Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wiertarka Hitachi nie działa

olek23nie 19 Mar 2017 11:31 1755 3
Testo
    olek23nie
    Level 7  
    Witam serdecznie proszę o pomoc w sprawie wiertarki mam ją od znajomego. Po rozkręceniu jej i założeniu przewodu sieciowego wiertarka nie reaguje, na zdjęciu ukazany jest przewód który nie jest nigdzie podłączony i tu pytanie gdzie go podłączyć i czy wtedy wiertarka ruszy?
  • Testo
    stanislaw1954
    Level 43  
    To jest kondensator przeciwzakłóceniowy możesz go odłączyć i połączyć przewód zasilający z przewodami idącymi do wyłącznika czerwony i szary(?), ale mam wrażenie ,że to nie pomoże tej wiertarce. Po co, ktoś odkręcał przewód zasilający? bez powodu?
  • Testo
    Kamilpl123
    Level 15  
    Witam, ja bym sprawdził na kolegi miejscu jeszcze wyłącznik, czy jest okej czy nie. Wystarczy sam multimetr cyfrowy ( może być najtańszy ). Można to zrobić z podpiętym napięciem na zaciski wejściowe 3,4 i mierząc co będzie na wyjściu 1,2. Albo poprzez test ciągłości obwodu ( funkcja multimetru ) podłączając przewody pomiarowe pomiędzy 1,4 i 2,3. To tak na szybko i łopatologicznie.

Niech kolega sprawdzi również sam przewód zasilający czy przewodzi czy też nie.

A ten przewód który "wisi" jest łączony z rdzeniem stojana, i stamtąd też odpadł. Lecz pytanie brzmi dlaczego?

Pozdrawiam