Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sharp Aquos LC-42LE772EN a połączenie z Wifi

Luis Garcia 07 Mar 2017 11:24 8523 0
    Luis Garcia
    Level 6  
    Dzień dobry,

Posiadam telewizor Sharp Aquos LC-42LE772EN. Według producenta ma on możliwość odtwarzania filmów z YouTube (na pilocie jest nawet przycisk z logo tej strony). Problem polega na tym, że nie mogę go zmusić, by połączył się z moim domowym Wifi (z Livebox'a 2.0 od Orange). Ale po kolei...

Robię wszystko co nakazuje instrukcja, wchodzę kolejno: Menu --> Ustawienia --> Ustawienia sieciowe, następnie jako typ sieci wybieram "urządzenie bezprzewodowe", a potem klikam "wyszukaj sieci bezprzewodowe" i tu zaczynają się schody: telewizor rzadko kiedy wykrywa mój router, a gdy go wykryje i przechodzę do wpisania hasła WPA, to po jego wpisaniu i zatwierdzeniu klawiszem OK... nie dzieje się absolutnie nic. Obojętnie czy wpiszę je poprawnie czy też nie. Połączenia z internetem jak nie było tak nie ma.

Telewizor znajduje się na parterze, a Livebox na pierwszym piętrze, nie bezpośrednio nad nim, ale w linii prostej to jakieś 7-8 metrów. Myślałem, że zasięg jest problemem (choć przy tak krótkim dystansie to by było kuriozum), więc podłączyłem router w pokoju z telewizorem dosłownie metr od niego i wciąż zero efektów.

Drugi problem to to, że gdy we wspomnianych ustawieniach sieciowych wybieram typ sieci jako urz. bezprzewodowe, to otrzymuję istny spam komunikatami "Wykryto dongle Wifi" oraz "Odłączono dongle Wifi" - każdy trwa po kilka sekund i następują jeden po drugim z krótkimi przerwami. Gdy one się wyświetlają, telewizor staje się niewrażliwy na komendy pilotem i bardzo ciężko potem jest cokolwiek w nim ustawiać, bo trzeba czekać aż łaskawie zgasną i wykorzystać krótki moment, gdy się "uspokoją". Pomaga przełączenie typu sieci na urządzenie przewodowe, wtedy komunikaty znikają. Ale co to może oznaczać to dongle Wifi? I dlaczego TV tak wariuje?