Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

APRILIA SR MAX 125 - Brak długich świateł

Caboo 12 Mar 2017 20:30 1170 5
    Caboo
    Level 7  
    Witam , chciałem zapytać, co może być przyczyną braku długich świateł. Problem polega na tym, że po włączeniu z przełącznika jak i wciśnięciu ''pass'' zapala się kontrolka od długich, jak i słychać charakterystyczny dźwięk przekaźnika, i najlepsze na koniec :), na samej kostce od żarówki jest prąd :) (pomiar robiony miernikiem wskazuje 12V), wiec myśłę spalona żarówka, nowa kupiona i efekt taki sam :(. Prąd jest a żarówki nie palą, to jakieś cuda :).
    sk700
    Level 31  
    Zmierz napięcie z podpiętą żarówka. Na próbę możesz zewrzeć przekaźnik.
    Caboo
    Level 7  
    sk700 wrote:
    Zmierz napięcie z podpiętą żarówka. Na próbę możesz zewrzeć przekaźnik.

Ok, pomiar zrobiony z podpiętą żarówką i........ brak prądu na kostce :(, a bez pokazuje około 11.5V.
    sk700
    Level 31  
    Masz gdzieś słaby styk, zacznij od wyjęcia przekaźnika (na zgaszonych światłach) i zwarciu miernikiem na pomiarze prądu lub kawałkiem przewodu obwodu prądowego tego przekaźnika.
    Caboo
    Level 7  
    sk700 wrote:
    Masz gdzieś słaby styk, zacznij od wyjęcia przekaźnika (na zgaszonych światłach) i zwarciu miernikiem na pomiarze prądu lub kawałkiem przewodu obwodu prądowego tego przekaźnika.

ok ale to dopiero w weekend bo trochę jest roboty przy zdejmowaniu plastików aby się tam dostać. Dam znać jak się tam dostanę :).
    Caboo
    Level 7  
    Witam, po wielkich bojach z plastikami dostałem się do przekaźników :), wygląda to tak:

a sam przekaźnik tak:

z racji tego że wszystkie 3 przekaźniki są takie same, to na próbę zamieniłem z tym po prawo ( na zdjęciu u góry), przekaźnik ''cyka'' , a świateł brak :(. Wiec jeśli mam zrobić jakiś pomiar tego przekaźnika, to proszę o łopatologiczne tłumaczenie co gdzie podłączyć, bo tak jak już mówiłem na elektryce się za bardzo nie znam.

Jeszcze zdjęcie kostki przy manetce z przełącznikami

Ok, szybki przegląd youtuba i przekaźnik sprawdzony :), żarówka działa na obu pinach tzn 87 i 87a, wiec teraz musi być coś innego :(, tylko co?

Witam po krótkiej przerwie, problem rozwiązany, przyczyną była gdzieś przerwa między przełącznikami przy kierownicy a kostką. Temat do zamknięcia :).