Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bascom RC5 Pilot Atmega48

Elpollaczek 13 Mar 2017 23:12 615 2
  • #1 13 Mar 2017 23:12
    Elpollaczek
    Poziom 4  

    Witam, chciałbym zaprogramować Atmege48 w bascomie, tak aby działała na pilot w standardzie RC5.
    Wystarczy jak ktoś napisze mi przykładowy program na zapalenie z wytłumaczeniem co znaczy dana komenda :)
    Z góry dziekuje :) :|
    Moja płytka do nauki:

    0 2
  • #2 14 Mar 2017 01:57
    nsvinc
    Poziom 35  

    Odsyłam do dokumentacji wbudowanych funkcji bascoma - tam bodajże jest cos takiego jak getrc5().

    0
  • #3 15 Mar 2017 22:23
    Elpollaczek
    Poziom 4  

    Napisałem :D
    Zostawiam program dla potomnych :D


    Kod: vbnet
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    $regfile = "m48pdef.dat"
    $crystal = 1000000

    Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portc.3 , Db5 = Portc.2 , Db6 = Portc.1 , Db7 = Portc.0 , E = Portc.4 , Rs = Portc.5
    Config Lcd = 16 * 2


    Config PIND.0 = Input
    Config PIND.1 = Input
    Config PIND.3 = Input
    Config PIND.4 = Input
    Config PIND.5 = Output
    Config PINB.6 = Output
    Config PINB.7 = Output
    Config PINB.1 = Output
    Config PINB.0 = Output
    Config Rc5 = PIND.2

    Dim Address As Byte , Command As Byte
    Enable Interrupts

    Cursor off


    Cls

    Lcd "OCZEKIWANIE NA"
    Lowerline
    Lcd "SYGNAL RC5..."

    Do

    Getrc5(address , Command)
    If Address <> 255 Then
    Command = Command And &B01111111
    Locate 1 , 1 : Lcd "Address: " ; Address ; " "
    Locate 2 , 1 : Lcd "Command: " ; Command ; " "
    End If

    If command = 1 Then
    Set PORTB.6
    Cls
    Lcd "Dioda OFF"
    End If
    If command = 2 Then
    Reset PortB.6
    Cls
    Lcd "Dioda ON"
    End If

    Loop

    End

    PROGRAM JEST NAPISANY WEDŁUG MOJEGO SCHEMATU!

    0