Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Zlecę] wykonanie nietypowego urządzenia dla osoby niepełnosprawnej

medvedasek 19 Mar 2017 09:51 3783 31
    medvedasek
    Level 7  
    Witam,

Poszukuję wykonawcy nietypowego urządzenia.
    Jestem osobą niepełnosprawną (w domu poruszam się na tradycyjnym fotelu biurowym).
    Potrzebuję go odrobinę zmodyfikować pod swoje potrzeby, a mianowicie:
    1. nad stelażem z kółkami urządzenie opuszczające matę antypoślizgową - efekt do uzyskania to zablokowanie przemieszczania się fotela (załączam rysunek - na zdjęciu fotel nie jest tym, który będzie docelowy, ale nie ma to znaczenia na etapie ogłoszenia)
    [Zlecę] wykonanie nietypowego urządzenia dla osoby niepełnosprawnej
    2. sterowanie góra/dół przy poręczy fotela
    3. estetyka wykonania

sposób rozliczenia: umowa o dzieło

poszukuję osób z okolic Łodzi, gdzie mieszkam (nie jest to warunek, ale będzie konieczne kilka spotkań)
    Contact the author of the topic by Private Message (PM icon).
    Jarkon2
    Level 25  
    medvedasek wrote:
    urządzenie opuszczające matę antypoślizgową - efekt do uzyskania to zablokowanie przemieszczania się fotela

A nie lepiej / prościej zrobić mechanizm blokujący kółka? Podobnie jak w wózkach dla dzieci.
    medvedasek
    Level 7  
    Jarkon2 wrote:
    medvedasek wrote:
    urządzenie opuszczające matę antypoślizgową - efekt do uzyskania to zablokowanie przemieszczania się fotela

A nie lepiej / prościej zrobić mechanizm blokujący kółka? Podobnie jak w wózkach dla dzieci.

nie jest, to rozwiązanie dla mnie - nie zawracałbym ... gdyby ta metoda była realna dla mnie
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Raczej siłownik (np. śrubowy) z gumową ,,stopą", opierający ją o podłoże. Można też zastosować małe solenoidy blokujące nawet wszystkie kółka. Jedno czy drugie sterowane przyciskiem na poręczy krzesła. Czy tak ?
    medvedasek
    Level 7  
    tak - siedząc przy biurku czy stole opieram się o blat klatką piersiową i wytwarzam siłę odpychającą, którą muszę zneutralizować
    aaanteka
    Level 41  
    Może teoretycznie proste rozwiązanie z tymi elektromagnesami ,ale praktycznie realizacja może trochę być skomplikowana. Zastosowanie przedstawionych gotowych wyrobów jakim są typowe produkcyjne kółka meblowe raczej nie wchodzi zakres takiej realizacji. Należałoby opracować i wykonać takie podzespoły od podstaw z uwzględnieniem sposobu skutecznego blokowania .
    Ewentualnie zaadoptować gotowe kółka z hamulcem dodając odpowiedni mechanizm sterowniczy :

[Zlecę] wykonanie nietypowego urządzenia dla osoby niepełnosprawnej [Zlecę] wykonanie nietypowego urządzenia dla osoby niepełnosprawnej [Zlecę] wykonanie nietypowego urządzenia dla osoby niepełnosprawnej [Zlecę] wykonanie nietypowego urządzenia dla osoby niepełnosprawnej .

Ale zasadnicze pytanie ,które się nasuwa to ,czy mają być zachowane pełne właściwości jezdne zwykłego fotela we wszystkich kierunkach? Czy może rozchodzi się o fotel praktycznie odsuwany i przysuwany do stołu ,praktycznie w jednym kierunku?

Podstawowa sprawa ,to również maksymalna siła z jaką osoba korzystająca może napierać na fotel.

Bo jeżeli mówimy bezwładnym napieraniu całą masą osoby dorosłej opartej o blat stołu ,to z pewnością proponowane pierwotnie rozwiązanie z matą antypoślizgową nie spełni funkcji. Ważny jest rodzaj również powierzchni podłogowej. Warto przeprowadzić stosowne doświadczenie w tym względzie .
    eurotips
    Level 39  
    A podparcie się pod pachami nie wchodzi w grę ?
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Są takie kółka, w których blokada nie działa na oponę, tylko na zębatą tarcze obok. Użyć solenoid z rdzeniem wciąganym - mini elektozamek do drzwi. Siedzący jednym przyciskiem na poręczy zablokuje lub odblokuje kola. W tych pokazanych na fotografiach trzeba dość znacznej siły, by zablokować i odblokować, no i trzeba zejść z krzesła.
    aaanteka
    Level 41  
    To są kółeczka fi 50mm, hamulec nie potrzebuje znacznej siły , rzędu pojedynczych niutonów ( spokojnie radzi sobie z nimi 3-5 letnie dziecko).
    Spokojnie można by wykonać sterowanie na elastycznym cięgle w pancerzu jak do hamulców ręcznych rowerowych, nie koniecznie nawet elektromagnetycznie.

Problem w rozwiązaniu hamulca na koła leży w zachowaniu wszystkich stopni swobody kółek takiego fotela jak w przykładzie.

Czekamy na podpowiedź od autora zlecenia.
    medvedasek
    Level 7  
    dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)

aaanteka wrote:
    Ale zasadnicze pytanie ,które się nasuwa to ,czy mają być zachowane pełne właściwości jezdne zwykłego fotela we wszystkich kierunkach? Czy może rozchodzi się o fotel praktycznie odsuwany i przysuwany do stołu ,praktycznie w jednym kierunku?

mają być zachowane pełne właściwości jezdne

aaanteka wrote:
    Bo jeżeli mówimy bezwładnym napieraniu całą masą osoby dorosłej opartej o blat stołu ,to z pewnością proponowane pierwotnie rozwiązanie z matą antypoślizgową nie spełni funkcji. Ważny jest rodzaj również powierzchni podłogowej. Warto przeprowadzić stosowne doświadczenie w tym względzie .

nie ma mocnego naporu - na chwilę obecną jest dostawiana do ostatniego kółka gumowa 7x7cm płaska podkładka
    zrobienie doświadczenia wymagałoby chyba wykonani prototypu

eurotips wrote:
    A podparcie się pod pachami nie wchodzi w grę ?

tego nie jestem w stanie sobie wyobrazić, więc trudno mi się odnieść

Krzysztof Kamienski wrote:
    Są takie kółka, w których blokada nie działa na oponę, tylko na zębatą tarcze obok. Użyć solenoid z rdzeniem wciąganym - mini elektozamek do drzwi. Siedzący jednym przyciskiem na poręczy zablokuje lub odblokuje kola.

to brzmi ciekawie - czy mógłbym poprosić o jakiś szkic, żeby do końca zrozumieć ideę? czy realna jest opcja awaryjnego odblokowania na wypadek awarii?

aaanteka wrote:
    To są kółeczka fi 50mm, hamulec nie potrzebuje znacznej siły , rzędu pojedynczych niutonów ( spokojnie radzi sobie z nimi 3-5 letnie dziecko).

choruję na dystrofię mieśniową (choroba postępuje - siły brak)
    Zbigniew 400
    Level 38  
    Zaproponowałem zbudowanie jeźdźącej platformy pod fotel. Uwaźam to za lepsze rozwiązanie.
    vodiczka
    Level 43  
    Zbigniew 400 wrote:
    Zaproponowałem zbudowanie jeźdźącej platformy pod fotel
    Lepszym rozwiązaniem jest kupno wózka przystosowanego do jazdy po mieszkaniu.
    http://www.acumobil.pl/navix.html
    Dofinansowanie z PFRON
    Zbigniew 400
    Level 38  
    Ze względu na ergonomię fotel jest lepszy.
    Pijopic
    Level 17  
    Witam
    Możesz w inny sposób to rozwiązać, wystarczą dwa odcinki linki zamocowane do oparć fotela, dwa uchwyty przy biurku do zaczepienia tych linek i problem z głowy. Jest to proste, tanie i bardzo szybkie do realizacji we własnym zakresie.
    Pozdrawiam Piotr
    aaanteka
    Level 41  
    vodiczka wrote:
    http://www.acumobil.pl/navix.html
    Dofinansowanie z PFRON

Niestety większość wózków nie jest uniwersalnych , generalnie przystosowane są do warunków zewnętrznych lub też dużych pomieszczeń. W przeciętnym mieszkaniu nie da się z nich korzystać .
    Z kolei konstrukcje lekkie nie nadają się do ciągłego użytkowania w terenie .
    A PFRON finansuje co najwyżej część kosztów na zakup jednego wózka na kilka lat.

Jeżdżąca platforma jak najbardziej tak ,tylko sprawa od razu znacznie komplikuje się .
    Można wykonać nawet to tak ,ze normalnie fotel spoczywa na solidnej podstawie , a siłownik w miarę potrzeby wysuwa kółka jezdne . Podobne rozwiązanie jest zrealizowane w jednym z elektrycznych "paleciaków " do rozwożenia towaru na powierzchniach pochyłych .

Inne rozwiązanie ,które nasunął pomysł autora to zastosowanie przyssawek próżniowych takich jak kiedyś stosowano do maszynek do mięsa a obecnie stosuje się również do anten CB ( inny rodzaj niż magnetyczne). Oczywiście użycie takiego rozwiązania zależy od powierzchni podłogowej. Było by to rozwiązanie dość proste i ekonomiczne.

[Zlecę] wykonanie nietypowego urządzenia dla osoby niepełnosprawnej [Zlecę] wykonanie nietypowego urządzenia dla osoby niepełnosprawnej [Zlecę] wykonanie nietypowego urządzenia dla osoby niepełnosprawnej [Zlecę] wykonanie nietypowego urządzenia dla osoby niepełnosprawnej
    nuszek
    Level 29  
    Włożyć pod spód poduszkę powietrzną, np. przystosować piłkę gumową, sposób pompowania, ręczny lub elektryczny.
    Blokada będzie elastyczna.
    medvedasek
    Level 7  
    Zbigniew 400 wrote:
    Zaproponowałem zbudowanie jeźdźącej platformy pod fotel. Uwaźam to za lepsze rozwiązanie.

jeszcze raz przepraszam, że nie spytałem przed wpisaniem w temat

nuszek wrote:

od momentu konieczności klapnięcia na .... poruszam się po mieszkaniu na fotelu (kwestia indywidualna - jest mi wygodniej i lepiej)
    wózek ręczny i elektryczny posiadam

Pijopic wrote:
    Możesz w inny sposób to rozwiązać, wystarczą dwa odcinki linki zamocowane do oparć fotela, dwa uchwyty przy biurku do zaczepienia tych linek i problem z głowy.

myślałem o tym (dodatkowo karabińczyk) rozwiązanie ze sterowaniem elektrycznym nie ogranicza do miejsc gdzie taki uchwyt będzie zamocowany

nuszek wrote:
    Włożyć pod spód poduszkę powietrzną, np. przystosować piłkę gumową, sposób pompowania, ręczny lub elektryczny.

też ciekawe

dziękuję za poświęcony czas :) co nie oznacza, że temat do zamknięcia - chciałem bardzo podziękować
    sorry z brak decyzji, ale na razie mętlik w głowie

temat zrobiłem jako zlecenie, a zrobił się wątek z poradami
    aaanteka
    Level 41  
    Po przeprowadzeniu eksperymentu mogę zaproponować:
    -Koszt wykonania funkcjonalnego pewnego rozwiązania z montażem do adoptowanego fotela określam na kwotę 1000 pln.

Urządzenie w pełni mechaniczne , bez zasilania i siłowników elektromagnetycznych , śrubowych ,czy innych wymagających zasilania elektrycznego. Siła potrzebna do unieruchomienia wywołana naciskiem masy 0,3-0,85 kg.
    Oczywiście można wykonać wersję ze sterowaniem elektrycznym.

Praktycznie po kosztach zastosowanych materiałów i koszta pośrednie .
    Czy koledze to odpowiada?
    medvedasek
    Level 7  
    Dzięki serdeczne dla wszystkich za wszystko :)
    po przemyśleniach kieruję się w stronę platformy pomysłu Zbigniew 400
    aaanteka
    Level 41  
    Czyli " daleko padało jabłko od jabłoni ". Generalnie zlecenie całkowicie nie aktualne , a realizacja inna niż w temacie . Z drugiej strony jak to się na do wytycznej zachowania wszystkich właściwości jezdnych wskazanego fotela ? Raczej nijak .
    medvedasek
    Level 7  
    Ale czy to źle, że powstało w drodze rozwiązanie, które będzie (tak oceniam na dziś) lepsze dla mnie?
    chciałem podarować wszystkim punkty, ale jako nowy nie mogę lub nie umiem
    medvedasek
    Level 7  
    przed rozpoczęciem tematu czytałem wytyczne, ale uznałem, że poziom mojej wiedzy technicznej nie pozwala mi na opisanie tematu inaczej niż jak laik
    temat zostanie zlecony, więc dział chyba ok - zdziwiłem się dyskusją, bo się nie spodziewałem zaangażowania w pomoc znalezienia dla mnie rozwiązania, bardziej ofert, które zresztą też były
    encore
    Level 19  
    aaanteka wrote:
    Nie tylko , to dział Projektowanie Ogłoszenia -Zlecę , zresztą sam się kolega dziwił rozpoczętą dyskusją .

ponieważ to jest właśnie dział Projektowanie Ogłoszenia nie warto się za nadto produkować w tym dziale tylko oferować swoją wizję projektu, za swoja stawkę.

Tyle i tylko tyle.

Szukanie recepty na zbawianie świata w tym konkretny dziale jest wysoce niewskazane.
    Podchodzić należy całkowicie na chłodno, nie ma znaczenia kim jest klient i jakie ma problemy życiowe.
    Klient to klient, w żadne nawet najmniejsze relacje emocjonalne nie należy z nim wchodzić.
    Wierz mi, że to bardzo ułatwia rozmowy.

Pamiętam ze szkoły wierszyk. "Osiołkowi z żłoby dano, w jeden owies w drugi siano ..."
    vodiczka
    Level 43  
    encore wrote:
    Szukanie recepty na zbawianie świata w tym konkretny dziale jest wysoce niewskazane.
    Nie zbawianie świata a chęć pomocy potrzebującemu, niekoniecznie poprzez płatne zlecenie.
    Swoją drogą ciekawe ile będzie kosztować wykonanie jeżdżącej platformy wg. pomysłu Zbigniew400.
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    Panie i Panowie, często oglądam ogłoszenia tutaj zamieszczane i jestem zszokowany żałosnym podejściem wykonawców. To dział w którym ktoś zleca i ma pieniądze, a wykonawcy powinni składać dyskretnie oferty, negocjować i realizować.
    Jak to wygląda w praktyce ? Albo robi się g... burza, że za tyle to student nie przeżyje, albo wręcz odwrotnie - zamiast składać oferty pojawiają się propozycje, jak zleceniodawca może sobie sam coś zrobić.
    Nie o to chodzi w biznesie ;-)
    Ryszard49
    Level 38  
    Kuniarz, tutaj na tym forum każdy może mieć swoje pięć minut. Można być właścicielem firmy, serwisantem itp. Jeżeli jest to dział zleceń to powinno zostać zablokowane pisanie postów. Wszelkie oferty powinny być składane poza forum.
    aaanteka
    Level 41  
    Przede wszystkim oferty - zlecenia powinny być weryfikowane do realnych możliwości realizacji. Większość zleceń ,to zlecenia " promu kosmicznego " za przysłowiową piątkę na piwo.
    Ogólnie zlecenie powinno być zrealizowane na zasadzie kwestionariusza ,który musi mieć wypełnione wszystkie konieczne punkty , w tym budżet , przedział cenowy ( obejmujący modernizację ,ewoluowanie , utrudnienia zlecenia) .
    Natomiast dyskusja jak najbardziej , wstępne wyceny również ale w dziale "Opracowanie zlecenia ", szczególnie dla nowych użytkowników forum.
    Wracając do meritum sprawy w tym zleceniu od samego początku nie można było się dowiedzieć do chwili obecnej ,ani na forum , ani prywatnie o rodzaju powierzchni podłogowej , wadze użytkownika ,a co za tym idzie mogących wystąpić obciążeń.
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    aaanteka wrote:
    w tym budżet , przedział cenowy

To są kluczowe sprawy... Często zleceniodawcy robią wielkie oczy, że prototyp kosztuje więcej niż w sklepie, ale to jest wątek przerabiany setki razy...