Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

WD My Passport Ultra 1 TB - Brak dostępu do danych ( clicking noise, poj. 0B)

02 Mar 2017 15:29 699 3
  • Poziom 3  
    Cześć,

    To mój pierwszy post na elektrodzie, więc jeszcze raz witam serdecznie zacne grono.

    Mam dość poważny problem z dyskiem zewnętrznym firmy WD (Western Digital).

    Straciłem dostęp do danych, komputer widzi dysk jako stację dysków o pojemności 0B. Co więcej, po podłączeniu słyszę tzw. clicking noise - talerz się rozpędza, po chwili słyszę to klikanie, tak przez 5 sekund, następnie czuć jak talerz się zatrzymuje, a z nim też te klikanie. Dodam, że dioda przy podłączeniu miga, po zatrzymaniu talerza świeci światłem ciągłym.

    Przedstawię sytuację w której mój problem się zaczął.

    Po podłączeniu dwóch dysków( identycznych, różniły się tylko kolorem) i przesłaniu z jednego na drugi(bezpośrednio) paru większych plików odłączyłem oba dyski. Całość się powiodła. Z tym że po ponownym połączeniu jeden dysk działa, a drugi już nie.

    Nie wiem czy ma to znaczenie, ale dysk który się zepsuł miał hasło automatycznie odblokowywane po podłączeniu do konkretnie mojego komputera(domyślny program WD), a ten drugi był bez hasła. Ciężko mi wytłumaczyć jak ta autoryzacja wyglądała. Dysk po podłączeniu nie włącza się od razu, tylko odpala się CD Drive WD Unlocker(tak jakbym nagle podłączył stację dysków z jakąś płytką w środku), uruchamiałem to, wyskakiwał komunikat proszący o hasło wcześniej ustalone. Po wpisaniu prawidłowego hasła pojawiał się dopiero ten dysk "właściwy". Wklejam link do filmiku(od konkretnie tego momentu) jak to wszystko wyglądało.
    (nie mogę wkleić jako link, więc proszę, skopiujcie sobie go do przeglądarki)

    youtu.be/tI3xzuuT0_k?t=533

    Szukałem dość długo w internetach informacji, skąd się wzięło te klikanie i znalazłem info, że może to wynikać z niedostatecznej ilości energi, a tak się dzieje przy za długim kablu. Dziwnym trafem jakiś czas temu zmieniłem kabel z oryginalnego (przerywał już niestety) na zamiennik, dłuższy, wydaje mi się że jest dość dobrej jakości. Dysk bez problemu działał na zamienniku. Sprawdziłem dysk na starym kablu, lecz nadal brak dostępu do danych + clicking noise.

    Dysk podłączałem do USB 3.0 oraz 2.0. Brak różnicy.

    Sterowniki z menadżera całkowicie odinstalowywałem, po czym podłączałem dysk z powrotem. Sterowniki wracały, komputer widzi dysk, prawidłowo go rozpoznaje, informuje że działa poprawnie. Niestety w zakładce "woluminy" jest pusto.

    Dysk sprawdzałem na innych komputerach, te same objawy.

    Nie mam pojęcia co to może być. Tak jakby padł soft odpowiadający za ten WD Unlocker i tym samym uniemożliwiający mi dostęp do dysku.

    Warto dodać chyba, że mi zależy na danych w środku(m.in. 5 lat notatek ze studiów...)
    Jeśli potrzebujecie jeszcze jakiś informacji, just ask :D

    Dzięki!

    Załączniki z informacjami dodatkowymi poniżej.
    WD My Passport Ultra 1 TB - Brak dostępu do danych ( clicking noise, poj. 0B)

    WD My Passport Ultra 1 TB - Brak dostępu do danych ( clicking noise, poj. 0B) WD My Passport Ultra 1 TB - Brak dostępu do danych ( clicking noise, poj. 0B)
  • Poziom 3  
    Nikt nie miał podobnego problemu? Nikt nie jest w stanie mi pomóc? :c
  • Poziom 3  
    Brzmi mało sympatycznie. Da się coś z takim czymś zrobić?