Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

RX/TX-2B - Bardzo mały zasięg aparatury 27 MHz

Kudzu 03 Mar 2017 13:16 1971 11
    Kudzu
    Level 14  
    Witam,
    kupiłem okazyjnie chińską zabawkę/samochód ze sterowaniem 27 MHz. Okazuje się jednak, że zasięg aparatury jest krytycznie mały - kilkanaście cm.
    Aparatura działa na popularnych, pięciokanałowych układach TX-2B i RX-2B (albo odpowiednikach). Nadajnik zbudowany jest w oparciu o rezonator 27,145 MHz; w odbiorniku jest cewka z regulowanym rdzeniem.
    Próbowałem dostrajać odbiornik na piechotę - kręciłem rdzeniem i sprawdzałem zasięg. Niestety nie pomogło.

Dziwne jest to, że cały nadajnik zasilany jest dwoma paluszkami AA, czyli cały układ dostaje 3,0 V. Wszystkie schematy, jakie widziałem, uwzględniały zasilanie ok. 9 V. Oglądałem jednak filmy, na których ta konkretna zabawka działała z odległości co najmniej 3 m, więc układ powinien działać.

Rozrysowałem schemat nadajnika (bez sprawdzania wartości elementów) i pokrywa się mniej więcej ze schematami z tej strony.

Dysponuję oscyloskopem (słabym) do 10 MHz, ale mimo to i tak nie wiem, gdzie szukać błędów. Może ktoś z Was, w oparciu o podlinkowane schematy, mógłby podsunąć mi jakieś punkty kontrolne z parametrami, jakie powinny na nich panować?
    jandym1
    Level 12  
    Witaj , odłącz TX2 B nogi 9i8 , porównaj sygnał na c3 ic8 jeżeli jest wyższe na c8 to ok ,należy zestroić l2,l3,l4 mają pracować w rezonansie .Podłącz oscyloskop na wyjście i obserwuj napięcie winna być sinusoida delikatnie próbować rozsuwać lub ściskać cewki . napięcie między szczytowe winno się zmieniać . Ustaw na największe jak się da i podłącz nogi 9i8 i zobacz rezultat .Pozdr Jan
    Kudzu
    Level 14  
    1 PAWEL wrote:

Dzięki - wątek rzeczywiście podobny, ale okoliczności jednak stanowczo inne. Mój zestaw jest w całości oryginalny, zarówno pilot, jak i samochód. Łudzę się zatem, że to nie jest wina anten.

jandym1 wrote:
    odłącz TX2 B nogi 9i8 , porównaj sygnał na c3 ic8 jeżeli jest wyższe na c8 to ok ,należy zestroić l2,l3,l4 mają pracować w rezonansie

Pisząc C3 i C8 masz na myśli napięcie na kolektorach tranzystorów względem masy czy napięcie ZA kondensatorami?

jandym1 wrote:
    Podłącz oscyloskop na wyjście i obserwuj napięcie winna być sinusoida

Czy w tym teście ograniczeniem nie jest przypadkiem mój oscyloskop 10 MHz, o którym pisałem? Do nadajnika 27 MHz powinienem mieć oscyloskop z 50 MHz pewnie.

Okazuje się niestety, że różnice między moim układem, a linkowanym schematem mogą być istotne. Oto mój układ - starałem się nie popełnić błędu, ale nie gwarantuję.

Niestety nie mogę odłączyć całkowicie scalaka od układu, bo baza tranzystora polaryzowana jest dopiero w trakcie nadawania. Najłatwiej będzie odłączyć jedynie wyjście sygnału z kodera.
  • Helpful post
    jandym1
    Level 12  
    Witaj , a to inaczej wynika z rysunku . Sprawdz kwarc ile MHz ma i czy cewka l2 jest w rezonansie czy w harmonicznej ,c7 za oscyloskop do masy ,i dalej to c3 ic6 tu jest dzielnik pojemnościowy podłącz oscyloskop i winno by wyższe nap .sinusoidalne .Pomierz pojemności c6, c3 . L 1 ma też byc w rezonansie działa jako antena ale rezonans b. ważny .Prowizorycznie spolaryzować bazę Q1 i uruchomić generator i wiesz co masz i jak sinusoida się zachowuje . Nogi 10,8 to są doprowadzenie rozkazów . Oscyloskop 10 MHz wystarczy chodzi tylko o pomiar napięcia między szczytowego a nie o zniekształcenia . Pozdro Jan .
    wojtek 9007
    Level 39  
    Witam - proszę zamieścić fotkę tej płytki nadajnika - mam taką płytkę zasilanie 3V
    częstotliwość 27145Mhz .
    Kudzu
    Level 14  
    wojtek 9007 wrote:
    Witam - proszę zamieścić fotkę tej płytki nadajnika - mam taką płytkę zasilanie 3V
    częstotliwość 27145Mhz .

RX/TX-2B - Bardzo mały zasięg aparatury 27 MHz RX/TX-2B - Bardzo mały zasięg aparatury 27 MHz

jandym1 wrote:
    Witaj , a to inaczej wynika z rysunku . Sprawdz kwarc ile MHz ma i czy cewka l2 jest w rezonansie czy w harmonicznej ,c7 za oscyloskop do masy ,i dalej to c3 ic6 tu jest dzielnik pojemnościowy podłącz oscyloskop i winno by wyższe nap .sinusoidalne .Pomierz pojemności c6, c3 . L 1 ma też byc w rezonansie działa jako antena ale rezonans b. ważny .Prowizorycznie spolaryzować bazę Q1 i uruchomić generator i wiesz co masz i jak sinusoida się zachowuje . Nogi 10,8 to są doprowadzenie rozkazów . Oscyloskop 10 MHz wystarczy chodzi tylko o pomiar napięcia między szczytowego a nie o zniekształcenia . Pozdro Jan .

Dziękuję Ci za szczegółowe opisy. Obecnie mój dom opanowało choróbsko, ale jak tylko się jakoś pozbieramy, to przeprowadzę ww. pomiary. Na razie udało mi się odczytać wartości z elementów:
    Gdybym, w ramach samokształcenia, chciał doczytać coś o tym generatorze, to mam szukać układu Colpittsa-Pierce'a czy czegoś innego?
  • Helpful post
    wojtek 9007
    Level 39  
    Witam - proszę sprawdzić jeszcze raz C5 - na mojej płytce jest 30pF ,
    dławiki L2 oraz L4 są 2,2µH ( czerwony ,czerwony ,złoty oraz srebrny ) .
    Jnne elementy są zgodne .
    Pozdrawiam.
    Kudzu
    Level 14  
    wojtek 9007 wrote:
    Witam - proszę sprawdzić jeszcze raz C5 - na mojej płytce jest 30pF ,
    dławiki L2 oraz L4 są 2,2µH ( czerwony ,czerwony ,złoty oraz srebrny ) .
    Jnne elementy są zgodne .
    Pozdrawiam.

C5 wg opisu na pewno ma 47 piko. Co do dławików to już nie mam pewności - równie dobrze mogą mieć odpowiednio 1,2 i 3,3 uH. Brązowy, czerwony i pomarańczowy są bardzo podobne.
    wojtek 9007
    Level 39  
    Witam - płytka PCB pochodzi z takiego nadajnika .

Dodano po 40 [sekundy]:

Dodano po 1 [minuty]:

Natomiast kondensator C5 jest tu;
    Kudzu
    Level 14  
    wojtek 9007 wrote:
    Witam - płytka PCB pochodzi z takiego nadajnika (...)
    Natomiast kondensator C5 jest tu...

Dokładnie ten nadajnik i dokładnie ten kondensator:) I u mnie ma 47 uF.

Mam wolny komplet modułów nadajnik/odbiornik na 433 MHz i zastanawiam się czy nie będzie szybciej po prostu podmienić, niż szukać usterki. Nie zabrałem się jeszcze za pomiary sugerowane przez kolegę Jana, a nawet nie mam pewności czy to wina nadajnika.

Chyba znalazłem winowajcę. Czy rezonator kwarcowy może mieć rezystancję 1,8k?
    Kudzu
    Level 14  
    Sprawa załatwiona - winny był wspomniany kwarc. Po wymianie rezonatora zasięg wzrósł do co najmniej kilku metrów (tyle mogę sprawdzić w mieszkaniu).
    Dziękuję wszystkim za pomoc, a szczególnie koledze Janowi za szczegółowe opisy czynności.

Temat zamykam.