Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Seat Alhambra 1.9 TDI 1999r. - Brak podświetalenia zegarów Seat alhambra

norek007 06 Mar 2017 20:37 4836 7
    norek007
    Level 6  
    Witam wszystkich, mam problem z podświetleniem zegarów w aucie Seat Alhambra 1999rok 1.9 TDi. Po właczeniu świateł mijania powinny działać podświetlenie zegarów i podświetlenie wszystkich przycisków np.:przycisk od szyb. Podświetlenie klimatornika i te wszystkie przyciski normalnie działają lecz nie działa to podświetlenie. Wyjąłem i rozebrałem licznik, sprawdzałem żarówki to wszystkie sprawne, ale jak oglądałem tak ten licznik i oglądałem cała tą płytkę z elektroniką to zauważyłem że najprawdopodobniej jeden z tranzystrów się spalił a chodzi mi o ten: ST 9748 MALATSIA 3101FB02 lecz niestety nie ma żadnej noty katalogowej do tego tranzystora jeśli to tranzystor bo tak gdzie znalazłem na necie że to tranzystor. Seat Alhambra 1.9 TDI 1999r. - Brak podświetalenia zegarów Seat alhambra

lecz niestety nigdzie nie mogę znaleźć takie tranzystora, oprocz jednego z aliexpress i tam przy nim było też opisane T0-220F wiem że jest taki tranzystor i myślicie że można go zastąpić właśnie tym ?
    Proszę o pomoc!
    Ireneo
    Level 42  
    Jak go mierzyłeś oraz czy jest połączony z żarówkami?
    norek007
    Level 6  
    Ireneo wrote:
    Jak go mierzyłeś oraz czy jest połączony z żarówkami?

Mierzyc go nie mierzyłem bo nie odlutowałem go. Ale myśle napewno jest uszkodzony bo miał upalone końcówki i cyne, scieżgki delikatnie nadpalone. Właśnie nie sprawdziałem czy jest połaczony z żarówakami bo musiałem go złożyć bo nadal użytkuje auto. Ale jak mi sie uda to dokładnie jutro sprawdzę. A po za tym nic oprócz podświetlenia nie jest zepsute wiec myślę że to mogłby być ten tranzystor od tego podświetlenia. Czy dobrze myśle? Jutro jeszcze musze sie z tym wszystkim upewnic
    Ireneo
    Level 42  
    Więc zmierz to a nie już szukasz,zwłaszcza że miałeś licznik wyjęty...
    norek007
    Level 6  
    Ireneo wrote:
    Więc zmierz to a nie już szukasz,zwłaszcza że miałeś licznik wyjęty...
    A jak dokładnie sprawdzić ten tranzystor miernikiem? Bo nawet nie jestem pewny jego wyjść. A noty katalogowej do niego niestety nie ma.
    norek007
    Level 6  
    środkowa nózka łaczy sie z żarówkami podświetlenia
    User removed account
    User removed account  
    norek007
    Level 6  
    Znałazłem przyczynę, układ ten jest to stabilizator który jest uwalony, można go zastąpić bodajże lm350> Ja nie miałem tego układu wieć wstawiłem, tam tranzystor buz11, z tym że na tranzystorze podświetlenie załącza się już odrazu po włączeniu zapłonu. Jak będę miał kiedy to kupię stabilizator lm350 i wszystko będzie świeciło jak powinno.