Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

OPEL ZAFIRA B 1.8 2006 - Obroty po odpaleniu

xrsxrs 02 Mar 2017 19:38 1554 6
  • #1
    xrsxrs
    Level 4  
    Witam, mam problem; żadnych błędów na kompie, auto odpala od kopa, ale czasem (co trzecie,czwarte odpalenie) przez kilka pierwszych sekund 5-10 sec pracuje na bardzo niskich obrotach prawie jakby miał zgasnąć, dodam gazu albo odczekam kilka sekund i sam wskakuje na prawidłowe obroty i je utrzymuje tak jak powinno być. Zauważyłem że mam to tylko jeśli jest na zewnątrz jest temp +0,5 lub poniżej minusowa; przez 2 tyg ani razu nie miałem tego problemu bo temp na zewnątrz była cały czas plusowa ok 5-10 stopni. Autko pięknie odpalało i od razu wskakiwało na prawidłowe obroty. A wczoraj rano 0,5 stopnia, szron na szybach i problem się pojawił (tak samo jak w zimie). Może to kwestia jakiegoś czujnika temp tylko którego (bo te od cieczy mam nówki). Wydaje mi się że gdybym miał coś nie tak z przepustnicą to obroty by falowały w rożnych sytuacjach i był spadek mocy, a ja tego nie mam, a tylko krótką chwilkę po zapłonie na zimnym silniku i niskich temp zewnętrznych. Ci co od razu będą wskazywać na silniczek krokowy to powiem że ten model nie ma krokowca tylko przepustnice elektroniczną.
  • #3
    xrsxrs
    Level 4  
    jeszcze nie sprawdzałem, ale na początek trzeba będzie
  • #4
    sadek1979
    Cars specialist
    Nie raz pisałem ,że nowy nie znaczy sprawny . Czasem ktoś przyjeżdża z nowym czujnikiem podpinam i mówię że uszkodzony . Jadą do sklepu oddają , wymieniają na inne a co robi sprzedawca ??? w kartonik i na półkę . Sklep nie może być stratny Co mówią bloki ??? .
  • #5
    xrsxrs
    Level 4  
    spokojnie Tomaszku spokojnie hehe, po pierwsze napomknąłem tylko o czujnikach cieczy że były wymieniane, po drugie czujniki kupowane w ASO Opla, po trzecie na pewno sprawne bo znikł mi po nich problem z włączającym się wiatrakiem wentylatora chłodnicy na zimnym silniku, po czwarte problem nie dotyczy czujników cieczy.

    Dodano po 4 [minuty]:

    bubu1769 wrote:
    A przepustnica jak wygląda? Nie jest zawalona brudem? Jesli jest oblepione to przy niższych temperaturach może sie kleić i mieć problem z początkowym wyregulowane obrotów.

    takiej konkret odpowiedzi szukałem
  • #6
    kamiloskop
    Level 23  
    Sprawdź kolego temperaturę płynu zamiast być pewnym że czujnik nie oszukuje.parametry są bardzo ważne nie tylko same błędy a sondy jakie parametry mają.nie wiesz bo patrzyles tylko na błędy zamiast na parametry.
    Pozdrawiam
  • #7
    xrsxrs
    Level 4  
    zwykłe przepsikanie preparatem do przepustnic pomogło, od miesiąca wszystko cacy