Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

focus mk1 - nawiew działa bez zapłonu

05 Mar 2017 13:48 1560 8
  • Poziom 5  
    Problem mam taki, że nawiew mi działa bez zapłonu, ale nie zawsze. Zazwyczaj z rana chodzi, ale po pokonaniu jakiejś trasy wszystko wraca do normy lecz profilaktycznie na noc nawiew w aucie zostawiam w pozycji 0 no i rankiem znów przed włączeniem zapłonu sprawdzam jak sprawa wygląda i teraz już jest kolejny dzień z kolei jak rano idzie go włączyć bez zapłonu.

    Dodam, że sam już trochę próbowałem szukać.
    W rezystorze dmuchawy miałem zrobiony mostek który usunąłem i jak się okazało
    bezpiecznik termiczny był niesprawny więc go wymieniłem.
    Niestety nie rozwiązało problemu z nawiewem działającym bez zapłonu.
    Nie wiem czy to może mieć jakiś związek z problemem ale sama dmuchawa wydaje z siebie dźwięki jakby ćwierkania,
    czym wyższy bieg tym bardziej to się nasila.

    Proszę o jakieś sugestię co bym musiał jeszcze sprawdzić.
  • Poziom 38  
    Masz może przekaźnik od dmuchawy ? W starszych samochodach stacyjką dajesz napięcie zasilające na kupę przekaźników, jeden może zasilać przełącznik biegów dmuchawy przez zgrzewające się styki tego przekaźnika.
    Ćwierka, bo coś wlazło w wentylator, lub np szczotki się kończą.

    Może być to przekaźnik 1 ? "ignition main circuits relay" w skrzynce przy silniku obok bezpieczników F1 i F2.
  • Poziom 5  
    g107r napisał:
    Masz może przekaźnik od dmuchawy ? W starszych samochodach stacyjką dajesz napięcie zasilające na kupę przekaźników, jeden może zasilać przełącznik biegów dmuchawy przez zgrzewające się styki tego przekaźnika.
    Ćwierka, bo coś wlazło w wentylator, lub np szczotki się kończą.

    Może być to przekaźnik 1 ? "ignition main circuits relay" w skrzynce przy silniku obok bezpieczników F1 i F2.


    przekaźnika od dmuchawy nie mam, jest tylko bezpiecznik silnika dmuchawy i jak go wyjmę to dmuchawa chodzi tylko na 4 biegu, czyli tak jak powinno być z tego co wyczytałem
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Na jakimś schemacie widzę że masz przekaźnik, jak powyżej.
    Może więcej danych o samochodzie ? Silnik, rocznik, klima ?
  • Poziom 5  
    1.6 benzyna 2002 3 drzwi klima jest,
    teraz zauwazylem ze rowniez wycieraczki chodza bez wlaczonego zaplonu
    przekazniki sa ale wedlug schematu sa one od wentylatorow chlodnicy

    dotarlo do mnie ze chodzi o przekaznik zaplonu, sprawdze i dam znac
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Nie, "ignition main circuits relay", przekaźnik dający napięcie na pewne układy, np w celu odciążenia akumulatora przy odpalaniu. U mnie jeszcze elektryczne szyby, ogrzewanie tylnej szyby i radio/zapalniczkę. focus mk1 - nawiew działa bez zapłonu
    Masz przekaźnik nr1 ? Wyjmij gdy nie wyłączy się dmuchawa, 3 schematy do 1,6 pokazują że jest, i wstępnie że zasila wycieraczki i szyby elektryczne.
  • Poziom 5  
    Małe niedoprecyzowanie z mojej strony "zabezpieczany obwód - zapłon" tak jest opisany ten przekaźnik w schemacie który przeglądam.
    Jak go wyciągam to naturalnie dmuchawa nawet z zapłonem nie działa, gdy zamieniłem go z przekaźnikiem nr 3 (są takie same) nawiew i wycieraczki chodziły tylko przy zapłonie, ale jak później wsadziłem je tak jak były na początku to nawiew i wycieraczki dalej mogłem włączyć tylko po zapłonie.
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Mnie tu pokazuje że styki zwierające się to 3 z 5, 3-4 bez zasilania przekaźnika, czyli mogą być zwarte cały czas 3 i 5 po wyłączeniu zapłonu. Lub "normalnie" to 30 z 87, i 87a.
    Masz inny "bezpieczny i wolny" przekaźnik ? Byle nie od silnika, wymaganych świateł i trąbek :)
    1 i 2 to cewka przekaźnika, sprawdź żaróweczką w jego gniazdku czy nie ma stale zasilania. Może kleić styki, a może to np stacyjka daje mu zasilanie.
  • Poziom 5  
    Przekaźnik nie ma na stałe zasilania. Włożyłem w miejsce przekaźnika 1 ten z pozycji 3 (od podgrzewania przedniej szyby) i będę jutro obserwował czy wszystko chodzi jak powinno bo jak napisałem wyżej puki co jest ok no ale zobaczymy jutro.

    edit następny dzień
    rano wszystko było ok, wygląda na to, że problemem był ten przekaźnik, ale potwierdzę jeszcze to po kilku dniowej obserwacji
    puki co dziękuje za pomoc