Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asus gtx 560 Ti 1GB DDR5 - Karta się wyłącza przy obciążeniu

23 Mar 2017 00:03 636 7
  • Poziom 19  
    Witam serdecznie. Otrzymałem karte graficzną jak w tytule od znajomego która miała trafić na śmieci. Sprzęt pochodzi od gamingowego komputera a karta która jest nowa działa bez zastrzeżeń ale wróćmy do tego Asusa.
    Komputer ogólnie jest kolegi syna, więc nie wiadomo jaka była przyczyna usterki. Karta jest w idealnym stanie, sterowniki instalują się poprawnie bez artefaktów itd. Problem występuje przy obciążeniu karty np. przy Furmarku. Od razu gdy biorę stress GPU karta podziała 5 sec. wiatraki Wentylatory działają na Maxa, temp. sięga od razu 90 stopni i komputer się wyłącza lub ekran pozostaje czarny. Dodam też że karta była w serwisie z tą usterka i tam powiedzieli ze mogą ją naprawić ale i tak trzeba zapłacić za usługę, czy ona będzie działała czy całkiem u nich padnie. Niby była zrobiona, co było w niej grzebie grzebane to nie wiem, ale efekt jest ten sam. Co może być przyczyną tego zjawiska?
  • Red. Komputery FAQ
    Najpierw wymiana pasty termoprzewodzącej, jak nie podziała to trzeba IHS ściągnąć i pod nim zmienić pastę.

  • Poziom 35  
    Zrób dobre jakościowo zdjęcie wyczyszczonego rdzenia układu graficznego jeżeli ofc jesteś pewniem, że chłodzenie masz dobrze zrobione.
  • Poziom 19  
    dodaje zdjęcia bez chłodzenia z pastą która została oraz jedną rzecz która rzuciła mi się w oczy to jakieś rozlanie na kondensatorze oraz na cewce czy to nie czasem topnik? Dowiedziałem się że karta w serwisie była grzana (usługa 100zł) ale i tak to nic nie dało. wyczyszczę wszystko, dam pastę poskładam wszystko i jak to nic nie da zdemontuję ihs.

    Asus gtx 560 Ti 1GB DDR5 - Karta się wyłącza przy obciążeniu
    Asus gtx 560 Ti 1GB DDR5 - Karta się wyłącza przy obciążeniu

    Dodano po 2 [godziny] 25 [minuty]:

    a wiec tak. zmiana pasty nic nie dala 104 i komp siada. IHS w sumie przy lekkim podważeniu odpadł... było coś klejone i brak małych dwóch elementów smd prawdopodobnie przy demontażu zostały naderwane.Zamiast IHS dałem blaszkę aluminiową równej gładkiej powierzchni. komputer się już nie wyłącza ale np w wiedźmin 3 osiąga około 90 stopni wiatraki na maxa ale animacja jest płynna. W Furmarku po jakimś czasie komp wyłącza się ale jest lepiej.
  • Poziom 31  
    To co nazywasz pastą to zwykły silikon... z tego co widzę. Blaszkę musisz dać w wypadku kiedy mocowanie karty nie dolega lub nie dociąga dobrze do rdzenia bez IHSa. Blaszka musi być grubości IHSa mierzonego od wewnętrznej strony górnej do zewnętrznej bez krawędzi.
  • Poziom 19  
    Rozumiem. Postaram się dać blaszkę miedzianą, a co do tych elementów urwanych które są wokół rdzenia zastanawia mnie to pomimo ich brak. Lecz karta funkcjonuje tak samo jak i było przedtem

    EDIT
    Karta naprawiona. Blaszka miedziana odpowiedniej grubości wypolerowana na lustro rozwiązała problem no i oczywiście pasta dobrej jakości. Karta w Furmarku osiąga 72 stopnie przy godzinnym teście. Zastanawia mnie tylko te dwa naderwane elementy obok rdzenia.

    Scaliłem. RADU23
  • Poziom 43  
    bryzaaaaaa napisał:
    Zastanawia mnie tylko te dwa naderwane elementy obok rdzenia...

    Jeżeli działa tyle w Furmarku to się nie przejmuj tymi brakującymi elementami pasywnymi.

    bryzaaaaaa napisał:
    było coś klejone i brak małych dwóch elementów smd prawdopodobnie przy demontażu zostały naderwane.

    Zostały uszkodzone przy zdejmowanie IHS'a przed kogoś przed Tobą.