Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cenntralny zamek toyota yaris 1,5 - nie zamyka z pilota

pietathebest 10 Mar 2017 12:52 5574 2
Renex
    pietathebest
    Level 2  
    Samochód yaris 1,5 benzyna 1NZ-FE wersja japońska 3-drzwiowa

Centralny zamek nie reaguje przy zamykaniu pilotem (w kluczyku). Otwieranie działa.
    Sterując zamkiem z przycisków na drzwiach od strony kierowcy. Wszystko jest OK. Mogę zamknąć i otworzyć wszystkie drzwi . Wymieniłem baterię w pilocie i nic to nie pomogło.
    Ostatnio wymieniałem siłownik zamka od strony kierowcy - stary skończył się - może to jakoś wpłynęło na wystąpienie obecnej awarii. Przez jakiś czas wszystko działało bez zarzutu (około 3 miesięcy) . Czy możliwe że sam pilot został uszkodzony? Czy usterka dotyczy instalacji w samochodzie? Może kwestia programowania?

Jako uzupełnienie dodam ,że wcześniej (tj. przed wystąpieniem usterki) centralny zamek dziwnie funkcjonował.
    Miałem wrażenie że w ustawieniach siłownik master jest od strony pasażera . Przy otwieraniu dźwignią drzwi od strony pasażera otwierały się wszystkie inne zamki . czy w ogóle tak powinno być? Czy może takie działanie powinno być od strony kierowcy. To samo dotyczy operowanie kluczem od zewnątrz: TYLKO od strony pasażera mogę zamknąć i otworzyć kluczem wszystkie zamki.
    Dodatkowo czasami centralny zamek jakby wariował podczas jazdy. Jakby coś zwierało i pod rząd z 5 razy chciał się otworzyć - nie było reguły pojawiania się tego problemu czasami długie miesiące wszystko było ok.
    Proszę o pomoc
  • Renex
    pietathebest
    Level 2  
    Wczoraj wieczorem rozebrałem kluczyk, Okazało się że odlutował/oderwał się mikro-przełącznik przycisku zamykania. "Nasmarkałem" lutownicą i zamykanie pilotem DZIAŁA!
    Pierwsza część problemu rozwiązana .

Pozostają inne usterki:

1.Brak możliwości zamknięcia kluczem od strony kierowcy (wszystkich zamków -zamek centralny) -Zamykają się tylko drzwi kierowcy. W przypadku gdy samochód jest zamknięty mogę otworzyć z obu drzwi- kierowcy i pasażera; sugeruję wadliwe połączenie mechaniczne między zamkiem i siłownikiem. Możliwe, że przy obracaniu kluczem w celu otworzenia , na siłowniku nie dochodzi do zwarcia "styku "krańcowego". spróbuje rozebrać i zobaczę czy nie ma zabrudzenia i czy prawidłowo jest złożone . Pamiętam że przed zmontowaniem wszystko " w ręce" działało .

2. Wariowanie (samoczynne otwieranie -otwartych drzwi) zamka podczas jazdy- może coś zwierało w samym pilocie lub gdzieś na przewodach.

3. Kierunkowskazy mrugają raz przy zamykaniu , a przy otwieraniu nie mrugają wcale. W instrukcji jes napisane że powinno być to odpowiednio 1x i 2x.