Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Focus MK1 2001 - Sterwonik centralnego zamka (uniwersalny) tylko otwiera.

sewbia 21 Mar 2017 21:02 7437 5
    sewbia
    Level 11  
    Witam.

Zakupiłem i zamontowałem uniwersalny sterownik. Przewody podłączone wg. schematu przesłanego przez sprzedawcę. Zdjęcie poniżej. Sterownik tylko otwiera drzwi i to przyciskiem zamykania znajdującym się na pilocie. Wciskanie pozostałych nie daje żadnego efektu poza mruganiem kierunkowskazów. Ktoś mądrzejszy ode mnie wie co może być tego przyczyną?

Ford Focus MK1 2001 - Sterwonik centralnego zamka (uniwersalny) tylko otwiera.
    bodzio012
    Level 33  
    Upewnij się że żółty, żółto-czarny i czarny są dobrze ze sobą połączone do masy
    sewbia
    Level 11  
    bodzio012 wrote:
    Upewnij się że żółty, żółto-czarny i czarny są dobrze ze sobą połączone do masy

Tego akurat jestem pewien na 100%. Masa została przykręcona do fabrycznej śruby na słupku. Po odkręceniu sterownik w ogóle nie działa. Dodam, że po otwarciu (przyciskiem zamykania) miga dioda sterownika wskazująca na to że samochód jest zamknięty mimo, iż zostaje otwarty. Po kliknięciu na pilocie przycisku otwierania mrugną kierunkowskazy, dioda gaśnie ale mimo to brak reakcji.
    gemiel
    Level 25  
    Sprawdź działanie zamka podając ręcznie masę raz na czarno/zielony a raz na czarno/pomarańczowy.
    Jeśli zamek działa poprawnie to możesz sprawdzić działanie sterownika, podłączając np. próbnik żarówkowy do stałego plusa i sprawdzasz czy pojawia się masa na białym i biało/czarnym przy sterowaniu pilotem.
    sewbia
    Level 11  
    No i problem rozwiązany. Problemem był moduł komfortu (oczywiście ten z różową) naklejką. Wymiana modułu za 14 zł rozwiązała problem.