Witam serdecznie.
Obecnie posiadam kocioł z podajnikiem tłokowym OGNIK GOLD 3 firmy LIPNICKI 25kW, sterownik TECH ST-37 RS.
Bardzo proszę o pomoc w ustawieniach takiego kotła (chodzi mi o ustawienia pod podajnik tłokowy).
Moje ustawienia na razie są takie (od roku ustawiam i nie mogę ustawić do końca tego kotła), opał eko-groszek z kopalni Jankowice:
czas pracy - 60 sek
czas przerwy - 03:50 sek
praca w podtrzymaniu - 65 sek
przerwa w podtrzymaniu - 30 min
opóźnienie podajnika 12 sek
opóźnienie wentylatora 12 sek
temp.wł.pomp - 40 st c
zadana co - 52
zadana cwu - 47
histereza kotła 1 st c
histereza cwu 2 st c
siła nadmuchu 60 %
tryb pracy - pompy równoległe
alarm temp - 00:45
moc przedmuchu 80 %
zawór czterodrożny AFRISO
Zainstalowane zostały dwie pompy CO WILO
Pompa do CO WILO STAR- RS 25/6
Pompa do podłogówki STAR - RS 25/4
oraz na podłogówce jest zainstalowany zawór termostatyczny ESBE
Przesłona na wentylatorze ustawiona na połowę.
Bardzo proszę o pomoc i podpowiedzi, co można było by zmienić, żeby kocioł lepiej pracował i bardziej był wydajny.
Czy te nastawy są dobrze dobrane, czy wymagają korekty - proszę o jakieś sugestie i pomoc.
Pierwszy raz mam do czynienia z podajnikiem tłokowym (szufladowym) i już nie wiem, czy palić miałem (jakim) lub eko-groszkiem, dodam, że dom o powierzchni ok 220m nie ocieplony z wymienionymi oknami i drzwiami oraz częściowo ocieplonym poddaszem.
Na piętrze w łazience, przedpokoju i kuchni ogrzewanie podłogowe, razem ok 40 metrów, reszta grzejniki (wszystkie nowe).
Z góry za wszystko dziękuję i proszę o ewentualne podpowiedzi.
Pozdrawiam.
Obecnie posiadam kocioł z podajnikiem tłokowym OGNIK GOLD 3 firmy LIPNICKI 25kW, sterownik TECH ST-37 RS.
Bardzo proszę o pomoc w ustawieniach takiego kotła (chodzi mi o ustawienia pod podajnik tłokowy).
Moje ustawienia na razie są takie (od roku ustawiam i nie mogę ustawić do końca tego kotła), opał eko-groszek z kopalni Jankowice:
czas pracy - 60 sek
czas przerwy - 03:50 sek
praca w podtrzymaniu - 65 sek
przerwa w podtrzymaniu - 30 min
opóźnienie podajnika 12 sek
opóźnienie wentylatora 12 sek
temp.wł.pomp - 40 st c
zadana co - 52
zadana cwu - 47
histereza kotła 1 st c
histereza cwu 2 st c
siła nadmuchu 60 %
tryb pracy - pompy równoległe
alarm temp - 00:45
moc przedmuchu 80 %
zawór czterodrożny AFRISO
Zainstalowane zostały dwie pompy CO WILO
Pompa do CO WILO STAR- RS 25/6
Pompa do podłogówki STAR - RS 25/4
oraz na podłogówce jest zainstalowany zawór termostatyczny ESBE
Przesłona na wentylatorze ustawiona na połowę.
Bardzo proszę o pomoc i podpowiedzi, co można było by zmienić, żeby kocioł lepiej pracował i bardziej był wydajny.
Czy te nastawy są dobrze dobrane, czy wymagają korekty - proszę o jakieś sugestie i pomoc.
Pierwszy raz mam do czynienia z podajnikiem tłokowym (szufladowym) i już nie wiem, czy palić miałem (jakim) lub eko-groszkiem, dodam, że dom o powierzchni ok 220m nie ocieplony z wymienionymi oknami i drzwiami oraz częściowo ocieplonym poddaszem.
Na piętrze w łazience, przedpokoju i kuchni ogrzewanie podłogowe, razem ok 40 metrów, reszta grzejniki (wszystkie nowe).
Z góry za wszystko dziękuję i proszę o ewentualne podpowiedzi.
Pozdrawiam.