ALIBABA I wrote:Ja tego nie wiedziałem i dlatego napisałemon ma zabezpieczenia przed przeciążeniem.
Wawrzyniec wrote:Jeżeli on nie ma ograniczenia prądowego na te 28A ....
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over there_siekier wrote:A tak z ciekawości, to z jakiej OSP na terenie Zielonej Góry (no, ostatnimi latu się powiększyła, i rodzinę tam mam) kolega jest? Ja z OSP Piskorzów, Dolny Śląsk, okolice Dzierżoniowa, Świdnicy, wyjazdów mamy w tym roku już 30, w zeszłym 101.
Nie żeby to była kryptoreklama, ale od tej którą podałeś wole wyroby firmy Azo Digital, polska produkcja, 5 lat gwarancji, niezła jakość, ceny adekwatne.
A, radiostacje wypada zasilić z osobnej przetwornicy, bo w razie jak masz jedną na wszystko, i ona padnie, to lipa trochę, a radiostacja to jedna z najważniejszych rzeczy w takim aucie, masz tam pewnie fabryczną przetwornicę, jeśli jest gniazdko zasilania w kabinie 12V albo radio samochodowe na 12V. Jeśli nie znajdziesz, dostaw taką np PE-16, spokojnie wystarczy do radiotelefonu, 10A radyjko może szarpnąć![]()
A jakie rozwiązanie - tradycyjnie, to zależy od tego, jaką kasą na ten cel dysponujecie, czy prac mechanicznych się nie boicie i czy ktoś obeznany w elektryce samochodowej jest pod ręką. Starymi zgredami w szeregach, co to nic nie pozwolą zmienić, bo "przecież tak było i dzialalo" się nie przejmuj.
Ładowanie buforowe, bezpieczne to niewielki koszt, w poprzednich postach podałem rozwiazanie.
Skoro auto z 2005 roku, to już ma trochę cennej elektroniki. Co to dokładnie za auto i czy ma główny wyłącznik prądu i czy jest prąd wyłączany w czasie postoju? Jaki pobór prądu z akumulatorów na postoju? Jaka motopompa i moc jej rozrusznika? Może jakieś zdjęcia? To naprawdę przydatne informacje.
kraskun2000 wrote:Tu masz mocniejszą przetwornicę: http://nowyelektronik.pl/index.php?id_product=88965&controller=product
Pozwoli na szybsze doładowanie akumulatora.
Czyli rozumiem że kolega proponuje ww przetwornicę. Nie posiadamy takiego prostownika którego nie bał bym się zostawić na cały tydzień bez nadzoru. Czy bez ładowania buforowego głównych akumulatorów ta przetwornica też zda egzamin?
marianm68 wrote:Najczęściej takie reduktory budowane są na tranzystorach i diodach zennera i przy zwarciu lub przeciążeniu padają jak muchy.Najprostsze reduktory (nie mylić z przetwornicą) są budowane na tego typu scalonych stabilizatorach liniowych - te o prądzie 3 - 6A.
Ten na zdjęciu najprawdopodobniej też (charakterystyczny duży radiator, wymiary: 250x120x38mm ):
Wawrzyniec wrote:Fajne są AZOmarianm68 wrote:Najczęściej takie reduktory budowane są na tranzystorach i diodach zennera i przy zwarciu lub przeciążeniu padają jak muchy.Najprostsze reduktory (nie mylić z przetwornicą) są budowane na tego typu scalonych stabilizatorach liniowych - te o prądzie 3 - 6A.
Ten na zdjęciu najprawdopodobniej też (charakterystyczny duży radiator, wymiary: 250x120x38mm ):