Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Płytki uniwersalne, projektowanie

DoPracyRodacy 10 Mar 2017 18:14 1449 1
Renex
    DoPracyRodacy
    Level 1  
    Witam,
    czy zna ktoś jakiś program który ułatwia projektowanie układu na płytce uniwersalnej? Jeżeli nie to postaram się taką aplikację napisać i udostępnić na forum
  • Renex
    jarek_lnx
    Level 43  
    Znajomy używał do tego zwykłego softu do PCB, ale wydajność była bardzo słaba projektowanie trwało kilkukrotnie dłużej niż lutowanie.

Pomysł na stworzenie specjalnego programu jest niezły, pod warunkiem że będzie dobrze przemyślany - nie będzie ograniczał konstruktora i da się w nim szybko coś narysować, bez wielu czasochłonnych czynności dodatkowych - nie oczekuję że program będzie "pilnował" odstępów między elementami, albo innej "poprawności", a tym bardziej nie będzie tej "poprawności" wymuszał, jestem gotów zrezygnować z netlisty, za to nie musiał bym tracić czasu na definiowanie reguł projektowych i rysowanie schematu na komputerze, w zasadzie nie mam nic przeciwko rysowaniu schematów pod warunkiem że będzie działać jak edytor schematów w LTSPICE, małe i proste, nie nadaje sie do duzych projektów, za to rysuje się bardzo szybko, podstawowe elementy maja swoje skróty klawiszowe a linię można przeciągnąć przez element i program wie że to nie jest element zwarty - zwarcie sam usuwa, jest to trochę nieintuicyjne narzędzie, ale można to zaakceptować (twórca myślał samodzielnie i nie starał się na silę trzymać "standardów").

Ja płytki uniwersalne projektuję na kartce i niestety trzeba kilku iteracji, ale to i tak jest szybciej niż zrobić normalny projekt PCB.
    Płytek uniwersalnych jest kilka rodzajów, to może wymagać innego podejścia na niektórych się tnie ścieżki, ja wolę takie z samych padów gdzie sie łączy srebrzanką i kynarem krótkie połączenia srebrzanką, długie lub skżyżowane kynarem, kynar ma izolacje - więc sie nie zewrze ale końcówki trzeba odizolować co chwilę trwa.

Posiadane płytki uniwersalne trzeba jakość zaimportować do programu
    Proste płytki uniwersalne - matryca padów, albo równoległe ścieżki można by wygenerować automatycznie.
    Czasem stosuję wąskie paski laminatu z ponacinanymi polami, na podobieństwo do łączówek spotykanych w sprzecie lampowym pomiędzy dwoma takimi paskami układa sie elementy z wyprowadzeniami osiowymi.
    Są jeszcze płytki uniwersalne pod scalaki, na razie jedyny pomysł jaki mam to zaimportować plik graficzny.

Na płytkach uniwersalnych stosuje sie często rozwiązania które z punktu widzenia twórców "duzego softu" są złe - elementy ustawione pod dowolnym kątem, częściowo niepasujące do padów (np obudowa SOT-23 i rezystor 0805 na płytce pod elementy przewlekane z rastrem 2,54mm) albo połączenia kynarem który "nie lubi" trzymać sie kątów prostych.

Płytka uniwersalna też moze być dwustronna, może zawierać elementy SMD i THT, choś początkujący elementów SMD nie lubią, to znakomicie sie z nich prototypuje, nie wymagaja duzo miejsca, obracania PCB podczas montażu i obcinania końcówek.

Projekty na płytkach uniwersalnych wykonuje się w jednym egzemplarzu, narzut dodatkowej pracy akceptowalny przy dużych projektach z "dedykowanym" PCB jest tu nie do przyjęcia.

Tyle moich uwag, zastanawiam sie czy jeszcze czy wykonalne jest stworzenie programu do projektowania pająków "ugly construction" szczególnie "dead bug on ground plane" ;)