Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór kierunku kształcenia, technik informatyk czy technik teleinformatyk?

kkryzys00 19 Mar 2017 20:35 1506 5
    kkryzys00
    Level 2  
    Witam!
    Stoję przed życiowym wyborem szkoły ponadgimnazjalnej. Z racji, iż od dziecka interesowałem się komputerami i ogólnie sprawami związanymi z informatyką, od kilku lat (już od podstawówki) obrałem sobie, że pójdę do technikum (techniczno-elektroniczne). Myślę, że raczej będę robił to co lubię, a nauka będzie mi sprawiała przyjemność.

Jednak nie jestem pewien co do wyboru konkretnego kierunku: technik informatyk, czy technik teleinformatyk? Wyczytałem już tyle, że informatyk zajmuje się bardziej programowaniem, grafiką, a teleinformatyk siecią. Czy byłby ktoś w stanie wyjaśnić w miarę szczegółowo, czym konkretnie różnią się te dwa kierunki? Na który lepiej iść, który mi się w przyszłości "opłaci"? A jak wygląda sprawa z technikiem informatykiem w klasie mundurowej?

Dodam, że jestem raczej humanistą, i nauki ścisłe niezbyt mi podchodzą. O ile z języka polskiego, angielskiego, wosu czy historii mam 5/6, o tyle z matematyki, fizyki czy chemii mam 3/4. Podejrzewam, że pewnie się to odbije w nauce w technikum, tylko jak bardzo?

Jeżeli chodzi o to co umiem teraz, to z rozkręcaniem, skręcaniem komputerów i laptopów i ich podstawowym serwisem nie mam problemu. Potrafię coś tam wylutować, wlutować. Lubię grafikę i wideo, uczyłem się obsługi i wykorzystywania programów z pakietu Adobe. Uczyłem się języka C++, potrafię napisać jakiś prosty program. Poznałem także C, gdy próbowałem swoich sił w programowaniu mikrokontrolerów AVR. To takie przykłady na szybko.

Byłbym wdzięczny, jeżeli ktoś by coś doradził w tej kwestii.

Pozdrawiam.
    4emtec
    Level 9  
    gdzie sie tego wszystkiego nauczyles w gimnazjum?
    kkryzys00
    Level 2  
    Nie uczyłem się tego w gimnazjum, uczyłem się tego samodzielnie w domu.
    BoostBassLove
    Level 8  
    Moim zdaniem technik informatyk mniej roboty więcej zarobku :D ale z drugiej strony masę ludzi teraz idzie na ten kierunek dlatego ja wybrałem elektronikę :D

Dodano po 2 [minuty]:

A co do Matematyki Fizyki Chemii to tymi 2 ostatnimi bym się nie przejmował bo fizyka elektroniki ma bardzo mało a jak już to ogólnej natomiast matematyka będzie ci potrzebna :D
    4emtec
    Level 9  
    kkryzys00 wrote:
    Nie uczyłem się tego w gimnazjum, uczyłem się tego samodzielnie w domu.

z skad? z ksiazek jak tak to jakich?
    kkryzys00
    Level 2  
    Większość praktycznie z internetu. Po prostu interesowało mnie to, więc brnąłem wgłąb i oglądałem dalej, stąd ta wiedza. C++ uczyłem się z poradników pana Mirosława Zelenta, a C z książki "Mikrokontrolery AVR Język C - podstawy programowania" (+ to co na płycie) pana Mirosława Kardaśa. Chociaż C to tylko początek przeczytałem, więc to tak tylko na marginesie.