Witam, jestem na etapie nauki o elektrotechnice. Chciałbym się dowiedzieć parę rzeczy o urządzeniu zwanym oscyloskop. Moje pytania dotyczą raczej oscyloskopu analogowego:
1. Na jakie parametry oscyloskopu należy zwrócić uwagę?
2. W jaki sposób można mierzyć natężenie prądu oscyloskopem?
3. Na czym polega metoda pomiaru Lissajous ?
4. Do czego w oscyloskopie generator podstawy czasu?
5. Na czym polega kalibracja oscyloskopu i kiedy należy ją przeprowadzać?
6. W jaki sposób można pomierzyć przesunięcie fazowe między dwoma sygnałami metodą oscyloskopową?
7. Na czym polega metoda elipsy pomiaru przesunięcia fazowego?
8. Jaki jest warunek prawidłowego pomiaru metodą elipsy?
9. W jaki sposób obliczane jest przesunięcie fazowe między dwoma przebiegami metodą elipsy ?
10. W jaki sposób obliczane jest przesunięcie fazowe między dwoma przebiegami metodą przekształcenia w przedział czasowy ?
11. Co to jest czas narastania oraz czas opadania impulsu?
12. Do czego służy układ synchronizacji wyzwalania w oscyloskopie?
13. Jakie są powszechne sposoby synchronizacji wyzwalania w oscyloskopie?
Pytania wydają się dla mnie dość trudne mimo iż poczytałem dużo o oscyloskopie, , proszę o odpowiedź przynajmniej na część z pytań bo jest ich dużo i jeśli miałby ktoś jakieś dodatkowe informacje, które mogą mi się przydać szczególnie w praktyce to poproszę. Jeśli ktoś mógłby mi przedstawić prosty obwód z podłączonym oscyloskopem do pomiaru napięcia to poproszę. Z góry dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za ewentualne błędy. Pozdrawiam.
1. Na jakie parametry oscyloskopu należy zwrócić uwagę?
2. W jaki sposób można mierzyć natężenie prądu oscyloskopem?
3. Na czym polega metoda pomiaru Lissajous ?
4. Do czego w oscyloskopie generator podstawy czasu?
5. Na czym polega kalibracja oscyloskopu i kiedy należy ją przeprowadzać?
6. W jaki sposób można pomierzyć przesunięcie fazowe między dwoma sygnałami metodą oscyloskopową?
7. Na czym polega metoda elipsy pomiaru przesunięcia fazowego?
8. Jaki jest warunek prawidłowego pomiaru metodą elipsy?
9. W jaki sposób obliczane jest przesunięcie fazowe między dwoma przebiegami metodą elipsy ?
10. W jaki sposób obliczane jest przesunięcie fazowe między dwoma przebiegami metodą przekształcenia w przedział czasowy ?
11. Co to jest czas narastania oraz czas opadania impulsu?
12. Do czego służy układ synchronizacji wyzwalania w oscyloskopie?
13. Jakie są powszechne sposoby synchronizacji wyzwalania w oscyloskopie?
Pytania wydają się dla mnie dość trudne mimo iż poczytałem dużo o oscyloskopie, , proszę o odpowiedź przynajmniej na część z pytań bo jest ich dużo i jeśli miałby ktoś jakieś dodatkowe informacje, które mogą mi się przydać szczególnie w praktyce to poproszę. Jeśli ktoś mógłby mi przedstawić prosty obwód z podłączonym oscyloskopem do pomiaru napięcia to poproszę. Z góry dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za ewentualne błędy. Pozdrawiam.