Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Transformator - Jak sprawdzić transformator ?

plm2052 06 Mar 2017 22:21 9390 114
    plm2052
    Level 10  
    Sprawdzałem i te nóżki są połączone Transformator - Jak sprawdzić transformator ?
    plm2052
    Level 10  
    Właśnie teraz zauważyłem odklejając dalej taśmę. A da się jakoś ustalić jego parametry techniczne, albo określić typ tego transformatora?
    olekt2002
    Level 30  
    olekt2002 wrote:
    Do Autora: przy pomocy lupy przyjrzyj się połączeniom uzwojeń z końcówkami lutowniczymi. Być może jest gdzieś przerwa

Sprawdziłeś to ?
    plm2052
    Level 10  
    Sprawdzałem, ale podczas otwierania skalpelem, nóż najprawdopodobniej przeciął mi jeden zwój. (Albo był już przecięty w co wątpię)
    plm2052
    Level 10  
    Jeszce jednego nadal nie wiem, czy da się ustalić jego wartości? Da się taki albo jakiś zamiennik dokupić?
    Adam-T
    Level 40  
    Spróbuj rozebrać rdzeń i możesz pokusić się aby go przezwoić.
    Właściwie tylko te uzwojenie które ma przerwę. Przy odwijaniu licz ilość zwojów.
    plm2052
    Level 10  
    Po rozwinięciu całego uzwojenia wyciągnąłem dwa różne. Jeden pierwszy miedziany i drugi też chyba miedziany tylko pokryty czerwoną izolacją lub coś w tym rodzaju (krótszy). Ten owinięty izolacją ma około 132 zwoje, a ten drugi 1340 czyli razem mają 1470. Oczywiście wyniki są przybliżone ponieważ uzwojenia były nawijane ręcznie a nie maszynowo, dlatego zwoje nie są tak zbite co wpływa na ich liczbę. Czy teraz mając takie informacje dało by się określić jego specyfikacje ?
    Adam-T
    Level 40  
    O to właśnie chodziło abyś liczył te zwoje, żeby je sportem nawinąć.
    Drut był gdzieś przerwany prócz tego miejsca, które to sam przeciąłeś przy zdejmowaniu izolacji?
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    A typ rdzenia ? Ferrytowy oczywiście, wiec to transformator z jakiegoś zasilacza impulsowego. I co dalej ? Co to za zasilacz ? Jeżeli rdzeń blaszkowy, podaj wymiary, to Ci dobiorę zamiennik.
    plm2052
    Level 10  
    Raczej tak bo podczas rozwijania wyciągnąłem dużo małych kawałków.

Dodano po 3 [minuty]:

Krzysztof Kamienski wrote:
    A typ rdzenia ? Ferrytowy oczywiście, wiec to transformator z jakiegoś zasilacza impulsowego. I co dalej ? Co to za zasilacz ?
    Promuję tematy:

Transformator jest z telefonu stacjonarnego.
    olekt2002
    Level 30  
    A typ rdzenia ? Ferrytowy oczywiście, wiec to transformator z jakiegoś zasilacza impulsowego. I co dalej ? Co to za zasilacz ? Jeżeli rdzeń blaszkowy, podaj wymiary, to Ci dobiorę zamiennik.
    Co ty bredzisz? Jaki zasilacz/? Przeczytaj temat od początku.
    Adam-T
    Level 40  
    plm2052 wrote:
    Raczej tak bo podczas rozwijania wyciągnąłem dużo małych kawałków.

No to dobierz drut i go nawiń, z tak małym nie będziesz miał problemów.
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Sorry, druga stronę tylko otworzyłem :cry: . Jeżeli tak, to to ten transformator @plm2052 sam zniszczył, bo praktycznie nie ma możliwości by sam się z siebie uszkodził. To transformator obniżający napięcie wywołania 60VAC centrali do kilkunastu woltów do elektronicznego dzwonka - pozytywki.
    plm2052
    Level 10  
    Jest to już nie możliwe ponieważ aby dostać się do zwoji musiałem przeciąć rdzeń oto co z niego zostało:
    Transformator - Jak sprawdzić transformator ?
    Dlatego szukam jakiegoś zamiennika.
    Adam-T
    Level 40  
    Wcześniej napisałem spróbuj rozebrać rdzeń, nie wiedziałem, że podejdziesz do tego destrukcyjnie. ;) Teraz to tylko szukać jakiegoś zamiennika.
    plm2052
    Level 10  
    Dziękuje wszystkim za wszelkie porady, ale ja od początku potrzebuję transformatora takiego samego albo zamiennika. Więc jeśli możecie powiedzcie mi jaki kupić ten transformator?
    plm2052
    Level 10  
    Ale da się jakoś ustalić jego parametry, dokupić zamiennik, nie ma dostępu do skupu elektrośmieci dlatego będzie z tym ciężko.
    plm2052
    Level 10  
    A można ustalić np. jego typ? Jak szukam to wyskakują mi dosyć dużo, a na transformatorach się jeszcze niezbyt znam.

Ps Znacie jakieś sklepy które mogą tym handlować?
    olekt2002
    Level 30  
    Superminiaturowy transformator sieciowy o jak najwyższym napięciu wtórnym (24VAC), czyli o dużej rezystancji uzwojeń a malej przekładni. Szukaj w Necie.
    Proszę o uzasadnienie tej "teorii"
    To transformator obniżający napięcie wywołania 60VAC centrali do kilkunastu woltów do elektronicznego dzwonka - pozytywki.
    Eee. Ten transformator znajduje między Us2 a głośnikiem - nie linią tel.
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    olekt2002 wrote:
    Robi za transformator głośnikowy.
    Zgoda, a jaki ,,dzwonek" jest w tym telefonie? A co, gdy piezoceramiczny ?
    Jezeli ten telefon ma głośnik dynamiczny (transformator), to można z niego zrezygnować, wstawiając głośnik o jak największej impedancji zmniejszając jednocześnie wartość potencjometru R6.
    olekt2002
    Level 30  
    Gdyby był piezo, to zbędny byłby transformatorek. A ów transformatorek służy do dopasoania impedancji wyjściowej Us2 do impedancji głośniczka. Amen.
    plm2052
    Level 10  
    Zgoda, ale jaki ,,dzwonek" jest w tym telefonie? A co, gdy piezoceramiczny ? Jezeli ten telefon ma głośnik dynamiczny (transformator), to można z niego zrezygnować, wstawiając głośnik o jak największej impedancji zmniejszając jednocześnie wartość potencjometru R6.

Mógłbyś trochę jaśniej jestem początkującym. Wolałbym jednak kupić transformator bo głośnik działa tylko cicho dzwoni, ale np. tryb głośnomówiący działa.