logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dzik - silnik gaśnie po 2-3 sek, mokry filtr powietrza, sucha i czarna świeca

ussama 16 Mar 2017 15:36 4005 7
REKLAMA
  • #1 16349729
    ussama
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam,

składam ciągniczek typu dzik i mam problemy z jego odpaleniem. Mianowicie silnik po odpaleniu pracuje 2-3 sek i gaśnie. Dodając więcej gazu silnik się dławi.

Czy to wina gaźnika? Nie mogę go w żaden sposób odpowiednio wyrególować , ponad to filr powietrza jest mokry od benzyny a świeca sucha i czarna. Jakieś porady co sprawdzić / od czego zacząć?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16349880
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 16349922
    ussama
    Poziom 9  
    Według instrukcji jest to silnik gaźnikowy typ 160. Na tabliczce znamionowej widnieje data 1962 z iskrownikiem wewnętrznym. Gaźnik sprawdzałem / czyściłem / regulowałem na różne sposoby , kiedyś odpaliłem go na jakies 2min lecz później nawet nie chciał załapać.
    Dodam że strasznie dużo paliwa znajduje się w skrzyni korbowej, gdy odkręcam kurek spustowy i przekręcam silnikiem to z kurka aż rzyga benzyną.
  • #5 16349987
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 16350429
    ussama
    Poziom 9  
    A skąd stwierdzenia że brak dysz? Stan paliwa regulowałem ale nic to bardzo nie zmienia pływak też nie jest dziurawy.
  • #7 16351147
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 16351828
    ussama
    Poziom 9  
    Gaźnik to BVF ns-261. Mam dwa takie gaźniki więc dysze , iglice , pływak i co się dało próbowałem podmieniać. Dzisiaj zdjąłem głowicę w celu ponownej próby uszczelnienia silnika i pod gniazdem świecy było już sporo nagaru.

Coś mi się wydaje że z tym gaźnikiem jest problem. Muszę chyba coś wykombinować i podrzucić mu jakiś inny typ.

Sprawdzę jeszcze jakią ma kompresję dla pewności.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problemy z uruchomieniem silnika w ciągniczku typu dzik, który gaśnie po 2-3 sekundach pracy. Filtr powietrza jest mokry od paliwa, a świeca jest sucha i czarna. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują sprawdzenie zaworów, uszczelnienia wału, pływaka oraz stanu dysz w gaźniku. Użytkownik potwierdza, że gaźnik to BVF ns-261, który był czyszczony i regulowany, ale nadal występują problemy z nadmiarem paliwa w komorze korbowej. Sugerowane są dalsze testy kompresji oraz ewentualna wymiana gaźnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA