Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[STM32][eclipse][HAL] Tworzenie nawego pliku z kodem odwołanie do biblioteki HAL

rafiks 19 Mar 2017 00:07 1746 3
Computer Controls
    rafiks
    Level 18  
    Witam, właśnie przesiadłem się z avr na arm. I mam bardzo "głupi" problem. Utworzyłem projekt skonfigurowałem piny procesora za pomocą STM32cube oraz napisałem prostą funkcję wysyłającą dane przez SPI. Wszystko działało do czasu aż utworzyłem nowy plik z kodem ( na zdjeciu widoczny jako ili9341.c) i tam zacząłem przenosić napisane zmienne i funkcje z pliku "main.c". Kompilator zgłasza mi że nie wie co to uint8_t lub hspi2 itp. próbowałem dodawać do pliku "ili9341.c" np #include "stm32f1xx_hal.h" czy "stdint.h" ale zawsze pojawia się jakaś nieznana zmienna lub inny błąd. Co robię źle?

[STM32][eclipse][HAL] Tworzenie nawego pliku z kodem odwołanie do biblioteki HAL [STM32][eclipse][HAL] Tworzenie nawego pliku z kodem odwołanie do biblioteki HAL [STM32][eclipse][HAL] Tworzenie nawego pliku z kodem odwołanie do biblioteki HAL
  • Computer Controls
    User removed account
    User removed account  
  • Computer Controls
    Grytronics
    Level 17  
    temat stary, ale moze nie do konca uyupelniony:

kolega poprzednio dal wskazowke nr1 - w pliku main.c powinienes dolaczyc plik naglowkowy iii9341.h a nie zrodlowy .c
    To moze jednak nie wwystarczyc i powinienes jeszcze w swoim pliku zrodlowym iii9341.c dolaczyc w nastepujacej kolejnosci, nastepujace biblioteki:
    #include <stdint.h>
    #include <iii9341.h>

Waznym tutaj jest kolejnosc - kompilator sprawdza po kolei,czyli jesli w pliku iii9341.h uzywasz uint8_t bez wczesniejszego poiinformowania go co to jest za typ wpisujac #define <stdint.h>, wtedy otrzymasz info o bledzie