkiestra.

Quote:
    ( próg słyszalności to 16Hz)

Darek.S wrote:
    Trzeba się w czasie występowania tego zjawiska wybrać na dach i zwyczajnie dotknąć tego odciągu na samym dole. Jeśli to on jest powodem drgania będą wyczuwalne. Chwytając odciąg w połowie wytłumimy te drgania. A jeśli nie odciąg to myślę, że podobną metodą da się ich źródło "wymacać" :D

Dlatego jak napisałem trzeba to "wymacać" :wink:
    Tomaglog
    Level 7  
    No właśnie dziś zacząłem szukać przyczyny. Dziś jest pogoda ale jak wieje włazić na dach i szukać przyczyny to troche ekstremalne zajęcie :-). Najpierw założyłem gumową opaskę na maszt. Później jakby co zdejmę odciąg i na końcu jeśli to nic nie da to zdemontuję antenę. Trochę mi jej szkoda bo z nadajnika 50km ode mnie odbiór jest super, nawet mux8. Jednak spokój w domu ważniejszy :). Jeszcze odnośnie gumowej opaski to ten pomysł z tego forum:
    http://posty.co.pl/d/309/grajaca,antena.php
    Darek.S
    Level 34  
    Tomaglog wrote:
    Później jakby co zdejmę odciąg

Zamiast zdejmować odciąg wystarczy na jego środku przymocować jakiś ciężarek ( o ile to on jest powodem...). A tak w ogóle to czy ten jeden odciąg coś daje? Sens miałyby trzy ale jeśli masztem nie kiwa to może rzeczywiście go usunąć

Dodano po 3 [minuty]:

Tomaglog wrote:
    na końcu jeśli to nic nie da to zdemontuję antenę

Pisałeś, że miałeś logarytma. One także dobrze pracują na Mux8 ( po przeróbce)
    Ta dodatkowo odbiera jeszcze Mux4 :D
    krzysztof1958
    Level 12  
    Być może to efekt wirowy Theodore von Kármána.
    Tomaglog
    Level 7  
    Darek.S wrote:
    Tomaglog wrote:
    Później jakby co zdejmę odciąg

Zamiast zdejmować odciąg wystarczy na jego środku przymocować jakiś ciężarek ( o ile to on jest powodem...). A tak w ogóle to czy ten jeden odciąg coś daje? Sens miałyby trzy ale jeśli masztem nie kiwa to może rzeczywiście go usunąć

Dodano po 3 [minuty]:

Tomaglog wrote:
    na końcu jeśli to nic nie da to zdemontuję antenę

Pisałeś, że miałeś logarytma. One także dobrze pracują na Mux8 ( po przeróbce)
    Ta dodatkowo odbiera jeszcze Mux4 :D

Maszt jest tak osadzony że delikatnie jest wygięty do przodu budynku. Odciąg go prostuje i stabilizuje. Odciąg jest swego rodzaju przeciwwagą do ciężkiej anteny. Dzięki niemu maszt jest bardziej stabilny. Choć bez odciągu maszt też da radę ale będzie bardziej podatny na wyginanie w trakcie dużego wiatru.
    Tak miałem logarytma. Był przerobiony jak Twój na polaryzację pionową na pasmo VHF. Działał nienajgorzej, był jedynie mały problem z kanałem 45. Miałem na nim przycięcia mimo bardzo dobrych parametrów siła/jakość. Postanowiłem zainwestować w coś większego i wybór padł na combo dipola. Antena dipola jest rewelacyjna, odbiór kanałów z wichowa 50km jest rewelacyjny. Antena bez przedwzmacniacza ale ze wzmacniaczem rozdzielającym w budynku. Jedyne zastrzeżenia mam co do tego że antena się mocno wygina na wietrze. Nie wiem kto mierzy parametry zysku anten ale chyba można je włożyć między bajki. Mimo iż to combo ma teoretycznie mniejszy zysk na kanale 45 od poprzedniego logarytma to wyraźnie widać po parametrach tunera że jest odwrotnie. W tym combo jest antena trigit mini ktora jest w moim przypadku dużo lepsza na pasmo UHF od poprzedniego logarytma. Co do pasma VHF to przerobiona antena logarytmiczna działała delikatnie lepiej od tej od dipola. Mimo iż to combo od dipola zawiera w sobie najsilniejszą antenę VHF jaką robi obecnie dipol to logarytm pod tym względem był lepszy. W moim przypadku jednak nie ma to znaczenia bo do połowy roku będę miał nowy nadajnik Mux8 w Jakubowie praktycznie 10km ode mnie.

Jeszcze kwestia anteny radiowej, może komuś się przyda. Popularna okrągła antena radiowa dipola zostala wymieniona na antenę także dipola ale na antenę kierunkową. Oczywiście ustawiłem ją na Wichów, antena jest wielka, ma 1,5metra szerokości. W porównaniu jednak do tej okrągłej sprawuje się duuuuużo lepiej. Radio nie ma najmniejszych szumów, żyleta. Wcześniej były małe szumy. Antena była mocno uniwersalna, dookólna na obydwie polaryzacje. Zgodnie z zasada jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
    Darek.S
    Level 34  
    Tomaglog wrote:
    Mimo iż to combo od dipola zawiera w sobie najsilniejszą antenę VHF jaką robi obecnie dipol to logarytm pod tym względem był lepszy.

Wynika to z faktu iż antena UHF zasłania tą do VHF. Szczególnie reflektory UHF.
    Quote:
    Zgodnie z zasada jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

W logarytmie ta sytuacja nie występuje.

Dodano po 4 [minuty]:

Pomyśl o ciężarku na środku odciągu. Wytłumi/zmniejszy częstotliwość drgań ( jeśli oczywiście odciąg jest ich źródłem...)
    Tomaglog
    Level 7  
    Nie jestem tak do końca przekonany. Logarytm teoretycznie na kanale 8 powinien mieć zysk na poziomie 7 db a składowa tego combo czyl 7/5-12 zysk na kanale 8 ma na poziomie 5-6 db.
    Darek.S
    Level 34  
    Tomaglog wrote:
    Logarytm teoretycznie na kanale 8 powinien mieć zysk na poziomie 7 db a składowa tego combo czyl 7/5-12 zysk na kanale 8 ma na poziomie 5 db.

czyli logarytm ma większy zysk na kanale 8-mym co potwierdza to co napisałem
    Choć z innej beczki z moich pomiarów wynika iż na VHF logarytm jak i nowa antena Dipola zachowują się niemal identycznie...
    Drgania / Buczenie Masztu - Maszt Antenowy wydaje dziwne dźwięki Drgania / Buczenie Masztu - Maszt Antenowy wydaje dziwne dźwięki
    A Combo Dipola przy tym samym poziomie ma nawet lepsze parametry jakościowe. Ale pomiary dokonywane były z dużym odstępem czasu...
    Tomaglog
    Level 7  
    Tak logarytm na kanale 8 wedłu danych producentów powinien mieć teoretycznie większy zysk od 7/5-12 (nie od combo). DIPOL 7/5-12 to składowa tego combo ale nie wiem czy w tym przypdku zysk combo nie będzie mniejszy poprzez elementy anteny UHF które zasłaniają elementy VHF. Tak czy inaczej logarytm według danych producenta powinien być lepszy. Według Twoich pomiarów faktycznie wyniki są takie same i tego nie potwierdzają.

Twoje pomiary wskazują tez przewagę logarytma w paśmie UHF. Tutaj u mnie jest odwrotnie. W jednym z telewizorów w domu mam bardzo czuły tuner, nie pokazuje ślepo 100/100. Siła sygnału na combo w porównaniu do logarytma jest 20-30% większa w UHF. Szczególnie kanał 45 jest dużo lepszy, nie ma błędów BER. Czyli pewnie wszystko zależy od konkretnej lokalizacji i warunków po drodze do nadajnika. To też przecież inne rodzaje anten. Pomiary swoje a praktyka swoje.

Jeszcze kwestia tego combo. Moja antena wygląda identycznie jak Twoja. Na zdjęciach producenta jednak widać trochę inny rozkład puszek. Gdzieś czytałem że ten podwójny pionowy dipol połączony z puszką też ma znaczenie z której strony jest montowany.
    Darek.S
    Level 34  
    Tomaglog wrote:
    . Na zdjęciach producenta jednak widać trochę inny rozkład puszek. Gdzieś czytałem że ten podwójny pionowy dipol połączony z puszką też ma znaczenie z której strony jest montowany.

A tego przyznam szczerze nie rozumiem. Testowana przeze mnie antena miała nieco inną zwrotnice niż sprzedawane obecnie. Mianowicie była na zaciski i śrubki a obecnie są na F-ki ( i myślę, że to plus). Ale zupełnie nie rozumiem co miałeś na myśli pisząc " też ma znaczenie z której strony jest montowany"...
    Tomaglog
    Level 7  
    Darek.S wrote:
    Ale zupełnie nie rozumiem co miałeś na myśli pisząc " też ma znaczenie z której strony jest montowany"...

Przyznam szczerze że ja też tego nie rozumiem. Ta antena nazwana przez dipola "28/5-12/21-60" chyba ma też innego producenta albo to jakaś firma która współpracuje z dipolem. Mianowicie antenę taką samą tylko pod inną nazwą sprzedaje firma Lechpol. Poczytaj co oni piszą w instrukcji montażu (belka 3):
    http://www.lechpol.eu/sites/default/files/produkty/ant0008/manual-ant0008.pdf

Moja antena była zamawiana przez stronę dipola jakiś tydzień temu, także jest świeża. Przyszła częściowo skręcona a puszki były już zamontowane. Były bez eFek. Puszka od anteny VHF jest z drugiej strony niż na zdjęciach na stronie dipola. To samo wspomniane belki pionowe są po odwrotnych stronach niż te na zdjęciu. Wszystkie zdjęcia jakie widziałem tej anteny były z symetryzatorem i zwrotnicą "na śrubki". Nie widziałem z wtykami F.
    https://dvbsklep.pl/skins/user/rwd_shoper_1/images/user/8161.jpg

Pewnie to bzdura bez wpływu na odbiór ale zastanawia mnie dlaczego na zdjęciach antena wygląda trochę inaczej niż po skręceniu a firma Lechpol pisze wręcz o tym że siła sygnału zależy po której stronie zamontujemy belkę numer 3. Fajnie byłoby zrobić testy czy to prawda czy jakieś bajki.