Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cyfrowy Polsat - brak TVP 1... - brak eleven sports i tvp 1

dan1660 09 Mar 2017 19:25 11955 19
    dan1660
    Level 8  
    Witam
    Mam problem dotyczący 3 kanałów w cyfrowym polsacie a dokładnie tvp 1 i kanałów eleven. Wszystkie inne kanały działają normalnie ale jak właczam na wyżej wymienione kropeczki ładują się do konca i prawie zawsze czarny ekran jest a czasami zacinający sie obraz. Moc sygnału 100% a jakość sygnału powyżej 60%. Zastanawiałem sie nad kupnem wzmacniacza ale nie wiem czy by pomógl. Czasze mam 60 cm a dekoder HD6000. Prosze o pomoc.
    Anonymous
    Anonymous  
    _kli_
    Level 40  
    Czy w pobliżu dekodera lub kabla antenowego nie masz routera WiFi ? Jak wyglądają parametry sygnału na tych kanałach (wciśnij i przytrzymaj chwilę czerwony przycisk na pilocie)?
    dan1660
    Level 8  
    a router LTE ktory jest w odległości 20-30 cm od dekodera tez moze wpływać?
    Anonymous
    Anonymous  
    dan1660
    Level 8  
    moc sygnału skacze od czerwonego paska do 100% a jakość od czerwonego do żółtego.
    w poblizu mam router wifi
    Anonymous
    Anonymous  
    dan1660
    Level 8  
    Instalacji jedno kablowej nie mam. Internet mam bezprzowodowy plusa odbierany przez router wifi a telewizji odbieram przez antene
    _kli_
    Level 40  
    Odłącz na chwilę router od zasilania i zobacz na efekt. Jeżeli to pomoże, router musisz odsunąć od instalacji tak daleko by nie zakłócał.
    Anonymous
    Anonymous  
    _kli_
    Level 40  
    mihal2002 wrote:
    A wiesz jak ma to podłączone? Wyłączy router i Loop nie działa

dan1660 wrote:
    Instalacji jedno kablowej nie mam. Internet mam bezprzowodowy plusa odbierany przez router wifi a telewizji odbieram przez antene

Mniemam więc, że nie ma ODU-IDU.
    dan1660
    Level 8  
    Internet mam na karte odbierany przez router i router nie jest podłączony do czaszy do ktorego podłączona jest telewizja. Telewizje mam podłaczona przez kabel antenowy do konwektora w czaszy. o takie informacje chodzi bo nie mam zielonego pojęcia o tym?
    Anonymous
    Anonymous  
    dan1660
    Level 8  
    router od internetu odlaczylem i dalej taki efekt.
    a zmiana kąta lnb można dokonać samemu czy trzeba wzywać montera zeby tego dokonał?
    _kli_
    Level 40  
    dan1660 wrote:
    a zmiana kąta lnb można dokonać samemu

Nie jest to specjalnie trudne, ale trzeba to robić obserwując parametry sygnału na problematycznych kanałach. Jeżeli nie pomoże, to prawdopodobnie cały talerz wymaga delikatnego dostrojenia, więc lepiej
    dan1660 wrote:
    wzywać montera zeby tego dokonał

A tak na marginesie wymiana czaszy na większą bardzo wskazana.
    dan1660
    Level 8  
    a wymiana konwektera lnb na nowy bo czasza była montowana z 8 lat temu nie była tez wskazana?
    Anonymous
    Anonymous  
    dan1660
    Level 8  
    Ok rozumiem. Ostatnie pytanie czy wymienic tez wymienic przy okazji bo kabel juz ma pare lat i jest w kilku przetarta guma na kablu?

3.1.13. Publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Anonymous
    Anonymous  
    misyogi65
    Level 8  
    mihal2002 wrote:
    dan1660 wrote:
    Ostatnie pytanie czy wymienic tez wymienic przy okazji bo kabel juz ma pare lat i jest w kilku przetarta guma na kablu?

No to przecież oczywiste że do wymiany. Tylko kup markowy a nie cenowy.

Oczywiście, że do wymiany.