Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

- USB 3.0 nie działa - procesor intel core i5 na płycie GIGABYTE

zotrix1 09 Mar 2017 19:26 408 7
  • #1 09 Mar 2017 19:26
    zotrix1
    Poziom 6  

    Witam,
    Mam pewien problem. Otóż od przejścia na windows 8 ( aktualnie jestem na win 10, na którym sprawa wygląda identycznie ) mój dysk TOSHIBA 500GB z USB 3.0 ma problem w " przejście " w prędkość 3.0 . Kiedyś, podczas podłączania dysku to portu USB 3.0 na dysku kolor migania diody zmieniał się z białego na niebieski, co oznaczało, że 3.0 działa. Teraz po podłączeniu pod USB 3.0 miga biała i prędkości również sięgają max 30mb/s . Próbowałem również instalacji sterowników od Intela, lecz nie pomogło. Moje podzespoły :

    - Intel Core i5 3550
    - płyta GIGABYTE Z-77 DS3H
    - Radeon HD 7870 2GB

    Oczywiście sam port przesyła dane, jednak działa on jak zwykły 2.0 .
    Pozdrawiam :)

    0 7
  • #2 09 Mar 2017 22:47
    marci4
    Poziom 29  

    Czy dysk był testowany na innym komputerze lub z innym kablem?
    Zrób zrzut ekranu z Managera Urządzeń z rozwiniętą gałęzią dotyczącą USB.

    Które konkretnie sterowniki od Intela instalowałeś?

    0
  • #3 09 Mar 2017 23:25
    irondick
    Poziom 31  

    W BIOSie jest dobrze ustawione? Może przy okazji warto zaktualizować BIOS?

    0
  • #4 10 Mar 2017 11:28
    szymon1051
    Poziom 13  

    Masz w biosie xahci? Włączyłeś to?

    0
  • #5 10 Mar 2017 17:03
    AdiBielo
    Poziom 11  

    Częstym problemem przy portach 3.0 jest zasilanie - ja bym poszperał w ustawieniach głównego koncentratora USB, a konkretnie w ustawieniach oszczędzania energii i wszystko powyłączał. Ja miałem taki problem z portami na przedzie obudowy - po zmianie ustawień działają jak trzeba, przed zmianą czasami wręcz w ogóle nie działały czasami w zależności od pogody, że tak powiem.

    - USB 3.0 nie działa - procesor intel core i5 na płycie GIGABYTE

    0
  • #6 18 Mar 2017 15:13
    zotrix1
    Poziom 6  

    Przepraszam za moją nieaktywność - byłem na wyjeździe i całkowicie zapomniałem o tym, że umieściłem tutaj post.
    @marci4 Nie, nie sprawdzałem na innych komputerach . Nie miałem takiej okazji. Prezentuje screena menedżera urządzeń :) - USB 3.0 nie działa - procesor intel core i5 na płycie GIGABYTE

    @irondick Nie wiem co masz na myśli mówiąc " dobrze " ustawione :P A jak mogę go zaktualizować ?

    @szymon1051 Zaraz to sprawdzę i postaram się Ci odpowiedzieć :)

    @AdiBielo Moje porty znajdują się z tył. Gdzie mogę je znaleźć?

    0
  • #8 18 Mar 2017 16:15
    zotrix1
    Poziom 6  

    Dobra, już wszystko mi się udało zrobić. Wystarczyła aktualizacja BIOS'u do najnowszej wersji i dysk śmiga z prędkością ok. 90mb/s :)
    Dziękuję za pomoc - temat zamykam :)

    0