Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung LE37R81B - Podświetlenie mrugnie tylko na ułamek sekundy

Darek.S 17 Mar 2017 23:05 1611 24
  • #1 17 Mar 2017 23:05
    Darek.S
    Poziom 31  

    jak w temacie . Poza tym wszystko O.K. jest fonia i jak podświetlić go z zewnątrz także obraz. W zasilaczu był spuchnięty jeden kondensator ale po wymianie to samo. 24V na inwerter obecne. Trafka inwerterów omowo sprawne. Dostałem od kolegi bliźniaczy LE37R82B który nie załączał i migała tylko dioda St-by. Podobne problemy już gryzłem parę lat temu https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2345849&highlight= i do testów właśnie używałem tego TV od kolegi ( po wymianie Eepromu i wsadu parę lat mu pracował). Mając tego R82B na początku przełożyłem z niego inwerter do przedmiotowego R81B ( z R82B kolegi). Bez skutku podświetlenie tylko mignie. Następnie podstawiłem zasilacz ( także z R82B kolegi). To samo. . Zatem podstawiłem płytę MB z R81B do R82B (tego kolegi oryginalna z R82B nie pracowała bo miała wysypany wsad- zasilacz w R82 był już z R81B z wymienionym elkiem podobnie inwerter). I zdziwienie bo dalej podświetlenie tylko mrugło. Wymieniam zatem wsad w Eepromie na płycie R82B ( tego od kolegi) i dalej to samo ( i to na obydwu odbiornikach). Zdaję sobie sprawę, że tych przestawek zrobiłem parę i sam mogłem się w tym pogubić. Zatem pytanie czy przyczyną mogą być świetlówki ( w obydwu ) czy może inna przyczyna? Świetlówki sprawdzę na zewnętrznym inwerterze ( w obydwu ). Podobnie dokładnie posprawdzam obydwa zasilacze ( ale domniemuję sprawne - w tytułowym TV R81B jest fonia i obraz obecne 24V tylko brak podświetlenia). A teraz sygnalizuję ten trochę dziwny przypadek ( na dwóch bliźniaczych TV ten sam problem). Choć z drugiej strony skoro bliźniacze to i uszkodzenia także....

    0 24
  • Pomocny post
    #2 18 Mar 2017 08:24
    emeryt2
    Poziom 42  

    Witam
    Na jakim sterowniku jest ten inwerter? , chwilowo zdejmij mu zabezpieczenie (protect) okaże się co jest grane.

    0
  • #4 18 Mar 2017 19:42
    LCD-LED-PDP

    Poziom 27  

    TRafka kolega sprawdzał ?? Tam były z nimi problemy.

    0
  • #5 18 Mar 2017 20:19
    Darek.S
    Poziom 31  

    LCD-LED-PDP napisał:
    TRafka kolega sprawdzał ?? Tam były z nimi problemy.

    Darek.S napisał:
    Trafka inwerterów omowo sprawne.

    Sprawa o tyle dziwna, że ten TV od kolegi w zasadzie działał do momentu podkasowania Eepromu. Najpierw przełożyłem z niego inwerter potem zasilacz. Następnie do telewizora kolegi main z telewizora klienta ( ale inwerter i zasilacz tez już były od klienta. Czyli de facto telewizor kolegi to był już telewizor klienta z wyjątkiem matrycy Tcona i podświetlenia. Zaprogramowałem zatem Eeprom w Main z telewizora kolegi i wstawiłem do Tv klienta ( czyli de facto był to telewizor kolegi z wyjątkiem matrycy Tcona i podświetlenia) na końcu Main kolegi wstawiłem z powrotem do Tv kolegi ( czyli z Tv klienta był inwerter i zasilacz). I w kazdym przypadku podświetlenie tylko mignie.

    0
  • #6 19 Mar 2017 01:09
    buli1
    Poziom 22  

    Samsung 37LER81B - na pewno masz taki model tv??jakoś pierwsze słyszę o takim...popraw to..
    Hmmm jaki zasilacz ? jaki inverter??

    0
  • #7 19 Mar 2017 08:09
    emeryt2
    Poziom 42  

    Powoli gubię się w tych manewrach podzespołami.
    Ustalmy co jest pewne ;
    -świetlówki zasilane z innego invertera OK ,
    -zasilacza podmieniany też sprawny;
    pozostaje MB i inverter.
    Jakieś pomiary sygnału z MB na inverter i nie tylko

    0
  • Pomocny post
    #9 20 Mar 2017 15:36
    Andrzej4567
    Poziom 18  

    Witam.
    Statystycznie biorąc, to najczęściej w takim przypadku (podświetlenie mignie tylko na ułamek sek) to raczej wina inwertera. W tych inwerterach najczęściej lecą trafka, bezpieczniki, należy wymienić też elki, oraz pod lupą poprawić wszelkie podejrzane luty.

    0
  • #10 20 Mar 2017 16:16
    Darek.S
    Poziom 31  

    Andrzej4567 napisał:
    Witam.
    Statystycznie biorąc, to najczęściej w takim przypadku (podświetlenie mignie tylko na ułamek sek) to raczej wina inwertera

    Więc tak na inwerterze kolegi z dwoma czerwonymi diodami jest O.K.( na jednej podświetlenie zbyt słabe). Po dłuższej pracy ( wszystko dobrze nagrzane... po włączeniu zabezpieczenia działał normalnie. Na oryginalnym inwerterze klienta z dwoma diodami podświetlenie mruga. Po podgrzaniu inwertera pracuje bez diod ( czyli tak jak być powinno - z włączoną protekcja). Po przyjeździe podgrzałem sam OZ i uruchomił tylko na chwilę. Podgrzanie całej płyty ( nie przesadzałem ) i nie uruchamia wcale nawet z diodą... No cóz mam jeszcze inny inwerter i będę to rozczajał...

    0
  • #11 20 Mar 2017 17:46
    lisek
    Spec od monitorów

    O inverterach na tym scalaku i problemach pisałem na podforum Monitory.
    Opcja Szukaj (wpisz : OZ064 *może być też OZ964SN ) i poczytaj.

    0
  • Pomocny post
    #12 20 Mar 2017 19:01
    GanCegall
    Poziom 28  

    Darek.S napisał:
    obecne 24V tylko brak podświetlenia




    Sama obecność +24V nie wystarczy, to wiadomo, nic nie piszesz o sygnałach ON/OFF, podłącz zasilacz warsztatowy do inwertera, upewnisz się czy PSU nie robi problemów.

    0
  • #13 20 Mar 2017 22:46
    Darek.S
    Poziom 31  

    Jutro mam chwilę to walk ciąg dalszy.

    Darek.S napisał:

    Wszystkie świetlówki z zewnętrznego inwertera świecą i biorą w zasadzie taki sam prąd.

    I to prawda tylko nie napisałem jaki... Tzn. prądu pobieranego przez świetlówkę nie mam jak zmierzyć natomiast mogę zmierzyć prąd ( i napięcie) zasilania inwertera, którego używam do zaświecenia pojedynczej świetlówki ( kupiłem kiedyś taki w tym właśnie celu - zasilanie 12V ale daje radę i przy 30-tu a do długich świetlówek potrzeba więcej niż 12-cie... - jestem w stanie zatem określić moc pobieraną przez świetlówkę. Pytanie tylko jaka sprawność ma mój inwerter ale mogę założyć, że pod 90%. Zatem poniższe wyliczenia o tyle należałoby przeskalować...
    Otóż przy 22V zasilania świetlówka pobiera 0,27A (6W) i świeci raczej słabo.. Pełny zapłon następuje przy 24V i 0,7A - 17Watów ( wtedy jest skokowy wzrost jasności). Wzrost napięcia do 30V powoduje pobór 1A ( 30W!) i wzrost jasności jest mało proporcjonalny w stosunku do mocy( ale to skala logarytmiczna a luxometru nie mam więc może prawidłowo :| )
    Zasadnicze pytanie ile świetlówek jest w tej matrycy ( jeszcze się do nich nie dobierałem...)?. Trafek jest osiem ale z każdego dwa wyprowadzenia do świetlówek z czego wynika, że jest ich 16! ( ale może się mylę i jest ich tylko 8 ( w co wątpię bo w takim Sharpie 32cale jest ich 10!
    Telewizor ma podane na tylnej ściance 170W co przy 16-tu świetlówkach daje poniżej 10-ciu watów na sztukę ( a pełny zapłon następuje przy 17-tu Watach...)
    Darek.S napisał:
    Podgrzanie całej płyty ( nie przesadzałem ) i nie uruchamia wcale nawet z diodą... No cóż mam jeszcze inny inwerter i będę to rozczajał

    No cóż padły dwa bezpieczniki i dwa Mosfety U102 i U103. Po przyjrzeniu się wynika, że w jednej obudowie są dwa tranzystory... ( dlatego U a nie T)
    Jutro podłączę ten drugi sprawny ( przynajmniej bardziej sprawny :wink:) inwerter i zmierzę pobór mocy telewizora a potem 24V zapodam z laboratoryjnego ( zgodnie z sugestią ) co pozwoli na jeszcze dokładniejsze określenie mocy jakie pobiera podświetlenie i wyeliminowanie wpływu PSU...

    Dodano po 16 [minuty]:

    Andrzej4567 napisał:
    Witam.
    W tych inwerterach najczęściej lecą trafka, bezpieczniki, należy wymienić też elki, oraz pod lupą poprawić wszelkie podejrzane luty.

    Trafka omowo sprawne i raczej je wykluczam. Co do elek to miałem chwilową awarie ESR meter ale już O.K Zatem posprawdzam/wymienię. A co do lupy to sprawdzę pod mikroskopem :D

    0
  • #14 20 Mar 2017 23:44
    lisek
    Spec od monitorów

    Pomocny temat o tym inv. DARFON 4H.V1448.481/C1
    - trafka HV : 6026B
    *zamiana na 6024B (wymiana parami / symetria)

    Link
    Matryca :T370XW02 V.6 / T370XW02 V5

    Cytat:
    NIKOS P2804ND5G - U101-108
    324 pin.14 U904 na pin.5 idziew sygnał wł (ps_on inv. )
    78M12F - U901 - МС ставбилизатор 12 вольт,выдаёт 12 вольт.
    78L05 - U902 - +5V
    P2504EDG - Q901,Q902
    ...

    0
  • #16 21 Mar 2017 00:03
    lisek
    Spec od monitorów

    Tam napisano 16-cie lamp.

    Cytat:

    нвертор с восемью разъёмами по два провода на каждом, при рразборки панели внутри неё 16 ламп с одной стороны седенены все вместе
    и идут тонененьким проводом на массу инвертора.

    0
  • #17 21 Mar 2017 00:16
    Darek.S
    Poziom 31  

    lisek napisał:
    Tam napisano 16-cie lamp.

    Czyli tak jak przypuszczałem...
    Zatem jak ma się to do...
    Darek.S napisał:
    Pełny zapłon następuje przy 24V i 0,7A - 17Watów ( wtedy jest skokowy wzrost jasności).
    Telewizor ma podane na tylnej ściance 170W co przy 16-tu świetlówkach daje poniżej 10-ciu watów na sztukę ( a pełny zapłon następuje przy 17-tu Watach...)

    Czyżby jednak ze świetlówkami było coś nie tak i wymagają większego napięcia ( i prądu ) zapłonu co skutkuje zadziałaniem protekcji i wyłączeniem podświetlenia...? W końcu Mosfety ( i bezpieczniki ) nie padły bez powodu ale w związku ze zwiększonym zapotrzebowaniem na prąd...

    0
  • #18 21 Mar 2017 08:18
    GanCegall
    Poziom 28  

    Darek.S napisał:
    Telewizor ma podane na tylnej ściance 170W


    Tak, tylko że przy napięciu 220V to ogólna moc pobierana przez zasilacz, a inwerter jest zasilany napięciem +24V , jeżeli masz tam PSU BN44-00157A (też nie podałeś jaki zasilacz) to maksymalny prąd na inwerter to 5,7A czyli 120W, więc inwerter powinien działać przy około 100W.

    0
  • #19 21 Mar 2017 08:30
    Darek.S
    Poziom 31  

    GanCegall napisał:

    Tak, tylko że przy napięciu 220V to ogólna moc pobierana przez zasilacz,

    Oczywiście zdaje sobie z tego sprawę i błędu nie popełniłem
    Darek.S napisał:

    poniżej 10-ciu watów na sztukę
    .
    Tym bardziej zastanawia tak duży pobór mocy przez świetlówki. Chyba, że ten pełny zapłon to już przekroczony punk pracy świetlówki i powinna ona pracować przy 6-ciu, 7-miu Watach ( i podanej przez Ciebie mocy 120W na podświetlenie tyle wynika). Jak napisałem świetlówka przy tej mocy świeci słabo ale widzę to przez otworki w matrycy i jest zapalona tylko jedna taj, że trudno to porównać . Watomierz i zasilacz laboratoryjny na 24V dadzą odpowiedź ile mocy faktycznie zużywa podświetlenie.

    0
  • #20 21 Mar 2017 10:40
    Andrzej4567
    Poziom 18  

    Darek.S napisał:
    W końcu Mosfety ( i bezpieczniki ) nie padły bez powodu ale w związku ze zwiększonym zapotrzebowaniem na prąd...

    Myślę, że mosfety to się raczej uszkadzają, z powodu złego sterowania, złego zasilania (zła filtracja, duże impulsy napięcia zasilania), z powodu też różnych przerw w obwodzie z tego względu brak stabilnej pracy układu, oraz zwarć różnego typu między innymi, zwarć trafek. W trudniejszych przypadkach Elki w inwerterze (zwłaszcza starych) nie mierzę tylko wymieniam na nowe (ESR). Pisałeś wcześniej że wszystkie lampy pobierają ten sam prąd, w takim razie powinny być dobre, przecież niemożliwe jest, żeby wszystkie jednakowo się uszkodziły i w równym stopniu. Sądzę że w tym przypadku sprawę by załatwiła wymiana inwertera na pewny, sprawny, oraz wymiana elek w zasilaczu.

    0
  • #21 21 Mar 2017 11:30
    Darek.S
    Poziom 31  

    Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Póki co założyłem inwerter z telewizora kolegi ( który jest już mój). W całkowicie sprawny inwerter inwestował póki co nie będę. Telewizor wydaje z ograniczona mocą inwertera o czym klient zostanie poinformowany. A telewizorem od kolegi zajmę się w wolnej chwili po nabyciu dwóch podwójnych mosfetów. Co do poboru prądu to z dwoma diodami w charakterze wyłączenia protekcji cały telewizor pobierał 210W tuż po włączeniu. Po kilku minutach moc ta spadała do 190W. Ciekawostką jest to, że sekundowe wyłączenie i włączenie i znowu przez kilka minut moc jest wyraźnie wyższa ( a przecież nic się nie wystudza w tak krótkim czasie). Z działającą protekcją podświetlenie wyłącza się zatem z powodu przekroczenia pewnego poziomu mocy. Przy niepracującym podświetleniu telewizor pobiera raptem 30W ( jest fonia) zatem na samo podświetlenie zostaje180W :shocked!: . Zatem grubo za dużo...

    0
  • Pomocny post
    #22 21 Mar 2017 21:18
    lisek
    Spec od monitorów

    Firma podaje dla tego modelu max. pobór 170-180W

    Cytat:
    Raiting 24v ---:5.0 A
    Model NO:T370XW02 V.6
    AU Optronics XXXXG


    Samsung LE37R81B - Podświetlenie mrugnie tylko na ułamek sekundy

    Zawsze do wymiany owe 4x elektrolityczne kondensatory

    Identyczny 4H.V1448.291/B1 tylko na 16-lamp (w T315XW01) przy zasilaniu 24V pobierał ok. 4,5A+/- 0.2 (zależnie od ustawionych parametrów obrazu)

    Link

    0
  • #23 22 Mar 2017 19:58
    Darek.S
    Poziom 31  

    lisek napisał:


    Zawsze do wymiany owe 4x elektrolityczne kondensatory


    Będę miał na uwadze na przyszłość. tym razem tego nie zrobiłem z uwagi na b. dobre pomiary ESR Meter ( ESR rzędu 0,1 Oma...). Jak wspomniałem telewizor wydałem z ograniczoną mocą na podświetleniu (po przetestowaniu cokolwiek). Mam telewizor od kolegi i po naprawie podświetlenia ( na pewno owe dwa podwójne Mosfety i bezpieczniki) będę się doktoryzował. A póki co w najbliższym czasie zamykam. Zawsze mogę założyć nowy temat lub otworzyć obecny

    0
  • Pomocny post
    #24 22 Mar 2017 20:01
    GanCegall
    Poziom 28  

    lisek napisał:
    Zawsze do wymiany owe 4x elektrolityczne kondensatory


    Tu podpisuje się obiema rękami, mimo że na miernik ok - nie działają!

    0
  • #25 22 Mar 2017 20:07
    Darek.S
    Poziom 31  

    na zakończenie...

    buli1 napisał:
    Samsung 37LER81B - na pewno masz taki model tv??jakoś pierwsze słyszę o takim...popraw to..
    Hmmm jaki zasilacz ? jaki inverter??

    Tak była literówka bo to jest to LE37R81B ( a kolegi LE37R82B ). A zasilacz już tu został wymieniony i rzeczywiście to BN44-00157A. A inwerter podałem ale powtórzę
    4H.V1448.481//C1. Tak czy owak jeszcze raz wszystkim dziękuję.

    0