Wstęp:
Potrzebowałem urządzenia, które sterowało by taśmami LED po otwarciu drzwiczek. Ceny gotowych urządzeń tego typu były dla mnie za wysokie (cena od 30zł w górę), ja potrzebowałem ok 5 sztuk.
Pracując nad tematem wykonałem działające urządzenie oparte na gotowym odbiorniku podczerwieni TSOP4836. Prowadziłem też próby z wykorzystaniem transoptora odbiciowego i komparatora. Rezultaty były mierne ponieważ światło dzienne i żarowe zawierają również podczerwień.
Opis:
Część sprzętowa to stabilizator LM78L05 poprzedzony diodą 1N4148 (zabezpieczenie przed błędną polaryzacją), elementem wykonawczym jest MOSFET z kanałem N dający się sterować poziomami TTL, zwiera on wyjście do masy. Dioda nadawcza IR podłączona jest bezpośrednio do uC, rezystor ogranicza prąd do ok 17mA. Mikrokontroler to ATTINY13A (wybór podyktowany ceną i dostępnością).
Dokładny opis programu znajduje się w kodzie, starałem się opisać praktycznie wszystko.
Mikrokontroler na początku mierzy napięcie na fototranzystorze przy wyłączonej diodzie IR, następnie przy włączonej. Pierwszy pomiar stanowi odniesienie wpływu tła, gdy światło z diody IR nie odbije się od przedmiotu oba pomiary będę identyczne, w przeciwnym wypadku drugi pomiar będzie mniejszy.
Zmienna „licz” chroni przez przypadkowym załączeniem lub wyłączeniem wyjścia. Do tego zastosowałem coś na kształt histerezy, po załączeniu wyjścia czułość pomiaru jest zwiększana (zmienna „his”).
Code: c
Oszczędność prądu:
Nie było to konieczne aczkolwiek postanowiłem zagłębić się w temat. Po pierwsze uC jest taktowany zegarem 128kHz, nieużywane porty podciągam programowo do +, wyłączone są zbędne układy wewnętrzne (T0), zastosowałem głębokie usypianie i budzenie poprzez WDT (czas 16ms).
Po tych zabiegach multimetr wskazuje prąd <1mA,
PCB:
Ten temat pozostawia wiele do życzenia. Podczas prac dopiero uczyłem się projektowania i wykonywania PCB pod kątem montażu SMD. Widać też efekt kończenia się tonera (nadtrawienia pola masy). Sygnały służące do programowania wyprowadziłem na goldpiny, aby nie komplikować zbytnio płytki są one porozrzucane.
Obudowa:
Najmniejsza jaką znalazłem to Z43, wieczko zamykane na klej. Przewody (niewidoczne na zdjęciach) zakończone złączami typu ksm, ksf.
Cena:
Cena waha się w granicach 10-15zł. Ja wszystko kupowałem x10, rezystory smd x100 więc cena jednostkowa wyszła dość mała.
Możliwości zmian:
-Istnieje możliwość zwiększenia zasięgu poprzez zmniejszenie rezystora R2.
-Timer T0 jest wyłączony i nieużywany, można go wykorzystać do generowania PWM i stopniowego rozjaśniania i gaszenia sterowanego oświetlenia.
-Można by zastosować uC w obudowie 6 pin np. ATTINY10, rezystory i kondensatory w mniejszych obudowach co pozwoliło by na zmniejszenie płytki PCB oraz pokusić się o zaprojektowanie własnej obudowy i wydruk w 3D.

Cool! Ranking DIY