Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Iveco daily - Iveco Daily 3.0 HPI 146 KM 2007 r. mruga EDC ,świeci kontrolka sil

31396 22 Mar 2017 21:50 41808 5
    31396
    Level 9  
    Witam,mam problem z iveco daily 3.0 hpi 146 KM 2007 r. blaszak max.Mruga kontrolka EDC i świeci kontrolka silnika na żółto brak mocy jest objawem,bylem na diagnostyce komputerowej i pokazuje błąd:
    134 -czujnik ciśnienia powietrza
    -Poniżej progu maksymalnego
    -obecny
    taki mam opis,problem w tym że żaden z czujników od powietrza nie jest uszkodzony i nie możemy znaleźć przyczyny,a o mrugającym EDC komputer nic nie pokazuje i nie wiem w czym jest problem , jak ktoś miał podobny problem to proszę o pomoc
    wesoly2828
    Level 13  
    Mam ten sam problem wiesz może co trzeba zrobić
    BiggSizze
    Level 9  
    31396 wrote:
    Witam,mam problem z iveco daily 3.0 hpi 146 KM 2007 r. blaszak max.Mruga kontrolka EDC i świeci kontrolka silnika na żółto brak mocy jest objawem,bylem na diagnostyce komputerowej i pokazuje błąd:
    134 -czujnik ciśnienia powietrza
    -Poniżej progu maksymalnego
    -obecny
    taki mam opis,problem w tym że żaden z czujników od powietrza nie jest uszkodzony i nie możemy znaleźć przyczyny,a o mrugającym EDC komputer nic nie pokazuje i nie wiem w czym jest problem , jak ktoś miał podobny problem to proszę o pomoc

Miałem to samo.. zacznij od "czujnika ciśnienia doładowania" taka beczułka mocowana ( patrząc pod maską z lewej strony na wysokości nasady chłodnicy ) o ile dobrze pamiętam dwa dwa podłączenia- wężyki na szczycie i chyba kostka z prądem. - ma jakieś 5-8cm wysokości - wygląda jak mini filtr paliwa :)
    Ja przy okazji wymieniłem przepustnice na tą nowej generacji (bezbłędną 700zł) plus nowy przewód (120 ) Po wymianie w/w części Check + EDC zgasł na dobre. Dodam, że owe kontrolki świeciły się u mnie w zasadzie od początku - zmiany dokonałem przy 350.000 tysi a dziś mam 540.000 i do tej pory nie ma śladu po kontrolkach :)
    wesoly2828
    Level 13  
    Iveco daily - Iveco Daily 3.0 HPI 146 KM 2007 r. mruga EDC ,świeci kontrolka sil Czy chodzi o to urządzenie za wężami ?
    BiggSizze
    Level 9  
    Zależy o co pytasz. jeśli o przepustnice jest po przeciwnej stronie- pokazujesz lewą str a ona jest z prawej strony silnika-troche głębiej o ile dobrze pamiętam- za pokrywa silnika.
    Od razu mówię, że czyszczenie nic nie da.. problem z tymi przepustnicami jest na poziomie elektronicznym- z tego co czytałem wada fabryczna , natomiast przepustnice nowszej generacji są poprawione pod tym względem i jak już pisałem we wcześniejszej odpowiedzi po wymianie na nową zniknęły problemy z kontrolkami. Zrobiłem ponad 200.000 tysi km i problem nie powraca.
    Ja jednak zaczął bym od tego sterownika przy nasadzie chłodnicy- z lewej strony.
    kolesku
    Level 9  
    BiggSizze wrote:
    Zależy o co pytasz. jeśli o przepustnice jest po przeciwnej stronie- pokazujesz lewą str a ona jest z prawej strony silnika-troche głębiej o ile dobrze pamiętam- za pokrywa silnika.
    Od razu mówię, że czyszczenie nic nie da.. problem z tymi przepustnicami jest na poziomie elektronicznym- z tego co czytałem wada fabryczna , natomiast przepustnice nowszej generacji są poprawione pod tym względem i jak już pisałem we wcześniejszej odpowiedzi po wymianie na nową zniknęły problemy z kontrolkami. Zrobiłem ponad 200.000 tysi km i problem nie powraca.
    Ja jednak zaczął bym od tego sterownika przy nasadzie chłodnicy- z lewej strony.

Nie wiem czy temat do odgrzania ale zapytam - jaki numer ma przepustnica "nowszego typu" ?? Ewentualnie czym się różni od tej wadliwej? Muszę zmienić u siebie i nie wiem co kupić.... :/