Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

fiat Stilo kombi 1.9jtd 115km 04r. spaliłem bsi nie działa szyberdach i tempomat

tadzio1968 19 Mar 2017 18:32 1605 12
    tadzio1968
    Level 10  
    Marka:Fiat
    Model:stilo
    Chassis (płyta lub główne podzespoły):ecu 15
    Inne (uwagi): po zmianie bsi nie działa
    1) szyberdach żaluzja sufitowa brak napięcia ale podświetlacze przycisków i pokrętła świecą
    2) tempomat >błąd uszkodzony stycznik STOP jak wszedłem w sprawdzanie to działa na zwarciu i rozwarciu. STOP wciśnięty brak błędów .
    3)climatronik działa ale nie poprawnie
    może to być że BSI jest za ubogie opcjonalnie ???????

Dodano po 6 [godziny] 8 [minuty]:

Dzisiaj troszkę pogrzebałem przy szyberdachu i ruszyła zasłona i on a mianowicie bsi przesyła sygnał masy (-) do kostki i wszystko rusza.
    Pozostaje czujnik Stop i klimatronic.
    Ireneo
    Level 42  
    Tam nie ma bsi tylko body.
    dabu
    Level 32  
    Body jest skonfigurowane pod dane auto.
    tzok
    Moderator of Cars
    W FIATach się to nazywa Body Control Module (BCM) i jest częściowo konfigurowalne. Jeśli masz wystarczająco zgodny moduł powinno wystarczyć wykonanie procedury dopasowania PROXI (ze względów historycznych zwaną niekiedy "osiowaniem"). Obecność dachu panoramicznego na pewno jest opcją konfigurowalną, podobnie jak tempomat.

Czujnik stopu jest dwustopniowy/dwuobwodowy, oba obwody muszą być sprawne.
    tadzio1968
    Level 10  
    co masz na myśli pisząc czujniki stopu dwustopniowy i dwuobwodowy ??
    jak sprawdzałem czujnik delfajem to oba działają na rozwarcie i na zwarcie a błąd jest nadal P0703 .
    Wracając do tematu > dzisiaj kupiłem i podłączyłem cały zestaw startowy od kombi i szyber ruszył i działa ale tylko klimatronic nie chce się zgrać podobno jak spalił się BCM to uszkodził panel klimatronica ale według mnie on żyje bo załancza się klima i jest sterowanie jest nawet z nim komunikacja tylko są dwa błędy z klap jednej która daje na środek od góry a druga to po stronie kierowcy nawiew . myślę że może to być przyczyna nie zgrania się klimatronika z BCMem
    tadzio1968
    Level 10  
    dzisiaj kupiłem drugi czujnik w serwisie od stopu pod nr. nadwozia i nadal to samo błąd P0703 mostkowałem robiłem na różne sposoby i to samo tylko mnie jedna rzecz dziwi jak czujnik jest wypięty z mocowania pedału to stop się świeci i nie ma błędu ???????
    tzok
    Moderator of Cars
    W diagnostyce parametrów bieżących możesz obserwować stan czujników stopu - zrób z tego użytek, nie patrz tylko na błędy.

tadzio1968 wrote:
    jak czujnik jest wypięty z mocowania pedału to stop się świeci i nie ma błędu
    No to popatrz jak czujnik jest zamocowany i trochę pomyśl jak on działa.
    tadzio1968
    Level 10  
    sprawdziłem mocowanie i znam zasadę działania rozebrałem go na części pierwsze jest w nim regulacja co o tym już dawno wiedziałem .
    obserwowałem też parametry bieżące tak samo i czujnika sprzęgła i nadal nic
    tzok
    Moderator of Cars
    To dlaczego Cię dziwiło, że jak czujnik jest wypięty z mocowania to stop świeci? Tych czujników jest kilka rodzajów... http://www.forum.alfaholicy.org/166/63958-blad_p0703_po_zalozeniu_tempomatu_.html
    tadzio1968
    Level 10  
    u mnie jest w włącznik cztero pinowy dwa styki od stopu i dwa od tempomatu, kombinowałem na różne sposoby i nadal jest błąd P0703 a jak wypinam do z podstawy to błąd daje się skasować a jak jest w mocowaniu to błąd nie schodzi .
    Może ktoś miał taki problem???

Dodano po 26 [minuty]:

pojawił się następny problem jak sprawdzam pedał sprzęgła to pokazuje że jest Zwolniony jak wciskam sprzęgło na na kompie nie ma zmian a czujnik jest sprawdzony .
    tzok
    Moderator of Cars
    Jak zmieniają Ci się podświetlone parametry gdy naciskasz pedał hamulca:
    fiat Stilo kombi 1.9jtd 115km 04r. spaliłem bsi nie działa szyberdach i tempomat

tadzio1968 wrote:
    pojawił się następny problem jak sprawdzam pedał sprzęgła to pokazuje że jest Zwolniony jak wciskam sprzęgło na na kompie nie ma zmian a czujnik jest sprawdzony .
    Więc prawdopodobnie masz uszkodzoną wiązkę i brakuje zasilania na czujniki.
    tadzio1968
    Level 10  
    TZOK wracając do twojej wcześniejszej wypowiedzi mnie nic nie dziwiło że świeci STOP przy wypiętym czujniku z mocowania tylko że daje się skasować błąd P0703
    tzok
    Moderator of Cars
    Masz niespójność sygnału przy wciśniętym czujniku, jak go założysz i będziesz trzymał wciśnięty pedał hamulca też powinno się dać skasować błąd.