Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Klimatyzator do salonu -dobór. LG P12EN, Kasai KED-12KTA, Gree?

prezesonline 21 Mar 2017 07:43 9882 6
    prezesonline
    Level 11  
    Mam już przygotowaną instalację pod klimę w salonie. Mieszkanie ma 55 mkw (salon 19 mkw otwarty na korytarz ok. 5mkw, obok malutka kuchnia półotwarta zasłonięta od salonu w połowie ścianą ok.6mkw, zamykane oddzielnie z korytarza łazienka 5 mw i dwa pokoje 9 i 10 mkw. Mieszkanie jest na 4 (ostatnim) piętrze w 50-letnim bloku i w upały w 2015 r. temperatura w mieszkaniu dochodziła do 30 stopni :D
    Generalnie klima ma założenia:
    - ma schłodzić salon a pokoje jeśli otworzę drzwi to tylko dodatkowo obniżyć o parę stopni, więc 3,5kW mi wystarczy
    - będzie działać raczej w większe upały oraz okazjonalnie gdy pod koniec zimy wyłączają się grzejniki a w mieszkaniu zimno (funkcja grzania)
    - klima będzie na jednofazowej instalacji, w mieszkaniu bezpiecznik główny 25A, nowa instalacja wewnątrz (osobny kabel i C-16 dla klimy) ale blok ma stare druty aluminiowe :D na dodatek po remoncie chodzą już płyta indukcyjna jednofazowa (wywalony gaz), zmywarka pralka itp. dlatego nie będę inwestował w mega mocne i prądożerne urządzenie
    - klimę instaluję pod oknem w staroświeckiej spółdzielni na zasadzie "my panu zgody nie damy, a jak nie będzie donosów to sami panu nie ściągniemy" więc nie chcę inwestować np. 4 tys. PLN bo jakieś ryzyko nakazu zdjęcia klimy przez nazdór budowlany istnieje, choć uważam że małe bo generalnie nie słyszy się aby w blokach tak często kazali zdejmować instalacje powieszone bez zgody
    - klima ma obniżyć temperaturę do "ludziej" ale nie lubię lodówki w mieszkaniu

Dlatego analizując różne rzeczy podoba mi się
    LG Standard Plus P12EN, rzekoma gwarancja 10 lat dla sprężarki sugeruje, że producent robi dobry sprzęt.
    Minusem jest cena - ok. 2110 zł

Dla porównania znalazłem Kasai KED-12KTA, ceny w necie 1330 a też klasa A++, 3,5kW więc parametry podobne. W LG podoba mi się wyświetlanie aktualnego zużycia prądu.

Warto dopłacać do LG?
    Chciałbym by urządzenie podziałało te 5-8 lat co najmniej. Z drugiej strony nie chcę inwestować za dużo bo mam perspektywę pracy za granicą być może jeszcze w tym roku więc proszę o opinię czy warto dopłacać do LG?

Firma która robiła u mnie instalację polecała z kolei Gree i takie też najczęściej instalują. Czy to prawda, co piszą w necie, że to dobra firma, ale chińszczyzna i nie wiadomo jak trwała względem pewnego LG?

Wiem, że instalację dla np. gwarancji LG musi robić autoryzowany serwis ale taniej mi wychodzi że instalację i podłączenie zrobi mi znaleziona firma od klimy, a sprzęt kupuję przez net bez instalacji. W Warszawie tak oszczędzam parę stów względem ofert klima+instalacja więc czyszczenie i serwis klimy wolę robić "bezgwarancyjnie".
    IreuN
    Level 11  
    Pardon me, LG Standard Plus P12EN za 2110zł? A kto ci to zamontuje? Bo tyle to samo urządzenie może kosztować, chociaż i tak dosyć mało, ale możliwe, że ja przepłaciłem 200zł, a to jeszcze jest cena NETTO. Montowałem w lipcu, za całość, razem z montażem wyszło mi 3430zł BRUTTO.

Jeśli masz jakieś konkretne pytania co do tej klimy to mów, chętnie odpowiem bo mam i używam, w skrócie chłodzi, grzeje, w miarę cicha, chociaż zmiany prędkości trochę dają się we znaki, do monotonnego dźwięku by się człowiek przyzwyczaił, a to raz szybciej raz wolniej działa, przynajmniej tak ja to określam.
    prezesonline
    Level 11  
    Dlaczego wybrałeś ten model LG, skoro na rynku są tańsze o podobnej mocy?
    Nie miałem wcześniej klimy w domu więc drugie pytanie może brzmieć dziwnie: czy jednostka wewn. lub zewn. powodują, oprócz hałasu, jakieś wyczuwalne wibracje ścian?
    Czy jednostka zewnętrzna jest głośna - zakładając, że klima nie chodzi na maksymalnych obrotach to czy wydaje wówczas mniej decybeli niż deklarowane w tabelach i w środowisku bardzo cichego osiedla (widok na park, zero szumu aut czy tramwajów) może to być uciążliwe dla najbliższych okien?
    U mnie były różne warianty ale ulokowanie najlepiej wyszło pół metra obok stołu jadalnego - z tego co wiem to ten model rzuca powietrze górą daleko wewnątrz pomieszczenia, więc raczej na żarcie tuż przed-pod klimą raczej nie poleci?

IreuN wrote:
    Pardon me, LG Standard Plus P12EN za 2110zł? A kto ci to zamontuje? Bo tyle to samo urządzenie może kosztować, chociaż i tak dosyć mało, ale możliwe, że ja przepłaciłem 200zł, a to jeszcze jest cena NETTO.

W internecie - wyszukiwarki cenowe - urządzenie jest od ok. 2110 zł brutto z wysyłką w Polsce. Ich niska cena to efekt dużych rabatów w LG z uwagi na liczbę zamówień. Oczywiście to cena samej klimy, ja dopłaciłem parę stów za instalację w wylewce i podtynkowo (robiłem całkowity remont generalny z wyburzaniem ścian i wymianą wszystkiego, co w 50-letnim bloku oznaczało totalną rozpierduchę i wszelkie skargi sąsiadów na policję itd. :D na wszystko ponad rok zbierałem papiery ale na klimę pod oknem oficjalnie zgody nie mam).
    Teraz jeszcze parę kolejnych stów pójdzie na podłączenie do przygotowanej instalacji ale i tak kalkuluje mi się taniej (poniżej 3 tys. brutto) niż gdybym wybrał firmę w Warszawie która zrobi wszystko razem drożej (i na dodatek żadna nie chciała nic negocjować, u mnie może jest typowe 5 mb na styk ale roboty było dużo bo te 5 m idą z salonu skosem w wylewce do okna pod kuchnią, przebijane były mega ciężkie i głośne ściany, odprowadzenie wody innym oknem niż jednostka zewn. z innej strony mieszkania za balkon do ogródków, bo nie chcę się narazić żadnym sąsiadom i główne ryzyko jakie istnieje to że ktoś złośliwie doniesie "ze względu na estetykę").
    IreuN
    Level 11  
    No to po kolei, uznałem, ze warto dopłacić, chyba ma kilka funkcji więcej niż coś co mi z Gree proponowali, poza tym to jest jednak marka i 10 lat gwarancji na ten kompresor, chociaż wiem, że prędzej elektronika padnie, no tak już jest i nic z tym nie zrobię. Mimo wszystko nie żałuję, że kupiłem wtedy, chociaż fakt , może wyszłoby taniej kupić klimę raz i zamontować dwa, niż wszystko za jednym razem.

Nic nie turkocze, montowałem centralnie na ścianę, rurki są ładnie schowane za taką plastikowa osłonką w miare estetycznie, jednostki zewnętrznej wewnątrz nie słychać, na zewnątrz słychać praktycznie tylko wentylator, nie jest to warkot ani nic w tym stylu. Do tego jest tryb nocny, który ponoć wycisza jednostkę zewnętrzną, chociaż nie testowałem tego, ale wierzę, że działa, nie czuję potrzeby używania.

Ten model ma autoswing góra-dół, bez boków, to jest w wyższym, premium czy prestige, jakoś tak. Ogólnie planuję za jakiś czas tą jednostkę przenieść do drugiego mieszkania, w którym jestem rzadziej a sobie kupić wyższy model, i zainstalować go już do ściany, tak, żeby tego widać nie było.

Co to zgody to spółdzielnie mam fajną, proste pismo w jedną stronę, tydzień czekania około, odpowiedź: "Ok, ale do 45dB jednostka zewnętrzna i w obrębie balkonu, jak sąsiedzi będą sie skrażyć robisz badania głośności, jak jest mniej niż 45dB to kij w oko sąsiadom."

Ja mam jednostkę wewnętrzną zamontowaną mniej więcej na środku dłuższej ściany w salonie, centralnie na wprost od drzwi do kuchni, wiec tam też to w miarę działa, chociaż oczywiście temperatura w kuchni jest o kilka *C wyższa niż w salonie.

Mi rurka wystaje z balkonu, skapuje na trawnik z drugiego piętra, ani słowa póki co nie usłyszałem od sąsiadów na temat klimatyzacji.

Funkcja osuszania jest.. dziwna jak dla mnie, rozumiem, że ona utrzymuje temperaturę która była, osuszając przy tym pomieszczenie, no działa to tak, że chłodzi, jak temp. jest mniejsza o wiecej niż 2 stopnie od tego co się było to się wyłącza, całkowicie i włącza się potem jak temperatura wzrośnie, trochę dziwne, bo silnik inwerterowy chyba powinien zwolnić, a nie się wyłączać, no i czasem żaluzja po wyłączeniu się nie zamknie, co jest trochę wkurzające, dopytam o to przy przeglądzie. Przeglądy według gwarancji mam co pól roku robić, ale się nie słucham i będę robił co roku, zobaczymy jak to będzie, ale to trochę uznaję za wyłudzanie pieniędzy.

Mam nadzieję, że trochę Ci to urządzenie opisałem, jak coś jeszcze to.. pytaj. ;)
    wnoto
    Level 34  
    W przypadku samodzielnego montażu nici z gwarancji 10-letniej.
    IreuN
    Level 11  
    Ja słyszałem coś, że nici z gwarancji, jeśli hologram na klimatyzacji nie jest polski, chociaż nawet nie wiem jaki mam ja, ale montowała mi to dobra firma a klimatyzacji biorą z winekry, czy jakoś tak, to jest dystrybutor klimatyzacji w Polsce.

Jeszcze jakbyś chciał przeczytać więcej 'mnie' o tej klimatyzacji LG, to wpisz numer modelu i mój nick w google, znajdziesz to o czym myślę. ;)
    wnoto
    Level 34  
    IreuN wrote:
    chociaż zmiany prędkości trochę dają się we znaki, do monotonnego dźwięku by się człowiek przyzwyczaił, a to raz szybciej raz wolniej działa, przynajmniej tak ja to określam

To ustaw nawiew na określony poziom. W tej chwili zapewne masz "auto" i stąd te zmiany poziomu "wiania"