jak w temacie . Poza tym wszystko O.K. jest fonia i jak podświetlić go z zewnątrz także obraz. W zasilaczu był spuchnięty jeden kondensator ale po wymianie to samo. 24V na inwerter obecne. Trafka inwerterów omowo sprawne. Dostałem od kolegi bliźniaczy LE37R82B który nie załączał i migała tylko dioda St-by. Podobne problemy już gryzłem parę lat temu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2345849.html i do testów właśnie używałem tego TV od kolegi ( po wymianie Eepromu i wsadu parę lat mu pracował). Mając tego R82B na początku przełożyłem z niego inwerter do przedmiotowego R81B ( z R82B kolegi). Bez skutku podświetlenie tylko mignie. Następnie podstawiłem zasilacz ( także z R82B kolegi). To samo. . Zatem podstawiłem płytę MB z R81B do R82B (tego kolegi oryginalna z R82B nie pracowała bo miała wysypany wsad- zasilacz w R82 był już z R81B z wymienionym elkiem podobnie inwerter). I zdziwienie bo dalej podświetlenie tylko mrugło. Wymieniam zatem wsad w Eepromie na płycie R82B ( tego od kolegi) i dalej to samo ( i to na obydwu odbiornikach). Zdaję sobie sprawę, że tych przestawek zrobiłem parę i sam mogłem się w tym pogubić. Zatem pytanie czy przyczyną mogą być świetlówki ( w obydwu ) czy może inna przyczyna? Świetlówki sprawdzę na zewnętrznym inwerterze ( w obydwu ). Podobnie dokładnie posprawdzam obydwa zasilacze ( ale domniemuję sprawne - w tytułowym TV R81B jest fonia i obraz obecne 24V tylko brak podświetlenia). A teraz sygnalizuję ten trochę dziwny przypadek ( na dwóch bliźniaczych TV ten sam problem). Choć z drugiej strony skoro bliźniacze to i uszkodzenia także....