Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot Partner 1.6 HDI 75 km - Po wymianie EGR więcej pali !

cud 19 Mar 2017 17:36 3501 2
    cud
    Level 2  
    Witam
    Wymieniłem zawór EGR bo włączał sie tryb awaryjny (auto nie wchodzilo na obroty powyzej 3 tysiecy) i palila sie lampka silnika .
    EGR nowy oryginalny (lampka dalej się pali bo błędu jeszcze nie skasowałem) .
    Po wymianie auto nabrało mocy jak nigdy wcześniej , przyśpiesza jak rakieta :D ale spalanie paliwa wzrosło dość drastycznie .
    Wczesniej na trasie spalał okolo 6 litrów (okolo 120-130 km/h) a teraz po przejechaniu 600 km wyszło 9l na 100 km (140-150 km/h) .
    Wcześniej przed wymianą EGR auto nigdy nie rozpędzało sie do 150 km/h a po wymianie to jest żaden problem i zostaje dużo zapasu mocy .
    Jadąc 140-150 km/h tak jakby auto jechało fajną niewyżyłowaną prędkością .

EGR wymieniałem sam , czy po wymianie muszę zrobić adaptację EGR ?
    Kolejne pytanie czy do skasowania błędu (EGR niedomkniety) lepiej jechać do jakiegoś zakładu czy może przyszłościowo polecacie jakiś interfejs diagnostyczny - większość napraw wykonuję sam ? Jednak ze skanerami diagnostycznymi nie miałem nigdy doczynienia (wiem gdzie podpiąć i obsługa nie wydaję się zbyt skomplikowana)

Czy kupić iCar Vgate i to wystarczy czy może lepiej LEXIA Citroen, PEUGEOT PLANET, DIAGBOX 7.83 ??

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi !
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    To samo zauważyłem w berlingo HDI RHY po zrobieniu EGR ciągnie ładnie ale i pali.
    Ale to normalne, nie pałuj tak to i spalanie spadnie, te lodówki palą tak jak przekraczasz 90km/h.
    cud
    Level 2  
    Strumien swiadomosci swia wrote:
    To samo zauważyłem w berlingo HDI po zrobieniu EGR ciągnie ładnie ale i pali.
    Ale to normalne, nie pałuj tak to i spalanie spadnie.

Dziękuję za odpowiedz , muszę na nowo się nim nauczyć jezdzić bo leci jak rakieta i musze co chwila na licznik patrzec :))

Potrzebna jest adaptacja egr ? Czy w tym modelu się tego nie robi ?