Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sharp LC-37RA1E - pozostaje w standby po kilku sekundach

informatiker 10 Mar 2017 14:03 894 4
  • #1 10 Mar 2017 14:03
    informatiker
    Poziom 8  

    Witam,
    przekopałem chyba wszystkie tematy związane z podobną usterką, ale w tym modelu podejrzewam coś innego.

    Kupiłem TV z podejrzeniem zasilacza, co okazało się błędną diagnozą. Po włączeniu po kilku sekundach wraca na standby. Tryb serwisowy mignie pół sekundy śniegiem i tyle. Napięcie z zasilacza w normie, inwerter na świetlówki podaje napięcie przez bardzo krótki czas po podpięciu napięcia z zasilacza. Daje mi to możliwość na sekundę podglądać tryb serwisowy, który wskazuje błędy lamp 1-5. Niestety nie jestem w stanie poruszać się w menu serwisowym klawiszami na TV. Pilota niestety brak... Ma ktoś jakiś pomysł?
    Dodam, że po wstępnym sprawdzeniu inwertera jeden z transformatorów miał przerwę i został wymieniony, co niestety nie zmieniło zachowania TV.
    Proszę o pomoc.

    0 4
  • #2 10 Mar 2017 14:24
    lisek
    Spec od monitorów

    Zacznij od zakupu pilota.
    Tylko jedno trafko. HV (MNB0001) uszkodzone w IM3826-2 INV2/* RUNTKA217WJZZ ?

    ______________________________

    Model oparty o :
    - VCT6993 B3
    - FRC9429A B2, SiI9025CTU , PIC16F913, ....
    Manual serwisowy w 2-ch cz. jako *.rar
    Link_ cz.1
    Link

    T-con :CPWBX3508TPZ Qfor SHARP LC-37RA1E
    PSU : Kd787We03 / DUNTKD787WE/ QPWBFD787WJN3

    Wej. w SMode

    Cytat:
    LC-32RA1E/RU/LC-37RA1E/RU

    [3] Entering and exiting the adjustment process mode
    1) Unplug the AC power cord of running TV set to force off the power.
    2) While holding down the “VOL (-)” and “INPUT” keys on the set at once, plug in the AC power cord to turn on the power.
    The letter appears on the screen.
    3) Next, hold down the “VOL (-)” and “P( )” keys on the set at once.
    Multiple lines of orange characters appearing on the screen indicate that the set is now in the adjustment Process mode.
    If you fail to enter the adjustment process mode (the display is the same as normal startup), retry the procedure.
    4) To exit the adjustment process mode after the adjustment is done, unplug the AC power cord to force off the power. (When the power is turned off
    with the remote controller, once unplug the AC power cord and plug it in again. In this case, wait 10 seconds or so before plugging.)

    1
  • #3 17 Mar 2017 14:50
    informatiker
    Poziom 8  

    witam,

    na wstępie dziękuję za szybką odpowiedź i schematy.
    Zgadza się, tylko jedno trafko na 217 padnięte. Pilot oryginalny w drodze, na uniwersalnym nie zatrybił przycisk "OK", ale przynajmniej mogłem zobaczyć cały K mode. W Kmode pokusiłem się o wpinanie i wypinanie kabla z zasilacza do inwertera, co daje mi podświetlenie na chwilę. I tu zdziwienie, bo z początku było to jakieś 0,5 sekundy a teraz czasami i ze 2 sekundy świeci. Ale to nic, pokusiłem się o rozebranie matrycy, celem dojścia do świetlówek no i jest 7 od góry nie świeci. Aktualnie czekam na przesyłkę z świetlówkami i będę relacjonował dalej rezultaty.
    TV naprawiam dla siebie, więc kupiłem używki. Ze względu na wiek TV chyba też nie warto inwestować w nowe.

    0
  • #4 24 Mar 2017 09:15
    informatiker
    Poziom 8  

    No i ciąg dalszy. Po wymianie świetlówki ta nadal nie świeci. Kończą mi się pomysły, przecież 2 świetlówki przypadają na jedno trafo i są połączone w szeregu, jak to możliwe że perwsza świeci a druga nie?

    0
  • #5 26 Mar 2017 13:42
    informatiker
    Poziom 8  

    Zdenerwowawszy się niemocą i tym iż trafka wydawały się być ok wymieniłem runtka216wjzz na nową. Efekt - świeci, niestety brak dźwięku na głośnikach, na wyjściu słuchawkowym jest. Podejrzewam zniszczenie gniazda jack przez co Mainboard myśli, że słuchawki są ciągle podpięte. Workaround - głośniki komputerowe.

    @Lisek dziękuję za poświęcony czas i pomoc.

    Temat zamykam

    0