Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 207 1.6VTI 5FS termost - Niska temperatura silnika termostat

nikkos 19 Mar 2017 22:08 5958 6
    nikkos
    Level 11  
    Witam wszystkich,

Mam problem z peugeot 207 1.6vti 5fs 120km 150tyś przebiegu.
    Po kolei:
    Problem: Temperatura silnika rośnie i maleje po przejechaniu ok 20km osiąga wartość 90C i tak już się utrzymuje przy wyższych obrotach czasem spada. Spalanie bez zmian.

Wymieniony termostat fazowy wraz z czujnikiem.
    Teraz:
    Silnik nie dogrzewa się temperatura silnika wynosi ciągle 60 stopni. Spalanie bez zmian.

Temperatura odczytywana za pomocą urządzenia diagnostycznego waha się w granicach 58-65C. Wysterowanie termostatu fazowego 0% siłownik pompy ciągle załączony (pompa chodzi).

Wszystko wskazuje na ciągle otwarty termostat. (Oczywiście cały układ odpowietrzony itd. )Ale czy naprawdę 2 byłyby wadliwe? Koszt kolejnego to znów 420zł

Czy ktoś już się spotkał z takim problemem?
    nikkos
    Level 11  
    Tyle to i ja wiem pytanie tylko dlaczego?
    Dwa uszkodzone termostaty, które zachowują się tak samo?
    To jest termostat fazowy może problemy z jego sterowaniem tylko co i na jakiej podstawie nim steruje
    Colinn2111
    Level 1  
    Jestem ciekaw czy problem został rozwiązany. Mam podobny problem w mini, silnik po remoncie z nowym termostatem (chyba fazowym) nie trzyma temperatury, średnio 70 st.
    polo1995
    Level 3  
    Witam tak się podepnę może ktoś odpisze, udało się rozwiązać problem ?
    zi.ko
    Level 26  
    Może być zatkany mały obieg płynu, najczęściej w nagrzewnicy. W takim przypadku ciśnienie płynu chłodzącego wytwarzanego przez pompę wody pokonuje opór sprężyny w termostacie i na siłę przepycha płyn na duży obieg.